Menu

DupleGige 550x50

Subota, 11 April 2020

OHDZ 1990 Brčko distrikta BiH: Čestitka za Uskrs

  • Objavljeno u Brcko

 

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan Uskrsnuća Isusa Krista, a kojemu su prethodila strašna muka i smrt na križu. Najveća tajna naše vjere.
Uskrs ove godine dočekujemo u specifičnim okolnostima koje se bitno razlikuju od običaja i načina dočeka Uskrsa kod Hrvata.
Nikada tužnije nismo dočekivali Uskrs; obitelji su silom prilika razdvojene, naše crkve su sablasno prazne i rijetki su vjernici koji radi straha od pandemije obilaze Isusov grob.
Hvala medijima, osobito Posavskoj TV koja nam omogućava da putem televizije i interneta pratimo obrede iz naših crkava.
Naš narod preživo je mnoge strahote i stradanja; od Križnog puta, jugokomunističkih zločina, Domovinskog rata, i svaki puta se uzdizao iz pepela zahvaljujući svojoj velikoj vjeri i pouzdanju u Isusa
Krista i Blaženu Djevicu Mariju.
Stoga, neka nas duh najvećega kršćanskog blagdana dodatno ohrabri da solidarnošću, zajedništvom i odgovornošću prevladamo ova izazovna vremena.
Vjerujem da ćemo iz njih izići još jači u vjeri, složniji i kvalitetniji ljudi. Ne zaboravimo na temeljne ljudske vrijednosti, budimo tu jedni za druge i nastavimo iskazivati posebnu pažnju i razumijevanje prema onima kojima je ovih dana potrebna naša pomoć.
Neka nas uskrsna radost i ljubav snaži, a posebno neka prati liječnike, medicinske sestre, tehničare i druge medicinske djelatnike i osoblje koji nesebično i požrtvovno liječe i brinu o oboljelim. Našu zahvalu za radostan Uskrs upućujemo i pripadnicima civilnih stožera, policajcima, vojnicima, vatrogascima, učiteljima i profesorima, djelatnicima u trgovini, prijevoznicima, volonterima te svima koji nam svojim svakodnevnim radnim djelovanjem omogućuju da nastavimo slaviti život.
U ime Hrvatske demokratske zajednice 1990 Brčko distrikta BiH i osobno, neka vam ovaj veliki blagdan bude ispunjen mirom, vjerom i nadom te obiteljskim zajedništvom.
Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Više...

Udar na ekonomiju: Hoće li BiH ostati bez tri milijarde KM iz dijaspore?

 

Teška ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini uzrokovana pandemijom koronavirusa uskoro će dobiti novu dimenziju.

Naime, u pokušajima da se spasi bh. privreda i radna mjesta zaboravlja se da ćemo ubrzo osjetiti prvi veliki efekt krize u Evropi.

- Nema sumnje da će hiljade naših državljana na privremenom radu u inostranstvu dobiti ili je već dobilo otkaze.

Neće biti mali broj onih koji će se zbog toga vratiti u domovinu i prijaviti se u biroe za nezaposlene i to će biti dodatni teret za državu.

Istina, ima onih koji posjeduju ušteđevinu, ali ona se lako potroši ako se ne zarađuje, a za to još dugo neće biti prilike – kaže akademik Muris Čičić, ekonomski ekspert.

Udio bh. dijaspore u bruto domaćem proizvodu bio je veliki, čak više od deset posto.

- Dijaspora je na godišnjem nivou putem doznaka u BiH ubrizgavala tri milijarde KM. Znatan iznos dolazio je i neformalnim kanalima.

Znači, njihov značaj za BiH i njenu ekonomiju je ogroman. Sada je veliko pitanje koliko će ove godine BiH dobiti novca. Nema sumnje, mnogo, mnogo manje.

Dijaspora je imala veliki utjecaj na ekonomske tokove u BiH, kupovala je nekretnine, stanove, kuće, zemljišta, izdašno su pomagali porodicama, osnivali su mala i srednja preduzeća, mnogo novca trošilo se tokom ljetne turističke sezone…

Ove godine, nažalost, teško da će biti išta od toga – ističe Čičić.

Bosna i Hercegovina nema mnogo opcija, kao i većina država u okruženju, nego se nadati da će se stati ukraj pandemiji, što bi značio početak oporavka svjetske ekonomije.

- Dobre pretpostavke za to su činjenice da je svjetska ekonomija do dva mjeseca unazad imala stalan rast. Broj zaposlenih je bio izuzetno visok. I ova kriza nije nastala iz ekonomije.

Najvažnije je da se Sjedinjene Američke Države i Evropska unija što prije vrate u ekonomsku normalu, tada će i nama biti lakše.

Naši radnici su cijenjeni na Zapadu, vrijedni su, bogati znanjem, kulturološki su bliski sredinama u kojima rade godinama.

Nema sumnje da će oni biti među prvima koji će se vraćati na posao, ali je veliko pitanje kada će to desiti. Do tada, trpjet ćemo velike ekonomske posljedice – ističe Čičić.

Više...

Žena izvršila samoubistvo u Tuzli

  • Objavljeno u BiH

 

Nešto iza ponoći operativni centar Ministarstva unutrašnjih poslova TK primio je prijavu da je ženska osoba izvršila suicid skočivši sa šestog sprata u ulici Ismeta Mujezinovića u Tuzli, piše Tuzlanski.

Nepoznati građanin prijavio da je neposredno prije poziva čuo tup udar i da je sa prozora stana primjetio osobu kako leži na platou ispred zgrade.

Izlaskom policijskih službenika na lice mjesta potvrđeni su navodi prijave, sa 6 sprata, kroz prozor skocila Lj. M. Š, rodjena 1946.godine.

Dežurni ljekar konstatovao je smrt. Na terenu su bili pripadnici OKP PU Tuzla a o događaju je obaviješten dežurni kantonalni tužilac.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com