Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 24 April 2020

Održana 18. vanredna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je danas na vanrednoj sjednici Odluku o izmjenama i dopunama Budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu kojom je za 5.500.000,00 KM uvećano finansiranje, nakon čega ukupan Budžet Distrikta za ovu godinu iznosi 261.739.993,00 KM.
Ova sredstva raspoređena su Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu za subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima u skladu s Programom mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane virusom korona.
„Prvi rebalans je kako smo i najavljivali ovih dana u funkciji podrške privredi u smislu očuvanja radnih mjesta na području Brčko distrikta. Usvojen je iz primarnog suficita iz prošle godine“, izjavio je nakon sjednice predsjednik Skupštine Esed Kadrić.
Poslanici su u prvom čitanju usvojili Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19 u Brčko distriktu BiH.
„Na ovaj način ćemo ozakoniti i učiniti obaveznim subvencije privredi bilo da se radi o punoj podršci u iznosu minimalnih plata s doprinosima, bilo da se radi samo o doprinosima privrednim subjektima kojima nije bio zabranjen rad. Razmatraju se i mogućnosti oslobađanja od određenih poreznih obaveza koje su propisane našim lokalnim zakonima, prevashodno Zakonom o porezu na dobit čija bi implikacija, ukoliko tu odredbu usvojimo, iznosila oko 12.500.000 KM miliona KM“, rekao je predsjednik Kadrić.
Skupština je usvojila i dvije odluke o izdvajanju iz sredstava rezervi budžeta. Donesena je Odluka o odobravanju 140.000,00 KM iz sredstava za pomoć u radu i
aktivnostima Crvenog krsta Brčko distrikta BiH. Odlukom je precizirano da je 100.000,00 KM namijenjeno za pomoć u radu zbog povećanog obima aktivnosti dok je 40.000,00 KM namijenjeno za nabavku namirnica i lijekova za osobe u karantinu, izolaciji, samoizolaciji, licima koja su u povećanom riziku obolijevanja od virusa COVID-19 i licima u potrebi tokom trajanja krize.
Druga odluka o odobravanju izdvajanja 30.000,00 KM iz sredstava rezervi budžeta je simbolična pomoć gradu Zagrebu koji je nedavno bio pogođen zemljotresom.
Na prijedlog Pravosudne komisije po hitnom postupku je usvojen Zakon o dopuni Zakona o krivičnom postupku, koji će omogućiti online suđenja dok traje opasnost COVID-19. Prijedlog Zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja prirodne nesreće na teritoriji Brčko distrikta bit će razmatran u dva čitanja.
„Opredijelili smo se da Prijedlog Zakona o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme stanja prirodne nesreće razmatramo u dva čitanja kako bi ga dodatno analizirali s aspekta ljudskih prava i postupanja pravosuđa u ovim kriznim situacijama“, rekao je predsjednik Kadrić. Istakao je da će dodatne konsultacije poslaničkih klubova biti obavljene i u vezi s predloženim izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine koje trebaju omogućiti da se sjednice Skupštine održavaju telefonskim ili elektronskim putem u vrijeme proglašene prirodne i druge
nesreće ili drugog vanrednog stanja. 

Više...

Postimo i jezicima

  • Objavljeno u BiH

puasa1“Čujem da se žališ na tegobe, glad i žeđ. Veliš da ti nije ni do priče ni do razmišljanja. Da ti je predeverati još ovih skoro pola sahata do kandilja. Čuo sam, naravno, i ove što te pozivaju da preostalo vrijeme prodangubite pored potoka. Jeste li, Ahmete, i ti i ovi što te na dangubu zovu ikada razmišljali kako je riječ opasno oružje i kako jednim pokretom jezika može biti spaljeno na stotine polja po kojim su posađena dobra djela”

 

Više...

Ukinuto skraćeno radno vrijeme prodavnicama u ...

  • Objavljeno u BiH

Ja TRGOVAC Gracin 005Naredba o skraćenom radnom vremenu trgovina u Kantonu Sarajevu donesena s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa stavlja se van snage, potvrdila je za Klix.ba komandantica Štaba Civilne zaštite Kantona Sarajevo Nihada Glamoć. Ovakva odluka donesena je i u Kantonu 10.

 

Više...

Koordinacioni tim: U RS-u se nakon 27. aprila trebaju otvoriti prodavnice namještaja, muzeji...

  • Objavljeno u BiH

Banjaluka 20028Glavni koordinacioni tim, formiran nakon pojave koronavirusa, preporučio je danas da se u Republici Srpskoj nakon 27. aprila, uz posebne mjere, dozvoli rad za šalter sale, trgovinske, zanatske i uslužne radnje manje po površini i manje rizične, te za dostavu i šaltersku prodaju termički pripremljene hrane, pod posebnim mjerama, bez posluživanja na licu mjesta.

 

 

Više...

Brčko: Zbog kršenja mjera nadležnih organa Tužilaštvo otvorilo dvadeset tri predmeta

  • Objavljeno u Brcko

coronaviruOd proglašenja stanja prirodne nesreće zbog bolesti COVID 19 (koronavis) Tužilaštvo Brčko distrikta BiH otvorilo je dvadeset tri predmeta u vezi s krivičnim djelima nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije i prenošenja zarazne bolesti. Unutar trinaest tužilačkih predmeta donesene su naredbe o provođenju istrage protiv osamnaest lica, koje se u saradnji s nadležnim organima intenzivno realizuju.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com