Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 16 April 2020

Dugovi RS-a stižu na naplatu: Dodikov režim strahuje od 2023-e, entitet bi mogao ostati bez imovine

 

Umjesto planiranih 300 miliona KM, Vlada RS-a je u protekla dva dana uspjela prodati entitetske obveznice vrijedne samo 137,5 miliona KM. O finansijskim poteškoćama u kojima se taj bh. entitet nalazi ne svjedoči iznos planiranog zaduženja koliko spoznaja da su uspjeli pronaći kupce za manje od 50 posto obveznica ponuđenih na aukciji, što jasno ukazuje na nepostojanje povjerenja potencijalnih kupaca u sposobnost entiteta RS da servisira svoje obaveze.

Uprkos fijasku, iz Ministarstva finansija RS-a tvrde da su "u potpunosti zadovoljni rezultatima aukcije i količinom prodatih obveznica". Pravdaju to navodnim "kompromisom sa određenim brojem banaka", kojim su svjesno reducirali iznos prodatih obveznica. Dakle, iz Vlade RS-a nastoje uvjeriti javnost da nisu imali potrebu za zaduživanjem u prvobitno planiranom obimu, te da nisu jednostavno reducirali iznos obveznica ili otkazali aukciju već su "postigli dogovor sa bankama" da se te obveznice, nakon što su ih uredno stavili u izlog, ne kupuju?!

Uz to, obveznice su prodate po višoj kamatnoj stopi od prvobitne planirane, što jasno govori o očajničkoj potrebi za novcem.

S obzirom na to da je u ovoj godini predviđeno održavanje Lokalnih izbora, entitetska vlast predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pokušava prikriti finansijsku dubiozu u koju su taj bh. entitet doveli. U tome im nimalo ne pomaže predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

- I u ovakvim uvjetima, Srbija je bila spremna otkupiti obaveznice RS-a. Pravo je čudo da su u RS-u mogli da drže budžet u ravnoteži – kazao je Vučić nakon jučerašnjeg sastanka sa šefom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Krajem marta je, podsjetit ćemo, Vučić kazao kako se "divi njima u RS-u kako uopće isplaćuju plaće".

Dug RS-a je krajem septembra 2019. godine iznosio 5,38 milijardi KM, a SNSD-ova opozicija tvrdi da je mnogo veći. Bez obzira na to o kojem se iznosu radilo, on je u međuvremenu "podebljan" novim zaduženjima. U 2020. godini su se planirali zadužiti za novih 345 miliona KM, ali će taj iznos biti znatno veći uslijed aktuelnih okolnosti u vezi s pandemijom koronavirusa.

Dug RS-a je nominalno veći od ukupnog duga Federacije BiH, a isti taj dug je, mjereno po glavi stanovnika, duplo veći u RS-u u odnosu na FBiH.

Samo u ovoj godini je Budžetom RS-a predviđeno izdvajanje 497 miliona KM za otplatu dugova. Godinu ranije je taj iznos bio 490 miliona KM, a u bliskoj budućnosti će taj iznos dostići nivo koji entitet RS neće biti u mogućnosti otplaćivati. Ne tvrde to Dodikovi politički oponenti već "njegovo" Ministarstvo finansija RS-a u posljednjoj Strategiji upravljanja dugom RS-a za period od 2019. do 2022. godine.

Dug koji je obuhvaćen tom Strategijom iznosi 4,7 milijardi KM, a radi se o dugovanjima zaključno sa 31. decembrom 2018. godine. Više od 70 posto tog je vanjski dug (3,3 milijarde KM), a on postepeno pristiže na naplatu. Upravo grafik koji predstavlja profil otplate postojećeg duga ukazuje na ogromne probleme koji stoje pred Vladom RS-a.

Naime, taj grafik prikazuje ogroman skok u otplati duga u 2023. godini kao rezultat dospijeća obaveza po osnovu vanjskog duga.

  

- Rast iznosa koji stiže na naplatu 2023. godine je posljedica obveznica emitiranih na međunarodnom tržištu u 2018. godini – navodi se u Strategiji.

Dakle, zaduživanje Vlade RS-a emisijom obveznica uoči Općih izbora u BiH 2018. godine stiže na naplatu 2023. godine, kada će taj bh. entitet morati vratiti gotovo 800 miliona KM. Poređenja radi, u ovoj godini su predvidjeli vraćanje 497 miliona KM, a očigledno je da se suočavaju sa poteškoćama pri otplati i tog iznosa jer im je plan zaduživanja ugrožen nepostojanjem povjerenja potencijalnih kupaca, a naročito uslijed značajno umanjenog priliva sredstava u Budžet zbog trenutnih okolnosti. Kako bi ohrabrio potencijalne kupce obveznica, Dodik insistira na brojci od "samo" 800 osoba koje su završile na birou od početka provođenja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, iako informacije "sa terena" govore da je taj broj mnogo veći.

Ukoliko Vlada RS-a ima problem sa otplatom 497 miliona KM u jednoj godini, nameće se pitanje kako će vratiti gotovo 800 miliona koje stižu na naplatu 2023. godine, naročito uzimajući u obzir umanjenu sposobnost zaduživanja na međunarodnom i domaćem tržištu i već iscrpljene izvore finansiranja.

Ukoliko ne bude u prilici servisirati svoje dugove, entitet RS će, pojednostavljeno govoreći, bankrotirati, a potražioci će tražiti način da naplate svoj novac. Jedan od načina naplate je preuzimanje imovine entiteta.

Prijetnja bankrotom je, tvrde domaći zvaničnici i međunarodni mediji, razlog zbog kojeg Dodik "igra na kartu etnonacionalizma", pa se nameće pitanje šta građani BiH mogu očekivati uoči i tokom 2023. godine, ukoliko se nacionalne tenzije i prijetnje secesijom koriste u periodu u kojem izazovi za cjelokupan sistem u entitetu RS nisu niti približni onim koji ga očekuju te 2023. godine.

Više...

Islamska zajednica BiH: Prvi dan ramazanskog posta 24. aprila, vjerski život bit će organizovan u okviru vanrednih mjera

 

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec Ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Kako su naveli, mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). ”Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima. U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa”, saopćeno je iz Rijaseta. Kako su saopćili, s obzirom na to da je mjesec ramazan mjesec intenzivnijeg ibadeta, ove godine je formiran tim islamskih učenjaka koji će odgovarati na pitanja kako bi bio ubrzan dosadašnji proces dobijanja odgovora. ”U ovoj fazi prednost će imati pitanja iz domena ibadeta (namaz, post i zekat) te pitanja od vjernika sa jasno navedenim imenima (a ne skrivenim iza nadimaka), a kao i dosada upućena pitanja bit će objavljivana anonimno. Također, kao i dosada vaša pitanja možete slati putem email adrese Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. kao i kroz mobilnu aplikaciju Islamske zajednice”, saopćeno je.

Više...

Košarka na ivici

  • Objavljeno u Sport

kosU velikanima španske košarke ovo smanjenje neće ostaviti prevelike posljedice, ali u mnogim drugim klubovima ponovno pregovaranje s igračima direktno će utjecati na održivost njihovih finansija. Paradoksalno je da skromniji timovi, s kraćim ugovorima i manjom masom plaća u usporedbi s budžetom, imaju više manevarskog prostora u vremenu krize.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com