Menu

Predsjednik Odbojkaškog saveza BiH osuđen na tri mjeseca zatvora Istaknuto

odbPredsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alija Fatić nepravomoćno je osuđen na tri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela krivotvorenja službenih isprava u vrijeme je dok je se nalazio na mjestu predsjednika Ženskog odbojkaškog kluba Tuzla (ranije "Jelovica"), odnosno, u periodu kada je obavljao dužnost sekretara OSFBiH.

 

 

Prema presudi, Fatić je kriv zbog toga što je "u vremenskom periodu od 4.10.2006. godine pa do 30.12.2008. godine, u Sarajevu i Tuzli, radeći kao odgovorna osoba - predsjednika Ženskog odbojkaškog kluba Tuzla, svjestan da u poslovne isprave unosi neistinite podatke, da takve isprave ovjerava službenim pečatom, kao i da takve isprave upotrijebi pri poslovanju kao da su istinite, što je i htio".

 

Kako se u presudi navodi, Fatić je službenim pečatom ovjerio deset računa, a iz jednog od njih proizilazi da je Odbojakaški savez BiH fakturisao ŽOK Tuzla usluge uplate kotizacije za licenciranje igračica u ukupnom iznosu 21.500 KM.

 

- Iako je bio svjetan da računi sadrže neistinite podatke u vezi onoga što se fakturiše, odnosno OSBiH ovome odbojkaškom klubu nikada nije izdao ove račune, nakon čega je u Sarajevu u prostorijama OSBiH, od Miralema Pajića, tadašnjeg direktora takmičenja OSBiH, koji je bio ovlašten za potpisivanje faktura - računa u ime i za račun OSBiH, zahtijevao da Miralem te račune potpiše, što je Miralem i uradio, da bi zatim te račune zajedno ovjerili pečatom OSBiH, nakon čega je Alija te račune zadržao za sebe, a zatim je postupajući u namjeri da takve isprave upotrijebi pri poslovanju kao da su istinite, iste račune upotrijebio na način da ih je priložio u prilogu Izvještaja o utrošenim sredstvima ŽOK Tuzla od 27.9.2007, 07.4.2008. i 30.12.2008. godine, kako bi lažno opravdao sredstva koje je ŽOK Tuzla ranije dobio kao namjenski donirana sredstva od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, na koji način je ŽOK Tuzla pribavio korist u iznosu od 21.500,00 KM - navodi se u obrazloženju presude kojom je Fatić, koji je u međuvremenu izabran za predsjednika OSBiH, nepravomoćno osuđen na tri mjeseca zatvora i kojem je izrečena zabrana vršnjenja bila kakve dužnosti u ŽOK Tuzla u narednih pet godina.

 

Tužilaštvo Općinskog suda u Tuzli 20. marta 2019. godine uložilo je žalbu na ovu presudu je nije dosuđen i povrat novca.

 

Autor: D. S.

Izvor:Faktor

https://faktor.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com