Menu

Uspješni košarkaš Brčak Mirza Ahmetbašić igrati će za reprezentacijiu Kosova Istaknuto

mirza ahmetbasic2-696x456U kvalifikacijama za Eurobasket 2017. godine, reprezentacija Kosova igrat će u grupu E sa selekcijama Slovenije, Ukrajine i Bugarske, a njen dres nosit će Brčak Mirza Ahmetbašić, trenutno igrač Bosne Royal iz Sarajeva.

 

Reprezentacija Kosova nakon nastupa na turniru u Estoniji, trenutno se nalazi na turneji u Italiji, dok će prvu utakmicu u kvalifikacijama za Eurobasket odigrati 31. augusta u gostima protiv Slovenije.

 

Mirza Ahmetbašić je karijeru počeo u Brčkom, a poslije je nastupao za Brčko Distrikt, Sloboda Ditu, Kakanj, te za sarajevske „studente“, kao i za veliki broj košarkaških klubova u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Turskoj, te na Kosovu.

 

– Očekivao je poziv u reprezentaciju BiH, ali nakon što nije pozvan, dobio je ponudu da nastupa za Kosovo i prihvatio je. Mirza je, u stvari, rođen na Kosovu, gdje sam radio prije rata, tako da sada osim bh. državljanstva ima i kosovsko – rekao je za Fenu Mirzin otac Šemso Ahmetbašić, košarkaški radnik iz Brčkog.

 

Osim Ahmetbašića, za reprezentaciju Kosova nastupat će i dvojica naturaliziranih Amerikanaca, Scott Bamfort (27, Bilbao Basket) i Justin Doellman (31, Barcelona).

 

Košarkaški savez Kosova primljen je kao punopravni član FIBA-e u martu 2015. godine, a predstojeće kvalifikacije prve su na kojima će sudjelovati i njena seniorska reprezentacija.

 

/fokus/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com