Menu

DupleGige 550x50

Utorak, 21 April 2020

UEFA: Zmajevi saznali kada bi mogli igrati baraž za Europsko prvenstvo

  • Objavljeno u Sport

re44Europska nogometna federacija (UEFA) putem video-konferencije, namijenjene glavnim sekretarim svih evropskih saveza, predstavila novosti po pitanju opcija koje razmatraju dvije radne grupe koje su formirane sredinom marta, a bave se problematikom i utjecajem epidemije korona virusa na nogometne aktivnosti diljem Europe.

Više...

Kon: Kraj epidemije u Srbiji do sredine maja, virus slabi

 

Kraj epidemije koronavirusa u Srbiji može se očekivati između njene 10. i 12. sedmice, ocijenio je u utorak član kriznog štaba srbijanske vlade dr. Predrag Kon, a srbijanska vlada od utorka je djelomice ublažila restriktivne mjere uvedene zbog pandemije.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji registriran je 6. marta, a vanredno stanje uvedeno je 15. marta, pa bi se najavljeni kraj epidemije, po Konovim riječima, mogao očekivati u razdoblju od početka do sredine maja, prenosi Hina.

Srbijanska vlada donijela je danas odluke kojima se mjere uvedene zbog pandemije djelomice ublažavaju, uz skraćenje policijskog sata te postupno otvaranje pojedinih trgovina, tržnica i obrtničkih djelatnosti.

Kon je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekao da će i nakon ukidanja vanrednog stanja i unatoč slabljenju virusa neke mjere biti zadržane. Također je rekao kako se testiranjem sve više otkrivaju vrlo blagi slučajevi zaraze, čak i asimptomatski, navodeći da je testiranje u socijalnim ustanovama, gdje se pojavila zaraza, među zaposlenima otkrilo da su oni “bez ikakvih simptoma”.
“To znači da je virus uveliko u cirkulaciji, ali izaziva vrlo blago oboljenje ili nikakvo”, ocijenio je Kon, navodeći kako se “čini da virus ozbiljno slabi”.

Komentirajući što bi mogla biti potencijalna prijetnja u sedmoj sedmici pandemije, u kojim se Srbija trenutno nalazi, Kon je ocijenio da opasnost može predstavljati eventualni ekscesni ulaz zaraze u neke zdravstvene ili socijalne ustanove.

“Kada budemo postupno ukidali mjere moramo voditi računa da nas nešto ne iznenadi, neka greška. Dakle, svi oni koji trebaju početi raditi moraju poštivati sve što je već propisano”, poručio je srbijanski epidemiolog, naglasivši da se, uz socijalnu distancu, moraju nositi zaštitne maske i rukavice, uz dezinficiranje ruku i radnog prostora.

Na pitanje kada se u Srbiji može očekivati kraj epidemije, Kon je ocijenio da bi se o tome moglo govoriti nakon izlaska iz osme sedmice.

“Negdje 10. do 12. sedmice se može očekivati da više nema nikakve epidemije, ali da nestane virus – to je sve manje vjerovatno. Pratit će se njegovo prisustvo i tokom toplijih dana, ali neće biti epidemije”, objasnio je Kon.

Srbija je u sadašnju, sedmu sedmicu epidemije ušla s ukupno 6.630 oboljelih od covida-19 te sa 125 umrlih koji su bili zaraženi virusom.

Više...

Kokanović: Nedopustivo zapošljavanje na budžet u vrijeme pandemije

  • Objavljeno u Brcko

 

Predsjednik brčanskog odbora Socijalističke partije i poslanik u Skupštini distrikta Zoran Kokanović danas se javnosti obratio saopštenjem u vezi sa dodatnim zapošljavanjem službenika u institucijama Distrikta, piše nula49.
Saopštenje prenosimo u cjelosti, bez korekcija:

Institucije Distrikta i Vlada Distrikta, bez obzira na proglašeno stanje pandemije, očigledno koriste vrijeme za dodatna zapošljavanja službenika, i to u uslovima kada dobar dio zaposlenih u institucijama radi od kuće, radi po režimu skraćenog vremena ili uopšte ne radi.
Smatramo da je sprovođenje konkursa u vanrednoj situaciji nemoralno i suprotno mjerama koje su na snazi.
Nije jasno kako će se vršiti intervjui kandidata jer svaki oblik narušava procedure i mjere koje je uveo Krizni štab.
Ovim činom se ugrožava zdravlje građana i grubo krše ljudska prava onih kandidata koji su odgovorni i neće izaći na konkurs.

Smatramo da sav teret posla koji bi trebalo da vrše novoprimljena lica može da se prebaci preraspodjelom na već postojeće službenike sa čime bi se obezbijedila zakonitost i spriječilo dodatno opterećenje budžeta koga pune poreski obveznici.

Novac namijenjen u te svrhe treba usmjeriti na sanaciju štete od pandemije, posebno u privredi.

Zbog toga zahtijevamo od Kriznog štaba, policije i drugih institucija Distrikta, posebno inspekcijskih, koje su nadležne za strogo provođenje mjera u vrijeme pandemije, da sve ove aktivnosti ispitaju i postupe u skladu sa donesenim mjerama.

A sprovođenje konkursa treba ostaviti za vrijeme nakon pandemije.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com