Menu

01BF1A29 A937 45A6 AA9B 7665236CB7EA

InfoBrcko.com - Ponedjeljak, 04 Maj 2020

Fondacija "Alija Izetbegović" donirala sandžačkim opštinama vizire za borbu protiv koornavirusa

 

Fondacija "Alija Izetbegović" iz Sarajeva donirala je 500 vizira za borbu protiv koornavirusa u sandžačkim opštinama. Medicinska pomoć uručena je danas posredstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je rekla da je ova pomoć značajna i da će Vijeće zaštitinu medicinsku opremu uputiti bolnicama u Sandžaku.

"Nadam se da će ova oprema dati značajan doprinoso za naše medicinske radnike i one kojima je to potrebno za zaštitu od zaraze COVID-19. Ovo za nas puno znači s obzirom da je ovo jedna od prvih aktivnosti Fondacije Alija Izetbegović i sa ovim su pokazali da misle na Bošnjake i sve građane Sandžaka. Ova donacija za nas predstavlja jedno uzvišeno značanje", rekla je predsjednica BNV-a uputivši riječi zahvale Fondaciji "Alija Izetbegović" i svima onima koji su učestvovali u ovoj pomoći.

Ona je dodala da su programski cijljevi ove fondacije promocija mira i slobode, ljudskih prava i slodiranosti, uvažavanje ravnopravnosti, a sve u skladu sa duhovnom i misaonom ostavštinom prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

U Sarajevu je prije 15 dana počela s radom Fondacija "Alija Izetbegović", neprofitna i nestranačka organizacija osnovana od bliskih saradnika, članova porodice i poštovaoca djela rahmetli Alije Izetbegovića.

Više...

Teška nesreća kod Bijeljine: U sudaru automobila i kombija poginula jedna osoba

  • Objavljeno u BiH

 

Ž.M. je bio za volanom automobila “dacia logan“ koje se sudarilo s teretnim motornim vozilom “opel movano” Muškarac iz Bijeljine inicijala Ž.M. poginuo je danas u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na obilaznici u tom gradu. Ž.M. je bio za volanom automobila “dacia logan“ koje se sudarilo s teretnim motornim vozilom “opel movano”, kojim je upravljala osoba Đ.K., potvrđeno je iz Policijske uprave Bijeljina. Do saobraćajne nesreće je došlo oko 17 sati.

Više...

Dodik: Vlada RS-a spremna da predloži ukidanje vanrednog stanja

  • Objavljeno u BiH

 

Vlada RS-a spremna je da u narednim danima Narodnoj skupštini predloži ukidanje vanrednog stanja i vraćanje na vanrednu situaciju, izjavio je Milorad Dodik.

On je rekao i da se razmatra pomjeranje početka policijskog sata u RS-u sa 20 na 22 sata.

- Mislim da će se ići ka ukidanju ili bitnom smanjenju policijskog sata. Možda ćemo ga sa osam pomjeriti na 10, ali vidjet ćemo - rekao je Dodik za N1.

On je naglasio da sve zavisi od procjena koje će se donositi u dogovoru sa relevantnim medicinskim stručnjacima.

- Tim mjerama, i pored toga što imamo povećan broj oboljelih, vjerujemo da će u narednih 7-10 dana pasti broj zaraženih i stvorit će se mogućnost da se ukine policijski sat i vanredno stanje i dozvoli rad, kao što smo počeli - istakao je Dodik.

On je ponovio da, ukoliko bude kršenja mjera, sve će ponovo morati da se vrati.

Više...

Šef Odjela za javnu sigurnost uputio čestitku povodom Međunarodnog dana vatrogasaca

  • Objavljeno u Brcko

 

Dragi vatrogasci, čuvari našeg grada,

povodom Međunarodnog dana vatrogasaca upućujem vam iskrene čestitke. Zbog vaše hrabrosti, požrtvovanosti i marljivosti pripada vam posebno mjesto u društvu jer odlučno i neustrašivo štitite naše sugrađane i njihovu imovinu. Štitite i naše mlade o čijem odgoju brinete u dobrovoljnim vatrogasnim društvima i na taj im način prenosite istinske ljudske vrijednosti.

Sretan sam što sam na čelu Odjeljenja za javnu sigurnost koje brine o vatrogascima, koje zna prepoznati i poduprijeti vaš značaj. Svaka marka uložena u vaš rad višestruko nam se vraća, jer na taj način ulažemo u sigurnost, zaštitu, ali i očuvanje tradicije našega kraja. Hvala vam što svojim organizovanim radom ulijevate povjerenje našim građanima. Želim vam mnogo uspjeha u djelovanju, a posebno prilikom obavljanja vaših odgovornih zadataka.

 

ŠEF ODJELJENJA

Edin Zaimović

Više...

IZBiH objavila iznos sadekatu-l-fitra i nisaba za Ramazan

  • Objavljeno u BiH

 

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je odluku kojom je utvrđena visina sadekatu-l-fitra za ramazan 1441. h. g./2020. godine. Polazna osnova za određivanja ovogodišnje visine sadekatu-l-fitra su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, nije došlo do promjena ekonomskog stanja u našoj državi koje bi rezultirale značajnijim rastom ekonomije, BDP-a i životnog standarda građana. Iako je zabilježen neznatan rast prosječnih plaća, ali i neznatno povećanje cijena hrane, ipak nije došlo do promjena koje bi mogle utjecati na visinu sadekatu-l-fitra u odnosu na prethodnu godinu.

Tako je iznos sadekatu-l-fitra za Bosnu i Hercegovinu i ove godine ostao 20 KM, 10 KM i 7 KM.
Također, na osnovu cijena plemenitih metala na svjetskoj berzi i na tržištu u Bosni i Hercegovini, Vijeće muftija utvrdilo je i iznos nisaba za mjesec ramazan 1441. hidžretske godine u visini od 8.990 KM, 4.610 eura ili 4.990 dolara.

Zekat na zlato, srebro, novac, štednju, dionice, trgovačku robu i druge vrijednosti koje podliježu ovoj vrsti nisaba, daje se u iznosu od 2,5 posto na ukupnu vrijednost na dan obračuna.

Sve informacije i pomoć oko načina obračuna zekata, kao i instrukcije za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra u fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice možete pronaći na www.zekat.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com