Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Ponedjeljak, 14 Decembar 2020

Nelson o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma: Sada je vrijeme za akciju

  • Objavljeno u BiH

Eric NelsonNakon 25 godina jasno vidimo da je Dejtonski mirovni sporazum uspostavio čvrste temelje za Bosnu i Hercegovinu, temelje za mir koji se održao i temelje koji su omogućili zemlji da se pripremi za tranziciju ka modernoj demokratskoj državi, kazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, u emisiji BHT1 uživo.

Više...

Od 20. decembra u Srbiju samo s negativnim PCR testom

  • Objavljeno u BiH

srbijaZa ulazak u Srbiju od 20. decembra bit će neophodan negativan PCR test, a ta bi mjera, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, mogla potrajati do 10. januara 2021. godine, odlučio je u ponedjeljak Krizni stožer srbijanske vlade za borbu protiv koronavirusa.

Više...

Mladi Brčko distrikta BiH napravili srce na rijeci Savi

  • Objavljeno u Brcko

 

Potaknuti činjenicom da se zbog pandemije Covid-19 ove godine neće održati ustaljene praznične aktivnosti, članovi Asocijacije mladih Brčko distrikta, preuzeli su inicijativu u svoje ruke i napravili srce na rijeci Savi. Tim činom su pokazali da nije sve tako sivo i da se u teškim trenucima, zajedničkim snagama mogu učniti dobra djela u lokalnoj zajednici.

-To je Srce na Savi,koje je poklon našem gradu pod parolom: „Volim Brčko, a ti?“
Unutar Asocijacije smo razmišljali šta bi to bilo lijepo da uradimo za svoj grad i ljude, da razbijemo monotoniju koja se trenutno dešava u gradu, pa smo došli na ovu ideju, jer je praznično vrijeme, a i ovakve stvari se dešavaju u gradovima u susjedstvu, rekla je koordinatorica projekta ispred Asocijacije mladih Brčko distrikta BiH, Selma Ikanović.

Sve troškove vezane za ovaj projekat finansirala je Asocijacija mladih Brčko distrikta BiH, a srce i drveni prilaz su napravili vlastitim rukama. Za naredni period imaju već isplanirane aktivnosti.

„Planiramo uraditi prozore za promociju grada na Savi, duž Save i nadamo se da će to biti na najljepšim lokacijama na Savi, pored kojih će se nalaziti table na kojima će biti naznačena najznamenitija mjesta u gradu.„

Asocijacija mladih poziva građane da klikom na „lajk“ podrže njihovu facebook stranicu te da se fozografišu u okviru Srca na Savi, te da svoju fotografiju postave na društvenoj mreži uz propratni #srcenasavi.

Više...

Džaferović: Budućnost Bosne i Hercegovine mora biti temeljena na istini i pravdi

 

Na današnjoj online konferenciji povodom godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog Sporazuma za mir, koju je realizirao Memorijalni centar Srebrenica sa porukom "Čuvamo mir, sjećamo se žrtava", član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović istakao je važnost rada na širenju istine o genocidu i borbe protiv negiranja genocida.

Poručio je da je ova godina bila značajna za vraćanje interesa svjetske javnosti za genocid u Srebrenici, posebno u svjetlu Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici – 11. jula.

- Činjenica da je više od 40 svjetskih državnika učestvovalo na komemoraciji pokazala je da ne prestaje interes svijeta za najveći zločin na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Poruke koje su lideri poslali 11. jula iz Srebrenice, prvenstveno osuda glorificranja ratnih zločinaca i negiranja genocida, imaju svoje duboke implikacije za budućnost Bosne i Hercegovine koja mora biti temeljena na istini i pravdi - napomenuo je Džaferović.

- Genocid u Srebrenici je jedan od najbolje dokumentiranih zločina u historiji, zahvaljujući radu Haškog tribunala. Narativ koji je utemeljen na činjenicama iz presuda međunarodnih sudova uvijek će biti iznad svih pokušaja uspostave anticivilizacijskih narativa. Zato činjenice iz haških presuda trebamo neprestano izučavati i ponavljati. Memorijalni centar, kao državna institucija, ima najvažniju ulogu u ovom procesu. Koristim ovu priliku i da odam priznanje Majkama Srebrenice, koje imaju najveću zaslugu u borbi za istinu i pravdu - dodao je Džaferović.

Džaferović je pokrovitelj izrade monografije "Sjećanje na genocid u Srebrenici: Poruka civilizacije" koja je na 80 stranica dala širi uvid u istaknute poruke svjetskih lidera, ali i aktivnosti Memorijalnog centra Srebrenica u 2020. godini na podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici. Današnji skup je bio i prilika da se ova monografija predstavi javnosti, saopćio je MC Srebrenica.

Više...

Bezvizni režim povećao migracije iz BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Deset godina od ukidanja viza za šengensko područje za građane BiH navršava se danas, što je za posljedicu imalo to da su građani dobili mnogo veću slobodu putovanja, ali su se i migracije znatno povećale.

Podsjećamo, EU je odlučila da ukine vize građanima BiH i Albanije. Odluka je 14. decembra 2010. godine objavljena u Službenom listu EU, a građani BiH su od 15. decembra mogli slobodno putovati. Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU.

Ministarstvu spoljnih poslova BiH poslali smo upit o broju izdatih viza građanima BiH za šengensko područje do dobijanja bezviznog režima, kako bismo uporedili brojeve, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Do približnih podataka došli smo zaobilaznim putem jer smo na stranici Njemačkog ministarstva spoljnih poslova našli podatke za građane BiH kojima su turističke vize izdavane za putovanje u tu zemlju. S obzirom na to da se ugrubo računa da trećina putnika iz BiH ide u Njemačku, mogu se izvući podaci za cijelo šengensko područje.

Prema tim njemačkim podacima, do 2010. godine, odnosno do ukidanja viza, Ambasada Njemačke u BiH je u prosjeku izdavala 26.500 turističkih šengenskih viza godišnje za putovanje građana BiH u Njemačku. Pod pretpostavkom da je to trećina svih turističkih šengenskih viza, može se zaključiti da je godišnje u BiH bilo izdavano ukupno oko 75.000 turističkih šengenskih viza. Ako uzmemo da je građanin u prosjeku za takse, putovanje u Sarajevo i ostale troškove morao dati oko 200 maraka, može se reći da je u proteklih deset godina ušteđeno oko 150 miliona maraka samo u ove svrhe.

S druge, pak, strane, podaci Njemačkog ministarstva spoljnih poslova pokazuju da je broj izdatih viza za građane BiH koji su turistički putovali u Njemačku naglo pao. Tako je, primjera radi, 2011. godine izdato 212 viza i to iz svih kategorija, naredne godine 101, a 2013. samo 67. Najviše viza u jednoj godini izdato je upravo 2011. godine.

Istovremeno, značajno je porastao broj migracija iz BiH u Njemačku. Podaci Njemačke savezne kancelarije za migracije i izbjeglice, koje smo našli na njihovoj stranici u Izvještaju o migracijama iz 2019. godine, jasno ukazuju na te trendove.

Naime, do 2010. godine građanima BiH je u prosjeku godišnje izdavano oko 1.200 boravišnih dozvola. Nakon ukidanja viza, taj broj konstantno raste iz godine u godinu, da bi 2017. godine, za koju imaju posljednje svježe podatke, taj broj iznosio 12.461. Iz ovog podatka se vidi da je nakon ukidanja viza broj izdatih dozvola porastao za deset puta. Primjera radi, 2011. godine iselilo se 1.400 građana, naredne godine 3.400, 2013. godine 4.000, 2014. godine 5.300…

S obzirom na to da nismo uspjeli naći podatke o imigracijama iz BiH u cijelo šengensko područje, može se indirektno zaključiti da su slični trendovi bili i kad su u pitanju druge za građane BiH atraktivne evropske zemlje, poput Austrije, Slovenije, Nizozemske ili Švedske.

U Evropskoj komisiji su nas uputili na njihove redovne godišnje izvještaje o implementaciji mjera za liberalizaciju viznog režima. Ovi izvještaji se pišu svake godine od 2017. godine, nakon što je EU usvojila mehanizam za suspenziju bezviznog režima prethodne 2016. godine. Podsjećanja radi, ovaj mehanizam je usvojen nakon što su pojedini građani zemalja zapadnog Balkana počeli zloupotrebljavati bezvizni režim tako što su odlazili u evropske zemlje, posebno u Njemačku i Švedsku, a onda tamo podnosili zahtjeve za azil, za koji su znali da nemaju šanse, ali su u međuvremenu dobijali novac za izdržavanje dok su čekali odgovor na zahtjev za azil.

U Evropskoj komisiji kažu da je BiH preduzela značajne mjere, od jačanja kontrola, do informativnih kampanja, kako bi se ove zloupotrebe zaustavile.

“BiH je implementirala sve mjere koje su tražene u 2. izvještaju. Svi kriterijumi za održavanje vizne liberalizacije i dalje se ispunjavaju, a napredak je ostvaren i u sprečavanju zloupotreba. Iako je došlo do smanjenja broja vraćenih građana, nastavljena je dobra saradnja na readmisiji”, zaključeno je u Evropskoj komisiji, prema izvještaju koji je objavljen u julu.

U Delegaciji EU u Sarajevu kažu da je EU pružila značajnu podršku BiH kako bi ispunila uslove za viznu liberalizaciju.

“Kako bi ostvarila ovaj važan cilj, BiH je morala ispuniti brojne kompleksne zahtjeve koje je pred nju postavila EU, posebno u oblasti vladavine zakona i osnovnih prava. Standardi za biometrijske podatke u pasošima i putnim ispravama su pogotovo zahtijevali ogromne napore svih aktera i visok nivo usklađenosti sa pravnom stečevinom EU”, rekli su oni za “Nezavisne”.

Dodali su da su značajna poboljšanja bila neophodna u oblastima politika integrisanog upravljanja granicom, upravljanja migracijama, te borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Kao pouzdan dugogodišnji partner zemlje, EU je pružila značajnu finansijsku i stručnu pomoć BiH kako bi tada ispunila uslove. Naša spremnost da pomognemo sa daljim usklađivanjem sa standardima EU se nastavlja, dok se zemlja sprema za naredne korake na svom putu ka EU”, kažu oni.

Više...

Bil Gejts: Neće biti povratka na normalno do 2022.

 

Suosnivač „Microsofta“ Bil Gejts (Bill Gates) vjeruje da je povratak u normalno za SAD dalje nego što ljudi očekuju, uprkos tome što je vakcina Covid-19 odobrena i što je počela njena distribucija.

Gejts, koji je putem svojih fondacija donirao milione za vakcinisanje, kazao je da bi do ljeta 2021. Sjedinjene Američke Države trebale biti "puno bliže normalnom nego što smo sada", no da će potpuni povratak u normalu vjerovatno biti moguć tek nakon 2022.

Milijarder je u nedjelju rekao CNN-u da će postojati rizik od vraćanja virusa "ako ne pomognemo drugim zemljama da se riješe ove bolesti i ako stope vakcinisanja u SAD ne budu visoke".

Gejts smatra da bi velika javna okupljanja trebala i dalje biti zabranjena, a rekao je i da bi "nažalost većina kafića i restorana u zemlji trebala bi biti zatvorena kako bi se suzbile stope zaraze“.

Kazao je kako bi kafići i restorani u SAD trebali biti zatvoreni idućih četiri do šest mjeseci. Stvarni povratak u normalu, smatra, moguć je tek nakon 12 do 18 mjeseci ako se učini sve što je potrebno za suzbijanje zaraze.

Gejts je također izrazio zabrinutost zbog nespremnosti predsjednika Donalda Trampa (Trump) da prizna rezultate predsjedničkih izbora, za šta tvrdi da komplicira distribuciju vakcina.

- Tranzicija vlasti to komplicira, ali nova administracija je voljna osloniti se na stvarne stručnjake, a ne napadati te stručnjake - rekao je tehnološki mogul.

Više...

Početak vakcinisanja ohrabrilo tržišta, cijena nafte najviša je od marta

 

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, šeste zaredom, jer se trgovci nadaju da će se uskoro, zahvaljujući vakcinisanju protiv Covid-19, privredna situacija normalizirati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

BIZNIS
POČETAK NORMALIZACIJE
Početak vakcinisanja ohrabrilo tržišta, cijena nafte najviša je od martaPrije 3h KOMENTARI
Cijene nafte porasle su šest sedmice zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz od juna

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, šeste zaredom, jer se trgovci nadaju da će se uskoro, zahvaljujući vakcinisanju protiv Covid-19, privredna situacija normalizirati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

 

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice porasla 1,5 posto, na 49,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 46,57 dolara.

Cijene nafte porasle su šest sedmice zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz od juna.

Tokom sedmice cijena barela na londonskom tržištu dostigla je i 51 dolar, što je njena najviša razina od prvog dijela marta i izbijanja koronakrize, javlja SEEbiz.
Cijene su u usponu od kada su objavljene vijesti o razvoju prve vakcine protiv koronavirusa, što je potaklo nadu da će se uskoro privredne aktivnosti u svijetu normalizirati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

Vakcinisanje je prošle sedmice počelo u Britaniji, a ovih se dana očekuje i početak vakcinisanja u SAD-u.

Poticajno na cijene utiču i očekivanja da će uskoro američki Kongres prihvatiti nove poticajne privredne mjere. Doduše, republikanci i demokrati još nisu postigli dogovor, no analitičari kažu da će dodatni paket poticajnih privrednih mjera biti usuglašen prije ili kasnije.

U međuvremenu su zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa mnoge savezne države u SAD-u, među kojima i Kalifornija, uvele nove restriktivne mjere, što će usporiti oporavak privrede od koronakrize.

Stoga su na kraju sedmice cijene nafte izgubile dio dobitaka od prethodnih dana.

Tim više što se očekuje povećanje ponude nafte. Organizacija zemalja, izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, na čelu s Rusijom, nedavno su dogovorili da će od januara povećati proizvodnju za 500.000 barela dnevno.

To je, doduše, manje u odnosu na prvobitno planiranih 2 miliona barela, no trgovci su se nadali da će sasvim odustati od povećanja proizvodnje.

Uz to, posljednjih mjeseci raste proizvodnja u SAD-u. U petak je kompanija Baker Hughes izvijestila da je prošle sedmice broj aktivnih naftnih i gasnih postrojenja povećan već 12. sedmicu od posljednjih 13, i to za 15 postrojenja, na ukupno 338, najviši nivo od maja.

To je, doduše, i dalje znatno manji broj aktivnih postrojenja nego na početku godine, no otvaranje novih postrojenja pokazuje da proizvođačima odgovara rast cijena te da bi se trend povećanja proizvodnje mogao nastaviti.

U aprilu su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže nivoe u posljednjih 20-ak godina. Kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim privredama, što je potaknulo oporavak privrednih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska privreda, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Više...

Četiri ekipe STEM akademije osvojile prva mjesta na nacionalnom takmičenju iz robotike

  • Objavljeno u Brcko

 

Prvo nacionalno takmičenje Svjetske robotske olimpijade u BiH održano je 12. decembra 2020. putem ZOOM online platforme u organizaciji School&School.
Na Olimpijadi je učestvovalo oko 40 ekipa iz cijele BiH raspoređenih u tri kategorije: WeDo, uzrasta od 8 do 10 godina, Elementary od 10 do 12 godina i Junior od 13 do 15 godina.
STEM akademija iz Tuzle učestvovala je sa četiri ekipe u kategorijama Elementary i Junior, a u obje kategorije ekipe ove škole su osvojile prvo i drugo mjesto. Djeca su programirala LEGO EV3 robote na zadanu temu i po projektu iznenađenja. Tim STEMpire koji su sačinjavali Selma Mujačić i Adi Bojić, osvojio je prvo mjesto u kategoriji Elementary, drugo mjesto je osvojio tim Sidesquad, koji su sačinjavali Ahmed Imširagić i Dado Davidović.
U kategoriji Junior prvo mjesto je osvojila ekipa tuzlanske STEM akademije STEM-X u sastavu Haris Osmanović, Mirza Salamović, zajedno sa ekipom
School&School Gračanica, a drugo mjesto je osvojila ekipa STEMperoni u sastavu Faris Dinarević i Ensar Mujić. „STEM akademija, osvojivši prva dva mjesta u dvije kategorije, ponovno se
diferencirala kao vodeća škola robotike i drugih STEM nauka u BiH, a trenutno je pohađa oko 100 djece u Tuzli“, izjavila je prof.dr. Samra Mujačić, voditeljica STEM akademije.
„Naša pobjednička ekipa u kategoriji Elementary jedina je od svih učesnika osvojila sve bodove iz vožnje iznenađenja, na što smo posebno ponosni“, ističe Mujačić.
Djecu su tokom dva mjeseca trenirali i vodili na takmičenju treneri Dejan Bojić i Mateo Banović sa pomoćnim trenerom Dejanom Maskijevićem.
Takmičenje je realizovano online putem Zoom platforme na način da su sve takmičarske organizacije bile u video vezi za vrijeme održavanja takmičenja, a također su se u vezu mogli uključiti i svi zainterisani.
Ovo je bilo prvo nacionalno takmičenje u BiH u okviru Svjetske robotske olimpijade, i bilo je jako zahtjevno za djecu i trenere, ali i organizatore, jer je trajalo skoro cijeli dan. 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com