Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Ponedjeljak, 11 Juli 2022

Genocida u Srebrenici, mirnom šetnjom prisjetili se i stanovnici Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Na području Brčko distrikta danas je, kao i u Federaciji BiH dan žalosti, čime se podsjeća na genocid počinjen u Srebrenici prije 27 godina. Tim povodom brčansko Udrženje prijatelja Srebrenice i Podrinja organizovalo je mirnu šetnju od južnog dijela Distrikta, do gradske jezgre Brčkog, dugu dvadest kilometar u kojoj je učestvovalo više stotiona građana, uz osnovnu poruku „Da se ne zaboravi i ne ponovi“.

 

„Danas Brčko odaje počast, odnosno prisjeća se više od 8.000 nedužno stradalih u genocidu počinjenom jula 1995. godine u Srebrenici. Dio članova našeg udruženja prošao je kompletan „Marš mira za Srebrenicu“ i danas će prisustvovati kolektivnoj dženazi, a mi smo u samoj gradskoj jezgri Brčkog priredili prigodan program, s ciljem podsjećanja na genocid i s nadom, da se više nikada i nigdje ne ponovi“, rekao je predsjednik Udruženja prijatelja Srebrenice i Podrinja Brčko Admir Karalić. Jedna od najmlađih učesnica mirne šetnje za Srebrenicu bila je i trinaestogodišnja Una Junuizović.

 

 

„Prepješačila sam ovih dvadeset kilometara kako bi i praktično potvrdila svoju i želju svojih vršnjaka da najkonkretnije pokažemo kako genocid u Srebrenici ne smije da se zaboravi“, rekla je Junuzović. Gotovo identično razmišlja i najstariji učesnik šetnje Fehim Karaahmetović.

 

„Dvadeset kilometara sam prepješačio lakše nego što sam očekivao valjda nošen željom da se solidarišem sa stradalim u genocidu, te da poručimo preživjelim članovima njihovih pododica da osjećamo i djelimo njihovu bol“, naglasio je Karaahmetović.

 

Inače, među više stotina brčaka,koji su mirnom šetnjom podsjetili na genocid u Srebrenici bili su i zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta iz reda Bošnjaka, predvođeni gradonačelnikom Esedom Kadrićem.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com