Menu

DupleGige 550x50

Subota, 25 April 2020

U Brčkom još jedna osoba zaražena koronavirusom, ukupno 19 zaraženo

  • Objavljeno u Brcko

Koronavirus naslovnaSa današnjim danom, kao i prethodna četiri dana,

 

Više...

U Mostaru analiziran 91 uzorak na korona virus, SVI NEGATIVNI

  • Objavljeno u BiH

 

U kasnim večernjim časovima, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na korona virus testiran je 91 uzorak i svi su negativni.

Saopšteno je to jutros iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U protekla 24 časa u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminula su dva pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, saopšteno je jutros iz ove ustanove.

Više...

Sicilija će plaćati pola letova ljudima kako bi privukla turiste

 

Sve više zemalja svijeta priprema se na ublažavanje mjera zbog poboljšane situacije oko pandemije koronavirusa, a jedan od najvećih izazova je spašavanje turističke sezone, pogotovo za zemlje čija ekonomija jako ovisi o turizmu, piše Index.hr Jedna od takvih država je Italija koja već sprema mjere za spas turizma. Primjera radi, Sicilija će platiti pola letova turistima koji dolaze u njihovu regiju, trećinu hotelskih računa i osigurati besplatne ulaznice za muzeje, piše engleski The Times. Italija ima spreman budžet od 50 miliona eura kako bi spasila sektor turizma, a prve procjene govore kako je država u martu i aprilu izgubila oko milijardu eura u tom sektoru. 13% talijanskog BDP-a čini turizam. Uskoro kreću popuštanja Prva ublažavanja mjera u Italiji koja je neko vrijeme bila svjetsko žarište pandemije koronavirusa počinju 4. maja, no kao i u ostatku svijeta to će se raditi u posebnim uslovima i dalje uz stroge mjere socijalnog distanciranja. Italija je sve bliže broju od 200 hiljada slučajeva koronavirusa, a zabilježeno je i gotovo 26 hiljada smrtnih slučajeva.

Više...

Kuvajt donirao 1.055 ramazanskih paketa narodu u Bosni i Hercegovini

  • Objavljeno u BiH

 

Nevladina humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus (MFS-EMMAUS) počeo je sa podjelom 1.055 ramazanskih prehrambenih paketa socijalno osjetljivim osobama koje je donirao Generalni sekretarijat za Vakuf iz Kuvajta, posredstvom Ambasade države Kuvajt-a u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA). “Ramazanski paketi koje smo pripremili stići će na kućni prag starih i iznemoglih osoba kao i onih socijalno osjetljivih koji ramazanske dane provode u krugu porodica sa nemogućnošću snabdijevanja hranom iz finanskijskih ili nekih drugih razloga”, navedeno je iz MFS-EMMAUS-a. U povratničkom mjestu Snagovo kod Zvornika juče je podijeljeno 100 ramazanskih paketa ljudima koji nekoliko godina žive na rubu siromaštva, obrađujući poljoprivredno zemljište očišćeno od mina i prepušteni tako sami sebi. “Ovo nije prvi puta da Sekretarijat za Vakuf Kuvajta podržava slične projekte koje realizujemo na terenu a značajnu ulogu u posredovanju pomoći imamo od Ambasade Kuvajta u BiH”, dodali su iz MFS-EMMAUS-a.

Više...

Unca zlata ove sedmice iznad 1.720 dolara

 

Cijena unce zlata dostigla je ove sedmice razinu od 1.725 dolara. Međutim, rekordna razina od 1.900 dolara, dostignuta u 2011. godini, još je uvijek daleko.

Potražnja za zlatom povećana je uslijed visoke nesigurnosti izazvane pandemijom korone. Zlato investitori smatraju sigurnim utočištem u vrijeme kriza. Analitičari Bank of Americe posebno su optimistični glede cijene zlata.

Zlato je također popularno kao zaštita od inflacije. Neki stručnjaci očekuju porast inflacije u srednjem ili dugoročnom razdoblju. Inflacija će se povećati što za potrošače znači da će njihov novac izgubiti na vrijednosti, javlja SEEbiz.

Više...

Prvi put u savremenoj istoriji Al-Aqsa zatvorena za vjernike tokom Ramazana

 

Prije dvije sedmice je Vijeće islamskog vakufa objavilo odluku bez presedana o privremenoj zabrani ulaska muslimanskim vjernicima u džamiju Al-Aqsa, treće najsvetije mjesto islama

Prvi put u savremenoj istoriji, džamija Al-Aqsa u Starom gradu u okupiranom istočnom Jerusalemu zatvorena je za muslimanske vjernike prvog dana ramazana, svetog mjeseca posta, tokom pandemije koronavirusa.

Sveto mjesto, koje u normalnim vremenima privuče desetke hiljada muslimana na džuma namazu i na noćne molitve tokom ramazana, poznate kao teravih namaz, po prvi put je tokom ovogodišnjeg ramazana bilo bez ijednog vjernika. Samo nekolicina imama s maskama na licima bila je u džamiji, udaljeni jedni od drugih par metara zbog mjera ograničenja, i obavila je džumu u objektu.

Prije dvije sedmice je Vijeće islamskog vakufa objavilo odluku bez presedana o privremenoj zabrani ulaska muslimanskim vjernicima u džamiju Al-Aqsa, treće najsvetije mjesto islama.

Odluka koju je donijelo Vijeće vakufa kojim upravlja Jordan bila je “bolna”, navodi se u saopćenju koje je objavilo vijeće, koje je nadležno za nadzor nad svetim mjestima u Jerusalemu.

– Muslimani bi trebali obavljati molitve u svojim domovima tokom mjeseca ramazana kako bi zaštitili vlastitu sigurnost – saopćilo je vijeće.

Muslimani vjeruju da je to mjesto s koga je poslanik Mohammed uzdignut na nebo.

Izrael, koji okupira istočni Jerusalem u kome se nalazi sveto mjesto, ima skoro 15.000 slučajeva koronavirusa, i 193 preminulih. Na okupiranim Palestinskim teritorijama potvrđeno je oko 480 slučajeva zaraze virusom, uz četiri smrtna slučaja, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Više...

Izliječen i posljednji pacijent u teškom stanju u Wuhanu

 

Prema dnevnom izvještaju komisije objavljenom u petak, posljednji pacijent u teškom stanju u Wuhanu u četvrtak je bio i jedini teži slučaj u Hubeiju

Broj bolesnika s COVID-19 u teškom stanju u Wuhanu, središnjem kineskom gradu, koji je najteže pogođen epidemijom, pao je na nulu, rekao je zdravstveni dužnosnik u petak.

Posljednji pacijent u teškom stanju u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, izliječen je u petak, smanjujući broj takvih pacijenata u gradu na nulu, rekao je Mi Feng, glasnogovornik Nacionalne zdravstvene komisije (NHC), na konferenciji za novinare u Pekingu, prenosi Xinhua.

Prema dnevnom izvještaju komisije objavljenom u petak, posljednji pacijent u teškom stanju u Wuhanu u četvrtak je bio i jedini teži slučaj u Hubeiju.

U četvrtak u Hubeiu nisu prijavljeni novi potvrđeni slučajevi i u provinciji nema sumnjivih slučajeva, navodi NHC.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com