Menu

DupleGige 550x50

Ponedjeljak, 20 April 2020

Mračni život genija komedije

caplNjegovi biografi tvrde da postoji objašnjenje za ovakvu Chaplinovu prirodu. Ona ime korijene u traumi koju je preživio u djetinjstvu. Rođen je 1889. godine u željezničkom vagonu romske porodice zabavljača i njegov je život bio sve samo ne lagan.

 

 

Više...

Komšinice se udarale štapovima, a razlog su kokoške

 

Kako pišu Novosti, u subotu je Policijskoj stanici, prijavljen slučaj. Policiji se obratila jedna od učesnica sukoba, dalja istraga i saslušanje akterki i svjedoka učinile su da policija o svemu obavijesti Tužilaštvo u Vranju.

– Policija je o svemu obavještena nešto poslije 16 sati. Potukle su se dvije žene jedna stara 56 godina i duga 55 posvađale su se i sukobile na zajedničkoj parceli u blizini njihovih kuća. Svađa se desila zbog kokošaka – kažu u vranjskoj policiji.

Miodrag Stojanović PR vranjskog Tužilaštva potvrdio je da su se žene potukle štapovima i da su obe zadobile lake tjelesne povrede. Tužilaštvo je protiv njih podnijelo krivične prijave u redovnom postupku zbog krivičnog djela nanošenja lakih tjelesnih povreda.

Više...

Preminuo reditelj crtanog filma "Tom i Džeri"

 

Vijest je potvrdio njegov češki izdavač Petr Himmel, piše Daily Mail.
Deitć, kome je puno ime bilo Eugene Merrill Deitć, režirao je 13 epizoda omiljenog dječjeg crtanog filma "Tom i Džeri" i nekoliko epizoda iz serije "Popaj".
Sa suprugom i trojicom sinova iz prethodnog braka živio je u Pragu, a svi sinovi krenuli su njegovim stopama i postali ilustratori crtanih filmova i animatori.
Deitć je rođen u Čikagu 1924. godine, a nakon kratke vojne karijere brzo je postao prepoznatljivo ime u svijetu animacije i dobio je brojna priznanja.
Premda je radio na brojnim crtanim filmovima i animacijama, najpoznatiji su likovi Popaja i Toma i Džerija.
Njegov film "Munro" 1960. godine osvojio je Oscara za najbolji animirani kratki film.

Više...

U Italiji najmanji broj novozaraženih u posljednjih 40 dana

 

U Italiji je prema najnovijim podacima u posljednja 24 sata zabilježeno 2.256 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što predstavlja najniži broj još od 10. marta.
U odnosu na nedjelju, broj novozaraženih također predstavlja pad od 26 posto jer je jučer zabilježeno 3.047 novih slučajeva.

Prema podacima Civilne zaštite Italije, u posljednja 24 sata preminulo je 454 ljudi, a oporavilo se 1.822. Italija je ukupno do sada registrovala 181.228 osoba zaraženih koronavirusom.

Od posljedica koronavirusa u ovoj je državi do sada preminulo 24.114 ljudi, a oporavilo ih se 48.877.

Do danas, u Italiji medicinsko osoblje je testiralo na koronavirus 1.398.024 (+41.483) osoba. U ovoj zemlji hospitalizirano je zbog koronavirusa ukupno 24.906 (-127) osoba, a na intenzivnoj njezi trenutno se nalazi 2.573 (-62) osoba.

Također, broj osoba na intenzivnoj njezi najmanji je od 19. marta.

Više...

Bevanda : MMF odobrio BiH 330 miliona eura

  • Objavljeno u BiH

 

Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je u Vašingtonu odobrio BiH kredit u iznosu od 330 miliona eura za borbu protiv pandemije koronavirusa, koji je u pismu namjere tražila naša država.

Ovu informacija potvrdio je za "Avaz" ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

Sredstvima MMF-a će, također, biti finansirana i provedba Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Ova odluka zvanično je upućena i predstavnicima bh. vlasti i članovima Fiskalnog vijeća.
Podsjećamo, lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a su, uz intervenciju Delegacije EU i Ambasade SAD u BiH, dogovorili prošle sedmice raspodjelu ovog novca.

Tako će, prema dogovoru, FBiH dobiti 61,5 posto, RS 37,5 posto, a Distrikt Brčko 1 posto sredstava. Dogovoreno je da će u raspodjelu sredstava biti uvršteni i kantoni.

Inače, kako je dogovoreno, iznos koji pripada Federaciji će se dijeliti na način da 50 posto ostaje na računu tog nivoa vlasti, a 50 posto će pripasti kantonima, koji u okviru svojih nadležnosti nose značajan dio odgovornosti u borbi protiv pandemije, od zdravstva do policije.

Federaciji BiH će od ukupnog iznosa pripasti oko 396,9 miliona KM.

Polovina tog iznosa, oko 198,4 miliona KM, ostaje entitetskom nivou, a isti iznos se dijeli na deset kantona prema broju stanovnika iz popisa 2013. godine.

Više...

Prvog dana Ramazana počinje sa radom televizija Islamske zajednice u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Islamska zajednica (IZ) u BiH će u petak, prvog dana ramazana 1441. hidžretske godine, odnosno 24. aprila 2020. godine, u 12.00 sati, početi sa emitiranjem televizijskog programa na kanalu BIR TV, koji će biti dostupan putem BH Telecom i Telemach kablovskih operatera. BIR TV je porodična televizija koja njeguje islamske vrijednosti i platforma putem koje Islamska zajednica ostvaruje kontakt i komunikaciju sa muslimanskom i bosanskohercegovačkom javnošću. Njeno pokretanje početkom mjeseca ramazana ima poseban značaj, jer je ramazan mjesec posebne duhovnosti, intenzivne vjerničke predanosti ibadetima posta, teravih-namaza, mukabela, zajedničkih iftara i posebnih ramazanskih ugođaja. Zbog trenutnog stanja, većina ovih aktivnosti će se nažalost odvijati u znatno izmijenjenim okolnostima. Pokretanjem televizijskog kanala Islamska zajednica je preuzela obavezu da različitim medijskim sadržajima pokuša nadomjestiti sadržaje i aktivnosti koji bi se u normalnim okolnostima realizirali neposredno u džamijama, mahalama, u zajedničkim iftarima i druženjima sa članovima porodice i prijateljima. Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine je 17. aprila Islamskoj zajednici – Media centru d.o.o., Društvu za radio, televizijsku i izdavačku djelatnost, izdala desetogodišnju dozvolu za televizijsko emitiranje putem drugih elektronskih komunikacijskih mreža.

Više...

Njemačka i zvanično ublažila mjere: Otvorene prodavnice, auto saloni, knjižare…

 

Mjere poduzete 22. marta kako bi se spriječilo širenje epidemije novog tipa koronavirusa u Njemačkoj počele su se postepeno ublažavati, prenosi Anadolu Agency (AA).

U skladu s mjerama koje su prošle sedmice dogovorile vlada i savezne pokrajine, od ponedjeljka je dozvoljen rad trgovinama manjim od 800 kvadratnih metara bez obzira na ponudu.

Otvorene prodavnice počele su sa radom, ali primjenjujući stroge higijenske mjere. Međutim, danas se tamo mogao vidjeti samo mali broj građana.

Primijećeno je da se ljudi pridržavaju pravila društvene distance i neki od njih su nosili maske kako bi ih zaštitili od virusa.
Još uvijek nije dozvoljen rad restorana, kafića i klubova. Osim toga je, bez obzira na veličinu, omogućen je rad prodavaonicama automobila i bicikala kao i knjižarama.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com