Menu

InfoBrcko.com - Petak, 05 Juni 2020

Skandalozno: Izložili ratni dnevnik zločinca Ratka Mladića

 

Četiri stotine stranica Mladićevog ratnog dnevnika koje je iscrtao umjetnik Vladimir Miladinović bit će izloženo u galeriji u Beogradu. Izložba pod nazivom “Dnevnik” će za posjetioce biti otvorena u subotu, 6. juna, piše BIRN.

- Svaki crtež je posebno uramljen i njih četiri stotine pažljivo postavljenih u uredne nizove čine jednu monumentalnu cjelinu koja obuhvata zidove čitave galerije - kaže Miladinović za BIRN.

- Jedna od ideja ovakve postavke bila je da se čitava serija pokaže na jednom mjestu, da posjetioci budu suočeni sa tako važnim tragovima prošlosti, ali u isto vrijeme i sa nemogućnošću da se sa tim nose - dodaje on.

Izložba se bazira na Mladićevom ratnom dnevniku koji je pronađen 2010. godine iza lažnog zida u Beogradu u kući u kojoj se on skrivao.

Mladić je uhapšen naredne godine, a Haški tribunal ga je u novembru 2017. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici 1995. godine, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva tokom opsade grada i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Iznošenje žalbe na prvostepenu presudu nedavno je po drugi put odloženo.

Mladićev ratni dnevnik je korišten kao dokaz na njegovom suđenju, ali i u drugim predmetima pred Haškim tribunalom.

- Mladić je svoj dnevnik vodio svakodnevno, što znači da je rukom zapisivao značajne detalje svojih aktivnosti. Taj rukopis osim onoga što u notesu piše, značajan je i zbog načina na koji je on zapisivao stvari. Kada je bio ljut ili ogorčen rukopis je vidno dramatičniji, slova postaju krupnija, a trag olovkom na papiru je dublji - objašnjava Miladinović.

Ratna prošlost je bila tema i prethodnog velikog Miladinovićevog projekta u čijem su fokusu bile masovne grobnice nadomak Beograda u koje su tajno zakopani leševi kosovskih Albanaca ubijenih za vrijeme rata.

Izložba “Dnevnik” održava se u galeriji “Eugster” u Beogradu, u partnerstvu sa beogradskim predstavništvom organizacije ForumZFD. Otvara se u subotu, a za posjetioce će ostati otvorena do kraja jula, objavio je BIRN.

Više...

Fudbaleri i navijači Sarajeva proslavili titulu prvaka BiH

  • Objavljeno u Sport

 

Fudbalski klub Sarajevo večeras na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine proslavlja titulu prvaka Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA). Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) u ponedjeljak je prekinuo sezonu i proglasio FK Sarajevo za prvaka BiH, obzirom da se ”bordo” tim nalazio na prvom mjestu na tabeli nakon što je prvenstvo prekinuto uslijed pandemije koronavirusa. Navijači tima s Koševa su večeras dočekali fudbalere ispred Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase-Koševo“, gdje je počela proslava titule. FK Sarajevo je organizovao i defile ulicama Sarajeva, a igrači su s otvorenog autobusa pozdravili okupljene navijače.

Više...

Brčko: Veliki angažman Odjela za javnu sigurnost za vrijeme pandemije

  • Objavljeno u Brcko

 

Vladin Odjel za javnu sigurnost putem angažiranja svojih resursa, ili u koordinaciji sa resornim odjelima i institucijama ostvario je zavidne rezultate u protekla tri mjeseca pandemije na prostoru Brčko distrikta, piše Radio Brčko.

Edin Zaimović, šef Odjela za javnu sigurnost u izjavi za Radio Brčko naveo je da je osim 50-ak profesionalaca Odjela i na desetine volontera iz nevladinog sektora učestvovalo u dezinfekciji oko 800 javnih i privatnih objekata (svaki drugi dan), koordinaciji transporta ljudi sa graničnih prijelaza i aerodroma, transportu humanitarne pomoći, gašenju nekoliko velikih i više manjih požara, saniranju klizišta i drugim poslovima.

Tehnička pomoć pružena je i Vladinom Pododjelu za javno zdravstvo kod smještanja lica u slučaju ekspanzije korona virusa u Tehničkom školskom centru i u šatorima na Gradskom stadionu.

Odjel je ostvario učešće u koordinacionom tijelu na nivou države BiH, a u Distriktu veliku pomoć pružili su osoblje Crvenog krsta/križa, mjesnih zajednica i brojnih drugih NVO i UG

Više...

Brčko: Krizni štab odobrio održavanje maturskih večeri

  • Objavljeno u Brcko

 

Štab za zaštitu i spšavanje danas je donio naredbu kojom se odobrava održavanje maturskih večeri za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Brčkom uz poštovanje svih mjera zaštite.

Komandant kriznog štaba, gradonačelnik Siniša Milić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da nije data preporuka za održavanje organizovanog defilea kroz grad.

“Maturske večeri će moći da budu upriličene kako bi učenici završnih razreda, kao i prethodnih godina, imali priliku da proslave završetak jednog dijela obrazovanja”, rekao je Milić i dodao da ostaju na snazi sve mjere koje su opšteg karaktera, a tiču se broja lica koja se mogu okupljati na otvorenim i zatvorenim prostorima.

Gradonačelnik Milić je najavio da će na sjednici Štaba, koja će biti nastavljena u ponedjeljak, jedan od prijedloga biti da se naredba o odobravanju rada obdaništa proširi na način da se ukine odredba kojom je bilo predviđeno da u obdanište odlaze djeca čija oba roditelja rade, što bi omogućilo normalan rad obdaništa uz poštovanje svih preporuka koje su na snazi.

„Nedostatak mjesta u javnim obdaništima je hroničan problem u Brčkom. Mi smo u rebalansu budzeta predvidjeli sredstva za uređenje komunalne infrastrukture u obdaništu na Ilićki. Radovi unutar obdaništa su završeni, a u toku je opremanje. Takođe su predviđena i sredstva za zapošljavanje i ukoliko se sve bude odvijalo prema predviđenoj dinamici ove godine bi kapaciteti za obdaništa trebali da budu prošireni za obdanište na Ilićki”, pojasnio je gradonačelnik.

Govoreći o početku rada javnog prevoza u Brčkom, Milić je istakao da su preporuke date, te da se stalno komunicira sa Pododjeljenjem za javno zdravstvo i prevoznikom u vezi sa datumom početka rada javnog prevoza, budući da je prije toga neophodno izvršiti dezinfekciju.

„Štab za zaštitu i spasavanje danas je analizirao i prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o stanju prirodne nesreće na prostoru Brčko distrikta BiH. Krenuli smo u razmatranje svih procedura vezanih za ukidanje ovoga stanja što podrazumijeva i preuzimanje određenih naredbi koje će biti na snazi u momentu donošenja te odluke. Njih bi Vlada trebalo da potvrdi jer bi Štab trebalo da bude raspušten. Sve ove procedure ćemo morati da poredamo i vrlo intenzivno da radimo narednih dana kako bismo donijeli jednu takvu odluku. Donošenje te odluke biće uslovljeno nastavkom ove povoljne epidemiološke situacije koju trenutno imamo, mada je primijećeno da dolazi do javljanja novih slučajeva zaraze virusom korona u zemlji, tako da je evidentno da virus nije nestao sa širih prostora. Gledamo i na to šta rade u entitetima budući da se prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije stanje na jednom području prati u odnosu na cijelu državu”, zaključio je gradonačelnik Milić.

Više...

Brčansko “Š” naselje dobit će teretanu na otvorenom

  • Objavljeno u Brcko

 

Rukovodstvo brčanske mjesne zajednice Bijeljinska cesta, pored brojnih već ostvarenih projekata, ima u planu u svom naselju u skorije vrijeme izgraditi i teretanu na otvorenom kako bi djeci, ali i odraslima omogućili prostor za igru i bavljenje sportom. Potvrdio je to za Radio Brčko, predsjednik ove MZ Žikica Novaković,

„Predali smo zahtjev za ovaj projekt, sada tražimo lokacijske uslove. Prema našim pretpostavkama, teretanu na otvorenom trebali bismo igraditi na zelenoj površini između zgrada Paje Jovanovića broj jedan i broj pet, na prostoru koji djeca svakako već koriste za igru. Mi u rukovodstvu se trudimo da omogućimo omladini što više prostora za bavljenje sportom te da se što manje bave aktivnostima koje nisu primjerene za mlade“, istaknuo je Novaković.

Pored teretane na otvorenom, Novaković kaže kako imaju u planu ograditi i dječje igralište kako bi maksimalno zaštitili djecu brčanskog Eš naselja.

„Ogradit ćemo dječje igralište da mala djeca ne istrčavaju na ulicu, kako bismo ih zaštitili. Ovaj projekt trebao je biti odrađen ovih dana, ali su nam to onemogućili nepovoljni vremenski uvjeti ovih dana“, rekao je Novaković.

Novaković je dodao kako do jeseni planiraju ostvariti još nekoliko projekata, a prvi sljedeći je organiziranje 23. po redu dobrovoljnog darivanja krvi, koje će se održati sutra, 06.06.2020. godine, od 10 do 13 sati u prostorijama mjesne zajednice „Bijeljinska cesta“.

Više...

Asim Mujkić: Zašto su crni životi važni

  • Objavljeno u BiH

asim mujkicPrema podacima „Malcolm X Grassroots Movement“ iz 2013., svakih 28 sati jedna crna osoba biva ubijena bilo od strane policije, od zaštitarskih tvrtki ili u nekom osvetničkom pohodu. Neoliberalizam je „pojeftinio“ živote gotovo svih ljudi, ali taj trend najviše osjete najugroženije društvene kategorije

Više...

Johann Sattler: Nismo zadovoljni pravosuđem u BiH, razmatramo rad VSTV-a

sat6Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je zvanično otvorio novoizgrađenu zgradu Općinskog suda u Tuzli. Tom prilikom je poručio da EU nije zadovoljna radom pravosuđa u Bosni i Hercegovini, naglasivši da trenutno razmatraju i rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u našoj zemlji.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com