Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Utorak, 19 Juli 2022

Direktor WHO-a za Evropu pozvao vlade da ponovno uvedu obavezu nošenja maski

 

U intervjuu za agenciju Reuters, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge pozvao je zemlje da sada poduzmu mjere kako bi izbjegle preopterećenje zdravstvenih sistema jer širenje podvarijante omicrona BA.5, raste.

 

"Sa sojem omikrona koji predvodi rastući val koronavirusa u Evropi, države moraju ubrzati cijepljenje i ponovno vratiti mjere kao što je nošenje maski kako bi se izbjegle strožije mjere s približavanjem jeseni i zime" upozorio je Kluge.

 

Blizu tri miliona novih slučajeva koronavirusa prijavljeno je širom Evrope tokom prošle sedmice, što je skoro polovinu svih novih slučajeva u svijetu.

 

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu istakao je da su se stope hospitalizacije udvostručile, a da blizu 3.000 ljudi umre od ove bolesti svake sedmice.

 

"Postoji porast slučajeva u društvu koje funkcionira gotovo kao i prije", rekao je Kluge naglašavajući potrebu za "stabilizatorima pandemije", kao što je druga booster doza prije očekivanih vakcina za specifične sojeve koronavirusa koje će biti dostupne ove jeseni , kao i promociju nošenja maski i dobrog sistema ventilacije.

 

Ovi stabilizatori se moraju implementirati kako bi se izbjegle mnogo strože mjere, upozorio je on.

 

"Mislim da društvo nije spremno za ponovno naređivanje zatvaranja", zaključio je Kluge.

 

 

 

Izvor: Klix

Više...

Iz Šejkovače ispraćena kolona s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina u Prijedoru

  • Objavljeno u BiH

 

Kolona s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina na području Prijedora ispraćena je iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta, u Bosni i Hercegovini.

 

Tabute sa nekompletnim posmrtnim ostacima žrtava na rukama do kamiona prenijeli su članovi porodica ubijenih.

 

U tišini su se u hali Identifikacionog centra oprostili od najmilijih koji će 30 godina nakon zločina konačno pronaći smiraj. Sutra će biti ukopani nakon šehidske dženaze u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

 

Ibrahim Kahrimanović, član Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane, podsjetio je da će ove godine biti ukopano 16 osoba.

 

 

- Danas ćemo ih odvesti u Kozarac gdje ćemo sutra u 12, odnosno 13 sati klanjati dženazu i ispratiti na konačan smiraj tih 16 šehida. U Prijedoru je ubijeno oko 3.150 osoba, tragamo za još oko 600 osoba - izjavio je Kahrimanović.

Prema njegovim riječima, na tragu su da pronađu još jednu ili dvije grobnice.

- Godinama smo tražili pa pronašli Tomašicu - rekao je Kahrimanović.

 

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava će iz Šejkovače proći kroz Sanski Most, potom Ključ pa preko Bosanskog Petrovca kroz Bihać, zatim će stići u Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, potom Prijedor i konačno je planirano da stigne u Kamičane u 20 sati.

 

Kolektivna dženaza će se obaviti sutra, 20. jula.

 

- Poruka je da građani Bosne i Hercegovine, nebitno koje vjere i nacije, vide šta se desilo. Kada vide taj kamion sa bosanskom zastavom, kolonu familija koje prate svoje šehide, da se prisjete 1992. godine - dodao je Kahrimanović.

 

Sead ubijen u 37. godini na Korićanskim stijenama

 

Beisa Šupuk je iz Šejkovače ispratila zeta Seada Avdića.

- Ubijen je u 37. godini na Korićanskim stijenama. Živio je i radio u Prijedoru. Iza njega su ostale supruga, koja je bila trudna i kćerka od šest godina. Sve kosti nisu odmah pronađene. Čekali smo nekoliko godina da se pronađe još kostiju - ispričala je Šupuk.

Kako je kazala, bio je mašinski inženjer.

 

- Odveden je od kuće kao civil. Odveden je u logor Trnopolje gdje je bila cijela familija. Njegova supruga je rodila sina nakon njegove smrti - dodala je Šupuk.

 

U Prijedoru je 1990-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

 

Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države - Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

 

 

Izvor: Anadolija

Više...

Policija u Sarajevu kažnjava vozače romobila koji voze trotoarom

  • Objavljeno u BiH

 

Policajci u Sarajevu počeli su novčano kažnjavati vozače električnih romobila koji se kreću trotoarom.

 

Kako saznajemo vozačima se izdaju prekršajni nalozi odnosno novčane kazne u iznosu od 50 KM.

 

"Zabranjuje se kretanje bicikala, mopeda i električnih balansirajućih prijevoznih sredstava na površinama koje su namijenjene za kretanje pješaka", navodi se u izmjenjenom Zakonu u uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

 

Iz MUP-a Kantona Sarajevo za Klix.ba su potvrdili da, prema izmijenjenom zakonu, izdaju novčane kazne u gore navedenom iznosu.

 

"Lice koje upravlja električnim balansirajućim prevoznim sredstvom i za kretanje koristi trotoar namijenjen kretanju pješaka, krši prekršaj iz člana 37. stav 5 Zakona o uređenju saobraćaja na području KS te se istom može izreći novčana kazna u iznosu od 50 do 250 KM", rekli su nam.

 

S druge strane, električnim romobilima je dozvoljeno kretanje biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, ali i kolovoznom trakom.

 

Ukoliko ne postoji biciklistička staza, vozačima romobila je dozvoljeno kretanje cestom. Zakon kaže da je dozvoljeno kretanje kolovozom u širini od najviše jednog metra od desne ivice kolovoza.

 

"Vozač bicikla i vozač mopeda ako je pokretan snagom vozača dužni su da se kreću što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, po biciklističkoj stazi, odnosno stazi", navodi se u državnom zakonu koji još uvijek "ne prepoznaje" romobile.

 

Ovo bi moglo izazvati probleme na cestama te stvoriti dodatne gužve i ugroziti sigurnost putnika obzirom da se u Sarajevu biciklističke staze ne protežu kompletnim gradom te da će vozači romobila biti primorani voziti kolovozom u nekim dijelovima grada.

 

Vozačima električnih romobila se savjetuje i nošenje kaciga, prvenstveno zbog sigurnosnih razloga, ali i vjerovatnoće da će policija uskoro početi kažnjavati i zbog toga.

 

Prošle sedmice je, zbog sve većeg broja električnih romobila u Kantonu Sarajevu i nepostojanje jasnih zakonskih okvira, kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta podnio inicijativu za regulisanje kretanja ovog prevoznog sredstva Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

 

 

 

Izvor: Klix

Više...

CIK: U ponoć ističe rok za prijave glasanja van zemlje

 

Rok za podnošenje prijave birača za glasanje van BiH na predstojećim opštim izborima ističe u ponoć, saopšteno je iz Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

 

Do sada su nalog u aplikaciji za glasanje otvorila 77.773 lica, od kojih je kod 12.372 unos podataka u toku i svi imaju rok do ponoći da to završe, jer u suprotnom njihove prijave neće biti razmatrane.

 

 

U saopštenju CIK-a BiH navodi se da je obrađeno 52.429 prijava, od kojih 46.394 ispunjavaju propisane uslove, a 6.035 ne ispunjava, dok na obradu čekaju 13.972 prijave.

 

Napominje se da je lica čija prijava ne ispunjava uslove Komisija već dva puta obavijestila mejlom da otklone nedostatke i to trebaju uraditi do ponoći.

 

Licima čije će prijave tek biti obrađene i koje budu imale nedostataka biće poslato obavještenje da u ostavljenom roku /koji može biti i nakon 19. jula/ otklone nedostatke.

 

Prijave za glasanje izvan BiH dostavljaju se samo putem portala “e-izbori” dostupnom na veb-stranici CIK-a ili faksom na brojeve +387 33/251-333 i +387/33 251-334.

 

Sve informacije u vezi sa glasanjem van BiH dostupne su na zvaničnoj internet stranici CIK-a /www.izbori.ba/ ili posredstvom info-linije +387 33/251-331 i +387/33 251-332 ili elektronski na mejl /Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli./.

 

Korisnici portala “e-izbori” se za tehničku podršku pristupa portalu mogu obratiti na mejl /Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli./.

 

Izvor: Srna

Više...

Brčko: Inspekcija rada izvršila ukupno 240 kontrola u drugom kvartalu ove godine

  • Objavljeno u Brcko

 

Temeljem Zakona o radu Brčko distrikta BiH Inspekcija rada pri Inspektoratu Brčko distrikta u drugom kvartalu ove godine izvršila je ukupno 240 kontrola u manjim i većim firmama u Distriktu, s težištem na pronalazak radnika koji u firmama rade „na crno“.

 

 

Glavna inspektorica Inspektorata Brčko distrikta Azijada Ibrahimović kazala je da su od ukupno 240 kontrola rada u periodu od 01.04. do 30.06.2022. godine, 104 redovne kontrole, 22 kontrole su obavljene na osnovu inicijative stranaka, 44 kontrole naloženih mjera – zapisnikom ili rješenjem od strane inspektora, 28 kontrola pregleda projektno-tehničke dokumentacije i izdavanja saglanosti na projektne mjere o bezbjednosti i zaštiti zdravlja, a izvršene su i 42 kontrole popune obrasca povrede na radu.

 

„U pomenutom izvještanom periodu inspektori su zatekli 26 lica koji nisu imali regulisan radno pravni status“, napomenula je Ibrahimović. Jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postuška podnešen je Osnovnom sudu Brčko distrikta.

 

„Inspektorat svakog mjeseca šalje Zavodu za zapošljavanje spisak lica koji se nađu zatečeni da rade na crno, a mi naravno, dobijamo povratnu informaciju da li se prijavljeni radnik skida sa spiska ukoliko se nalazi na evidenciji Zavoda. U drugom kvartalu mi smo Zavodu proslijedili spisak od 26 lica“, kazala je Ibrahimović.

 

Ibrahimović je još kazala da su kod većih firmi u Brčko distriktu rađene kontrole i veoma je interesatno da je u proizvodnim firmama zatečena dobra situacija. Predmet kontrole je bio pravilnik o radu i prijave radnika, ugovor o radu, radno vrijeme, plate i druga primanja, i tu je urađeno 12 kontrola. Kod 10 subjekata nisu utvrđene nepravilnosti, a kod dva subjekta nadzora utvrđene su nepravillnosti i naloženo je da se iste otklone, a poslodavci su postupili po naloženim mjerama.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Radovi na krovu Osnovne muzičke škole privode se kraju

  • Objavljeno u Brcko

 

U Osnovnoj muzičkoj školi Brčko trenutno se privode kraju radovi na rekonstrukciji krova, a primopredaju radova možemo očekivati za par dana, potvrdio je Jasmin Hasić, direktor Muzičke škole.

 

Kako nam rečeno iz Odjeljenja za obrazovanje projekat rekonstrukcije krova iznosi 81.900 KM sa pdv-om.

 

„Projekat rekonstrukcije krova od izuzetne je važnosti s obzirom da je u proteklom periodu škola prokišnjavala te su muzički instrumenti i ostala oprema bili izloženi opasnosti od oštećenja. Ove godine poduzet je i niz infrastrukturnih projekata, a jedna od ideja Vijeća roditelja i menadžmenta je i uređenje dvorišta škole“, rekao je Hasić.

 

Muzička škola Brčko postoji 72 godine. Jedna je od najstarijih u BiH, a od nje je starija samo sarajevska Osnovna muzička škola, spomenuo je Hasić s ciljem podizanja svijesti i očuvanju kulture i naveo da postoji interes vlasti da se u skorije vrijeme pokrene rad i Srednje muzičke škole.

 

“Menadžment muzičke škole kontinuirano radi na nabavci muzičkih intrumenata gdje im je potrebna podrška Odjeljenja za obrazovanje, a da postoji potreba govori i podatak da školu pohađa oko 200 učenika. S obzirom na toliki broj učenika, muzički instrumenti su podložni oštećenju i traže određenu zamjenu”, dodao je Hasić.

 

Da Brčko živi kulturu i umjetnost dokaz je i osvojenih preko 40 nagrada u prošloj godini, povodom čega su učenici imali i prijem kod gradonačenika Brčko distrikta BiH. Postali su prepoznatljivi u regionu na šta su najviše ponosni, ističu iz muzičke škole.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com