Menu

DupleGige 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

Vodoravni GIF

Četvrtak, 30 Januar 2020

Od 6.000 ispitane djece u FBiH četvrtina koristi neku vrstu duhanskog proizvoda

 

Populacijska istraživanja koja mjere postotak konzumenata cigareta rade se svakih od pet do sedam godina, a prema najnovijim u Bosni i Hercegovini 44 posto odraslih osoba puši. Od toga 56 posto muškaraca i 31 posto žena.

Uzimajući u obzir postotak stalnih pušača u odraslom stanovništvu u zemljama evropske regije, koji se prema riječima prof. dr. Aide Ramić-Čatak, kordinatorice za kontrolu duhana u Federaciji BiH, kreće oko 29 posto, što je podatak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), može se zaključiti da je BiH daleko iznad prosjeka koje trenutno imaju većina zemalja Evrope.

- To su velike brojke koje govore da bosanskohercegovačko stanovništvo ima problem sa pušenjem kao vodećom bolesti ovisnosti - kaže Ramić-Čatak.

No, najnovija studija, koja je obuhvatila školsku djecu i mlade, a koja će uskoro biti prezentirana javnosti, također nije nimalo optimistična. Uzorak je, kako navodi pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH, rađen na 6.000 djece na području većeg bh. entiteta, a pokazao je da četvrtina djece i mladih koristi neku vrstu duhanskog proizvoda.

- Na osnovu dobijenih rezultata, utvrđeno je da 14 posto njih konzumira cigarete, 11 posto elektronske cigarete, dok 16 posto djece i omladine uzima nargilu. S obzirom da se radi o djeci, koja bi efikasnim programima prevencije svoje punoljetstvo trebala doživjeti što zdravija, zadatak svih nas je da se ove brojke što prije promijene, a to će pospješiti donošenje Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH, što je jedna od mjera, ali i puno rada sa obrazovnim ustanovama svih nivoa, roditeljima te cjelokupnim društvom - ističe Ramić-Čatak.

Studijom je, navodi sagovornica, potvrđen i relativno visok postotak mladih koji konzumiraju nargilu u odnosu na zemlje u regiji.

- Rezultate koje smo dobili o konzumiranju nargile samo je potvrda naše hipoteze da ova navika više nije samo ekskluzivitet Sjeverne Afrike, mediteranskog dijela te određenih zemalja Bliskog istoka, nego je postala realnost mnogih evropskih država. To je navika koja se ukorijenila na ovim prostorima, a jedan od razloga je i nepospremljena zakonodavna oblast - kaže Ramić-Čatak

Više...

Prosvjetari na određeno vrijeme

  • Objavljeno u BiH

skolske klupeU Hercegovačko-neretvanskom kantonu/županiji (HNK/HNŽ) u Federaciji BiH, između 30 i 40 posto zaposlenih prosvjetnih radnika u pojedinim slučajevima i po deset godina rade po ugovoru na određeno vrijeme, podaci su strukovnih sindikata.

Više...

Britanski ambasador: Šta Brexit znači za BiH

  • Objavljeno u BiH

MatthewField AmbasadorNije na Ujedinjenom Kraljevstvu da kaže BiH da li da se pridruži ili ne, ali mi poštujemo veliku podršku koju taj cilj ima u ovoj zemlji. I osiguraćemo da naša praktična podrška bude komplementarna zahtjevima za pristupanje EU, napisao je Field

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com