Menu

NetzaPet 550x50

Petak, 03 April 2020

Evo ko sve neće morati vraćati kredit dok traje kriza, i šta treba učiniti

  • Objavljeno u BiH

novcanik 1Iz Udruženja banaka BiH dali su pojašnjenje na najčešća pitanja klijenata vezana za mortorij na otplatu kredita u kojem navode da banke primjenju odluke bankarskih agencija o privremena mjerama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem “COVID-19” koja se odnosi na potraživanja od fizičkih i pravnih lica.

Više...

Pomoć za romska naselja u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

kio 720x470Na inicijativu omladiskog centra Vermont u Brčko su stigli prvi paketi sa hranom i higijenskim potrpštinama. Prehrambene namirnice i osnovne higijenske potrepštine, podjeljene su stanovnicima naselja Suljagića sokak, Brod, Novo Brčko kao i naselja Stari Rasadnik.

Više...

Učenici Brčko distrikta imat će proljetni raspust

  • Objavljeno u Brcko

SKOLAPredstojnik Odjela za obrazovanje Senad Osmanović istaknuo je kako će učenici Brčko distrikta, premda se nastava odvija online putem, imati proljetni raspust kako je i predviđeno prema nastavnom kalendaru. Proljetni raspust trajat će tjedan dana, od 13.04 do 19.04. tekuće godine.

Više...

Edin Zaimović: Izdato odobrenje za upotrebu obilaznice oko Brčkog

  • Objavljeno u Brcko

 

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović rekao je da je ovo Odjeljenje danas izdalo upotrebnu dozvolu za obilaznicu oko Brčkog, što praktično znači da će prestati ograničenja koja su od privremenog puštanja ovog najznačajnijeg infrastrukturnog objekta na području distrikta 12. jula 2019. godine u saobraćaj, važila.

“U nizu loših vijesti donosimo jednu dobru koja se tiče završetka projekta obilaznice oko Brčkog. S radošću mogu konstatovati da smo mi danas izdali odobrenje za upotrebu u punom kapacitetu obilaznice. Izvođač ovih radova, preduzeće “I G” iz Banjaluke su kao vrlo odgovorna institucija završili svoj posao u roku, nama dostavili izvještaj na osnovu koga smo mi danas izdali upotrebnu dozvolu za obilaznicu”, naglasio je šef Zaimović.

On je naglasio da preduzeće koje je vršilo stručnu ekspertizu izvedenih radova, “IG” iz Banja Luke nije imalo ni jednu primjedbu na izvedene građevinske radove.

“Na zadovoljstvo svih nas, i na osnovu nalaza koje je ovo preduzeće utvrdilo mogu da istaknem da su svi građevinski radovi izvedeni u skladu sa građevinskim propisima. Za stručno mišljenje u vezi izvedenih radova budžetom je bilo predviđeno 100.000 konvertibilnih maraka, ali nas je taj posao koji je uradila ta banjalučka firma, koštao duplo manje novca”, precizirao je Zaimović.

Govoreći o puštanju u upotrebu zaobilaznice u punom kapacitetu, Zaimović je naglasio da je to teoretski moguće već danas, ali da će se na taj potez sačekati još par dana dok Javno preduzeće “Putevi” ne uradi potrebnu vertikalnu i horizontalnu signalizaciju.

“Uvažavajući zakonske propise iz oblasti saobraćaja, mi ćemo, ako ne preko vikenda, onda sigurno već početkom nedelje pristupiti izmjeni vertikalne i horizontalne signalizacije, kako bi obilaznica bila u punom kapacitetu na usluzi građanima”, rekao je Zaimović.

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović rekao je da će JP “Putevi”, kao veoma odgovorna firma vrlo brzo rješenja iz upotrebne dozvole prilagoditi stanju na terenu, odnosno skinuti dio postojeće vertikalne signalizacije koja se odnosi na privremenost upotrebe objekta, kao i dio signalizacije koja se tiče ograničenja brzine.

Iako je to uradio usmeno, on je podsjetio da će o upotrebnoj dozvoli tokom dana osim gradonačelnika, zvanično upoznati i rukovodioce iz javnog preduzeća “Putevi” i brčanske Policije.

Izgradnja zaobilaznice oko Brčkog počela je krajem septembra 2015. godine. Duga je 18,8 kilometara.

Izgradnja je finansirana kreditom EBRD u iznosu od 28,5 miliona evra. Prema ponudi izvođača radova građevinska cijena ovog objekta bila je 24,5 milona evra, ali je zbog dodatnih radova porasla na oko 28 miliona evra, što je sa troškovima nadzora značajno poskupilo cjelokupni projekat pa su nedostajućih 2,5 miliona evra obezbijeđeni iz budžeta Brčko distrikta. 

Više...

SUPERVIZOR SCANLAN POHVALIO RAD BRČANSKIH VLASTI NA SUZBIJANJU KRIZE UZROKOVANE COVIDOM-19

  • Objavljeno u Brcko

 

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, održao je danas online sastanak sa predsjedavajućim i dopredsjedavajućim Skupštine Distrikta Esedom Kadrićem i Ivom Filipovićem, te gradonačelnikom i dogradonačelnikom Sinišom Milićem i Antom Domićem.

Supervizor je čestitao brčanskim zvaničnicima, njihovim saradnicima i cjelokupnom vrijednom osoblju institucija Brčko Distrikta, na dosadašnjim naporima za suzbijanje krize uzrokovane covidom-19 – kako u smislu trenutnih aktivnosti na sprečavanju širenja zaraze, tako i opredijeljenosti za srednjoročne i dugoročne mjere za ublažavanje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije.

Supervizor je naglasio značaj suradnje, poštovanja, otvorenosti i transparentnosti u borbi protiv ove krize.

„Cilj sada je da svi rade zajedno kako bi se prevazišla zdravstvena kriza te kako bi se Brčko što prije vratilo na put napretka. U ovoj krizi nema pojedinačnih pobjednika ili gubitnika. Ili će zajednica u cijelosti prevladati, ili će svi trpiti posljedice. Uvjeren sam da će vlasti u Brčkom nastaviti sa odličnim radom u korist cjelokupne zajednice.“

Supervizor Scanlan je napomenuo zvaničnicima da će on, visoki predstavnik, kao i cijela međunarodna zajednica nastaviti raditi na tome da Brčko bude uključeno u sva rješenja za pomoć BiH.

Ovo nije pojedinačna borba, budući da se cijela država suočava sa istim izazovom, dodao je supervizor.

Pozvao je organe vlasti i građane da se strogo pridržavaju savjeta stručnjaka i medicinskih radnika.

Više...

Blizanci rođeni usred pandemije dobili imena Korona i Kovid

 

Iako pandemija koronavirusa većini ljudi nije donijela ništa lijepo, mladi roditelji iz Raipura u centralnoj Indiji odlučili su svoje blizance rođene za vrijeme pandemije nazvati Korona (Corona) i Kovid (Covid), prenosi Dnevni avaz.

Majka Preti Verma (27) (Preeti) za Hindustan Times otkrila je da su ta imena izabrali kako bi ih podsjetila na teške okolnosti u kojima su dobili dvoje zdrave djece. Dodali su, ipak, da će možda promijeniti odluku.

- Blagoslovljena sam blizancima, curicom i dječakom, u rano jutro 27. marta . Zasad smo ih nazvali Korona i Kovid. Rodila sam u teškim okolnostima pa smo suprug i ja htjeli da taj dan ostane zapamćen. Kad ih je i medicinsko osoblje počelo tako zvati, odlučili smo ih nazvati prema pandemiji - rekla je Preti.

 

Više...

Svakih 10 KM potrošenih na domaće proizvode znači 35 miliona KM prihoda više

  • Objavljeno u BiH

 

Privredna komora FBiH (PKFBiH) ponovno je inicirala kampanju “Kupuj domaće – gradi Bosnu i Hercegovinu” s ciljem da dodatno utiče na svijest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda s obzirom na to da se na taj način doprinosi jačanju privrednih subjekata, zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, a što je posebno značajno u okolnostima pandemije koronavirusa.
"Kupovinom bosanskohercegovačkih proizvoda podržimo privredu BiH koja je pod teškim uslovima usljed pojave koronavirusa usmjerila sve svoje kapacitete na opskrbu građana BiH, u vrijeme ograničenog izvoza i zatvaranja mnogih granica zemalja EU. Osim usmjeravanja proizvodnih kapaciteta bh. kompanija na opskrbu građana, značajno je spomenuti da one izdvajaju i značajna novčana sredstava za nabavku medicinske opreme", navode iz PKFBiH.

Podsjećaju da je hrana nastala u BiH mnogo bolja za nas i naše zdravlje, među ostalim, zato što je kraće vrijeme potrebno za transport namirnica od proizvodne hale do trpeze. Također, domaće kompanije zapošljavaju ljude iz BiH, a kupovina domaćih proizvoda je ulaganje u budućnost. Razvojem lokalne ekonomije i sistem zdravstva i obrazovanja ostvaruje velike benefite što je preduvijet njihovog kvaliteta.

"Ukoliko bi svaki građanin BiH potrošio deset KM odabirući domaće proizvode, to bi direktno značilo 10 KM puta 3.500.000 stanovnika, što je 35.000.000 KM više prihoda (mjesečno). Godišnje to je 420.000.000 prihoda više domaćoj privredi uz nova zapošljavanja, sigurniji i puniji penzioni fondovi, bolja zdravstvena zaštita, kvalitetnije i modernije obrazovanje", dodaju iz PKFBiH, napominjući da jedno radno mjesto u proizvodnji vuče pet do sedam radnih mjesta u pratećim industrijama.

Ako svaki građanin, ilustrirali su iz PKFBiH, prilikom gradnje ili nabavke potrebnih uređaja bude birao samo deset posto više domaćih proizvoda, to bi značilo 1.000.000 domaćinstava puta 300 KM godišnje, što je 300.000.000 KM više prihoda domaćoj privredi uz sve spomenute benefite.

"Kupovinom bh. proizvoda potaknimo domaću proizvodnju, ublažimo posljedice izazvane pojavom koronavirusa i ne dopustimo tonjenje mnogih kompanija. Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine na kupovinu domaćih bh. proizvoda, ne samo u vrijeme sadašnje krize, već i nakon toga", saopćili su iz PKFBiH.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com