Menu

Šta kaže statistika: Robert Prosinečki najneuspješniji selektor BiH u posljednjih 10 godina Istaknuto

rob 665Robert Prosinečki je danas nakon 613 dana završio svoj mandat na klupi Zmajeva.

 

 


Hrvatski nogometni stručnjak je na klupi Bosne i Hercegovine bio 18 utakmica u kojima je ostvario sedam pobjeda, šest remija i pet poraza, što ga čini najneuspješnijim selektorom naše reprezentacije u posljednjih deset godina.

 

Prosinečki je ostvario samo 39 posto pobjeda, a one su došle protiv Bugarske (1:0) i Južne Koreje (3:1) u prijateljskim susretima, u Ligi nacija dva puta protiv Sjeverne Irske (2:1, 2:0) i jednom protiv Austrije (1:0), te u kvalifikacijama za Euro protiv Lihtenštajna (5:0) i Armenije (2:1).

 

U prethodnih deset godina našu reprezentaciju su vodili Miroslav Blažević (17 utakmica, 8 pobjeda, 2 remija, 7 poraza - 47 posto pobjeda), Safet Sušić (50 utakmica, 23 pobjede, 9 remija, 18 poraza - 46 posto pobjeda) i Mehmed Baždarević (25 utakmica, 14 pobjeda, 5 remija, 6 poraza - 56 posto pobjeda).

 

Prosinečki je, uprkos veoma lošoj igri njegove ekipe tokom mandata i upitnom odabiru igrača, ipak napravio i određeni uspjeh.

 

Naime, Zmajevi su osvojili prvo mjesto u grupi u Ligi nacija i imaju rezervni put za odlazak na Euro iduće godine ukoliko se ne plasira kroz kvalifikacije, što je veoma izvjesno.

 

Naša reprezentacija bi se mogla kvalificirati na Euro ukoliko pobijedi u svim utakmicama do kraja uz dva kiksa Finaca.

 

Također, naša selekcija će u narednom izdanju Lige nacija igrati u elitnoj diviziji A sa najjačim reprezentacijama Starog kontinenta.

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com