Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Četvrtak, 21 Juli 2022

Tužilaštvo BD: Okončan dokazni postupak u slučaju ubistva F. Mihmića iz maja prošle godine

 

Izvođenjem dokaza pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH okončan je dokazni postupak protiv Aladina Bisera (38)*, optuženog za ubistvo starije osobe počinjeno u Jagodnjaku kod Brčkog, u maju prošle godine. Po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH, koja Bisera tereti da je udarcima tvrdim predmetom u predjelu glave, ramena i ruku, iz koristoljublja ubio obrtnika Fethiju Mihmića, pred ovim sudom slijedi iznošenje završnih riječi i objava presude.

 

 

Podsjetimo, optuženom je stavljeno na teret da je s ciljem da zadrži prevarno pribavljen novac od žrtve, kako bi izbjegao da ga vrati, planirao, pripremio, a zatim i počinio ubistvo Mihmića. On je optužen da je 31. maja prošle godine, oko 07,30 časova, vozilom odvezao Mihmića u naselje Jagodnjak, a zatim ga na makadamskom putu, koji to naselje povezuje s Donjom Skakavom, izveo i poveo u šumu Gložđa, gdje mu je udarcima štilom za sjekiru u predjelu glave, desnog ramena i lijeve šake nanio povrede usljed kojih je nastupila smrt žrtve. Kako se navodi u optužnici, ubistvu iz koristoljublja prethodilo je dugogodišnje poznanstvo optuženog i žrtve, pri čemu je optuženi u posljednje tri godine, lažno se predstavljajući kao geometar, konstantno uzimao novac od Mihmića da bi mu navodno osigurao kupovinu nekretnine od distrikta Brčko. U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažno mu je prikazivao da može osigurati potrebne dozvole i putem geometra ubrzati postupak, ali da mu mora davati novac za navodne takse, postupke licitacije i geodetsku naknadu. Kako mu je Mihmić povjerovao, u više navrata mu je predao oko 80 000,00 KM, pri čemu ga je Biser radi plaćanja kontaktirao putem telefona, lažno se predstavljajući kao geometar Svetozar Vasiljević.

 

Nakon ubistva Biser je ubrzo otkriven i uhapšen, a 2. juna predat je Tužilaštvu Distrikta na daljnje postupanje tokom kojeg mu je odmah određen pritvor. Trajanje pritvora prema Biseru, na prijedlog Tužilaštva, produženo je i nakon podizanja optužnice 26. novembra prošle godine, kojom ga se tereti za krivično djelo Ubistvo, iz koristoljublja (iz člana 163 stav 2 tačka 4) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Kao i u najvećem broju ranije rasvijetljenih ubistava u Brčkom, počinilac je i u ovom slučaju brzo otkriven, a istraga protiv njega okončana je podizanjem optužnice za manje od šest mjeseci.

 

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Moguće potpuno ukidanje lične novčane participacije na zdravstvene usluge osiguranika u Distriktu

  • Objavljeno u Brcko

 

Nedavna Odluka brčanske Skupštine o ukidanju participacije na „CT-e dijagnostiku“, načinjenu u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Brčko, biće operativna, odnosno primjenjiva već od narednog mjeseca.

 

 

„Vjerujem da će sedam dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku, odnosno u zakonskom roku navedena odluka od strane JZU Brčko biti u primjeni. Zahvalan sam zastupniku Srđanu Blažiću koji je cijelu priču pokrenuo u Skupštini Distrikta i za ukidanje ovog segmenta participacije dobio jednoglasnu podršku“, rekao je Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge brčanske Vlade.

 

Inače, što se generalnog stava pomenutog resornog odjeljenja tiče i modaliteta oko ličnog finasijskog učešća građana, za Šadića nema dileme.

 

„Moj lični stav je da se sve vrste participacija, odnosno finasijskog učešća građana Distrikta prilikom korištenja zdravstvenih usluga, treba svesti na nulu, odnosno u potpunosti ukinuti”, kaže Šadić.

 

Ovakav Šadićev stav i prijedlog u potpunosti podržava i zastupnik SNSD-a u brčanskoj Skupštini Srđan Blažić.

 

„Prije svega želim naglasiti da je gospodin Šadić dolaskom na mjesto šefa Odjeljenja za zdravstvo, značajno pokrenuo pozitivne procese naprijed. Primjera radi, nakon gotovo deceniju čekanja uspio je provesti procedure nabavke veoma kvalitetnog „C-te aparata“, osigurati i nabavku „magnetne rezonance“, adaptirati prostor za njihovo instaliranje itd. Sve to potvrđuje da i prijedlog o ukupnom ukidanju participacije ima smisla, tim prije što na godišnjem nivou sredstva koja po ovoj osnovi prikupi JZU Brčko nisu ni jedan posto njihovog ukupnog budžeta. Sve navedeno me obavezuje da se već od septembra, zajedno sa gospodinom Šadićem založim za potpuno ukidanje participacije“, akcentirao je Blažić.

 

Resorno odjeljenje brčanske Vlade u analizi koju treba da sačini i dostavi članovima izvršne i zakonodavne vlasti, vodiće računa o svim objektivnim i subjektivnim aspektima ovakve ideje, odnosno prijedloga.

 

„Sigurno da će biti upriličen niz sastanaka prije svega sa čelnicima brčanske Javne zdravstvene ustanove i rukovodstvom ovdašnjeg Fonda zdravstva, kako bi smo „participaciju zdravstvenih usluga“ u potpunosti izanalizirali i prilagodili sadašnjem trenutku, prije svega čineći to u korist naših zdravstvenih osiguranika, odnosno stanovnika Brčko distrikta BiH“, zaključio je Sead Šadić.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Na plaži u Makarskoj zabranili unošenje svojih sokova, sendviča, ležaljki…

 

Smiju li koncesionari plaža braniti kupačima da na tu plažu donesu svoj sendvič ili sok, svoju ležaljku i suncobran…? Naravno da ne smiju. I po tom pitanju se ništa nije promijenilo, potvrdili su za Slobodnu Dalmaciju iz Županije.

Naime, uz brojne negativne komentare, internetom se danas širi fotografija table s takvim zabranama.

 

Navodi se da je koncesionar društvo Hoteli Makarska i da se tabla odnosi na pravila ponašanja na plaži, ispod čega slijedi popis svega što nije dozvoljeno, nabrojano na hrvatskom i engleskom jeziku.

Brojni komentari ne čude jer građani imaju loša iskustva s uzurpiranjem pomorskog dobra, kao što je primjer uvale Vruja. Jer pomorsko dobro je javno dobro i to građanima nitko ne može oduzeti.

Fotografiju i upit o zabranama poslali smo Upravi kompanije “Imperial Riviera” kojoj u se Hoteli Makarska pripojili 2019. godine, te kontaktirali odnose s javnošću Valamara čije odgovore čekamo.

 

 

U međuvremenu, Matea Dorčić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, nam je kazala:

 

– Uvidom u dostavljenu fotografiju utvrdili smo kako info tabla kao koncesionara navodi društvo Hoteli Makarska. U listopadu 2020. godine izmijenjena je Odluka o davanju koncesije te je koncesionar društvo Imperial Riviera. Očito se radi o tabli postavljenoj od strane prijašnjeg društva, koja iz nama nepoznatih razloga nije uklonjena. Odmah po zaprimanju ove fotografije zatražili smo žurno uklanjanje table od društva Imperial Riviera. Prema informacijama kojim raspolažemo uklanjanje je u tijeku.

 

Pročelnica Dorčić kaže da je jasno kako odredbe kojim se zabranjuje vlastiti sendvič, sok ili ležaljka na plaži nisu u skladu s Odlukom o davanju koncesije, kao ni pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

 

– Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije stoji na raspolaganju građanima na web portalu „Pomorsko je dobro“ putem kojega se mogu prijaviti oblici potencijalnih devastacija i uzurpacija na pomorskom dobru, kao i potencijalno kršenje odredbi Odluka o davanju s ciljem brze reakcije prema koncesionaru – naglasila je.

 

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Više...

Bez struje će biti ova naselja u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine

 

Zastoji u isporuci električne energije:

Ul. Reisa Džemaludina Čauševića manji dio, Dobrice Cesarića manji dio, prof. Aleksandra Nikolića dio, Dr. Abdulaha Bukvice, Mehmedagića dio, Prnjavor dio, Augusta Šenoe dio, Vilica, Trg mladih dio, Bulevar mira dio, Bosne Srebrene dio, Šetalište kraj Brke, Konačko brdo, Zanatski centar, Zelena pijaca, Safet bega Bašagića i Laze Kostića dio, zastoj u vremenu od 08:00 – 16:00 h

TS 10/0,4 kV Centar 2, Centar 3, Sklonište, Delta 2, Burića brdo zastoj u vremenu od 08:00-16:00 h

TS 10/0,4 kV Ćoseti (jedan NN izlaz), zastoj 1 h u toku dana

TS 10/0,4 kV Maoča (jedan NN izlaz), zastoj 2 h u toku dana

 

RJ VODOVOD I KANALIZACIJA

U gradskom vodovodnom sistemu očekuje se uredno vodosnabdijevanje.

Sanacija curenja na vodovodnoj mreži radi se u Bukviku, Dubravama i Gajevima

U MZ Bukvik se nastavljaju radovi na uspostavljanju redovnog snabdijevanja vodom

Na svim lokalnim vodovodnim sistemima su mogući poremećaji u vodosnadbijevanju u vidu pada pritiska i prekida vodosnadbijevanja, uslijed nedovoljne količine vode na izvorištima.

Kvalitet vode je zadovoljavajući i odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl. glasnik BiH, brojevi: 40/10, 43/10 i 30/12).

 

RJ ČISTOĆA

Služba za upravljanje otpadom

Prema planu, danas će prikupljanje i odvoz smeća od pravnih i fizičkih lica biti organizovano u naseljima:

Centar – Srpska Varoš – Ilićka, Grčica, Gornji Rahić, Dizdaruša – Poljoprivrednik, Mujkići – Gluhakovac – Brod donja strana, Broduša – Stari Rasadnik – Brod lijeva strana.

 

Služba za javnu higijenu

Održavanje javnih, zelenih i saobraćajnih površina će se odvijati u skladu sa Planom i programom nadležnog odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH za održavanje javnih površina:

Sakupljanje i uklanjanje otpadaka sa javnih površina, ručno čišćenje javnih površina, pražnjenje posuda za otpatke.

 

Održavanje pješačke zone i Bulevara Mira: čišćenje, sakupljanje otpadaka i pražnjenje korpica

Održavanje javnih i zelenih površina u skladu sa godišnjim planom

 

Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja

Udomljavanje pasa iz azila svakog utorka i petka od 10:00 – 11:00 h

 

Ostale aktivnosti

 

O ostalim uslugama koje pruža JP „Komunalno Brčko“ možete saznati više u korisničkom servisu na www.komunalno.ba ili kontaktiranjem Pozivnog centra 0800 505 07.

Više...

Brčko: Moguće pooštravanje epidemioloških mjera zaštite od COVID-a 19

  • Objavljeno u Brcko

 

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija pozvala na pridržavanje mjera opreza od COVID-a 19 i uz to izdala preporuku za ponovno nošenje COVID maski u javnosti su podijeljena mišljenja građana na ulicama Brčkog. Tom prilikom, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić pozvao je jučer Brčake koji kreću na put da izvade rješenje o zravstvenom osiguranju putem brčanskog Fonda zdravstvenog osiguranja kako ne bi došlo do njihovih ličnih troškova u drugim državama.

 

Brčaci imaju oprečno mišljenje o neohpodnosti pojačavanja COVID zaštitnih mjera što uključuje ponovnu obavezu nošenja zaštitne maske i drugih epidemioloških mjera. Inače, samo u ovoj godini više od 5.000 Brčaka vakcinisalo se protiv COVIDA 19, a značajan broj onih s kojima smo razgovarali, zbog usložnjavanja epidemiološke situacije namjerava to učiniti u narednom periodu.

 

Kada je riječ o nošenju maski, takođe, možemo zaključiti da su podijeljeni stavovi. Građani nisu naročito oduševljeni ako se ponovno uvede ta obaveza. Mnogi građani pozivaju na vakcinisanje i pridržavanje ostalih mjera opreza, a nadaju se da nošenje maski neće biti obavezno.

 

„Primio sam sve tri doze vakcine i svako treba da odluči da li želi da se vakciniše. Priča se o mnogim nuspojavama u medijima, ali moje je mišljenje i savjet da se svi vakcinišu i da nose maske gdje se nalazi više ljudi, pogotovo u zatvorenom prostoru, bez obzira na epidemiju“, izjavio je jedan od prolaznika.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Milanović odlikovao Đuru Matuzovića kojem se sudi za ratne zločine u BiH

 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je u srijedu sedam počasnih činova i 23 odlikovanja hrvatskim braniteljima.

 

Za posebne zasluge u Domovinskom ratu, počasni čin brigadnog generala Milanović je između ostalog dodijelio Đuri Matuzoviću, kojem se pred Sudom Bosne i Hercegovine sudi za ratne zločine po optužnici koja je potvrđena 2017. godine.

 

Prema navodima optužnice, Matuzović je počinio krivično djelo u svojstvu komandanta 106. brigade HVO-a, a kasnije komandanta Operativne grupe Orašje, te komandanta Operativne zone Orašje.

 

Optužnica tereti Đuru Matuzovića, kao komandanta 106. Brigade HVO i kasnije kao komandanta OZ Orašje, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića, kao vojne policajce 106. brigade HVO, da su, zajedno s njima poznatim pripadnicima Vojne policije HVO, u šupi vlasništvo M. F., zvani M. D. u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, općina Orašje, suprotno pravilima međunarodnog prava, učestvovali u ubistvima, mučenjima i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima.

 

Milanović je istaknuo kako mu je žao što počasni činovi nisu dodijeljeni prije godinu dana, aludirajući na nove nesuglasice s ministrom odbrane. Novi sukob između hrvatskog ministra odbrane Marija Banožića i predsjednika Milanovića otvorio se upravo uoči sinoćnje svečanosti. Banožić je ranije ustvrdio da Milanović mnogo stvari čini ne uvažavajući sistem i zakone te da se trebao konsultirati s Ministarstvom odbrane oko počasnih činova i odlikovanja hrvatskim braniteljima.

 

Ured predsjednika zatim je poručio ministru da je pokušao sebi pripisati pravo davanja saglasnosti za dodjelu počasnih činova i da ga se konsultira iako te saglasnosti za odluke s njim nemaju nikakve veze jer su isključivo ovlast predsjednika. Naveo je i kako je Banožić trebao predložiti kriterije i postupak za predlaganje, ali to opstruira od jula 2021.

 

- Nisam više mogao čekati i odlučio sam, i tako ću raditi ubuduće, da kao vrhovni zapovjednik obavim svoje dužnosti i da jednom malom broju ljudi koji nije zaključan, a bit će ih još, dodijelim počasne činove - kazao je Milanović na svečanosti na Pantovčaku, prenosi Hina.

 

Dodao je kako su počasni činovi dug časti i priznanja za ljude koji su u ratu i početkom rata radili važan posao za Hrvatsku i bili među onim malim brojem pravih ljudi bez kojih odbrane zemlje ne bi bilo, a bez čega ne bi bilo ni oslobođenja.

 

Zahvalivši se braniteljima na svemu što su radili za domovinu, Milanović je poručio kako ta generacija više nije ni mogla čekati na ovu gestu.

 

U ime promaknutih i odlikovanih, počasni brigadni general Marjan Biškić rekao je kako im je zadovoljstvo i ponos što su prepoznati uoči obilježavanja 27. godišnjice Oluje. Istaknuo je i kako im ponos neće umanjiti činjenica da u sistemu predlaganja nisu sudjelovale sve instance, ali su zbog toga žalosni.

 

- Simbolika ove svečanosti je posebna jer ste kroz izbor danas promaknutih i odlikovanih jasno poručili da ne dijelite sudionike Domovinskog rata na pripadnike Oružanih snaga RH i Hrvatskog vijeća odbrane, te da jednako cijenite doprinos svih pripadnika - poručio je Biškić.

 

Izvor: Faktor

Više...

Građani se sve više žale na visoke temperaure i stomačni virus

  • Objavljeno u Brcko

 

Zbog vrućina i virusa u zadnjih desetak dana primjetan je porast pacijenata u brčanskoj Službi hitne pomoći, koji traže liječniku pomoć zbog visokih temperatura. Jedan od razloga povećanog broja pacijenata nisu samo vrućina, već i pojava sezonskog virusa koji se javlja od sredine jula do sredine avgusta.

 

 

„Nije riječ samo o posljedicama visokih temperatura, nego i činjenici da je i ovdje aktivan takozvani „rota“ virus, odnosno ljetni virus koji prouzroukuje opštu slabost organizma“, naglasila je šefica Hitne službe brčanske Bolnice dr. Jasna Bradonjić.

 

Ovom prilikom apelovala je na građane se ne kreću na otvorenom u vremenskom periodu od 11 do 16 h.

 

„Stoga preporuka struke je da se u najtoplijem dijelu dana kreće na otvorenom samo u najnužnijim slučajevima, te da se tom prilikom koriste dodatne količine tečnosti i svakako da se pazi na način ishrane , odnosno unošenja količina hranjivih materija u organizam“, dodala je dr. Bradonjić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com