Menu

Princ iz Eleja 550x50

Ponedjeljak, 06 April 2020

Šef WHO: Maske same po sebi nisu "čudotvorno rješenje", držite distancu

 

Maske same po sebi nisu "čudotvorno rješenje" u borbi protiv pandemije Covida-19, i njihova upotreba među stanovništvom je opravdana u slučaju ograničenog pristupa vodi za pranje ruku ili kada je teško fizičko distanciranje, rekao je danas šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Nema binarnog odgovora, nema čudotvornog rješenja. Maske same po sebi ne mogu da zaustave pandemiju Covida-19 - rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) na virtualnoj konferenciji za novinare iz Ženeve.

Iskazao je zabrinutost zbog činjenice da nekim medicinskim radnicima nedostaje maski i zaštitne opreme, navodeći kako radnici u zdravtsvu moraju biti prioritet.

- Znamo da medicinske maske mogu pomoći u zaštiti zdravstvenih radnika, ali globalno im nedostaje. Zabrinuti smo da bi masovna upotreba medicinskih maski od opće populacije mogla pogoršati nedostatak ovih specijaliziranih maski za ljude kojima su najpotrebnije - rekao je Gebrejesus.

Naime, u zdravstvenim ustanovama WHO preporučuje upotrebu maski i druge lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike, piše Avaz.

- Upotrebu medicinskih maski preporučujemo osobama koje su bolesne i onima koji se brinu o bolesnoj osobi kod kuće. WHO ocjenjuje širu upotrebu medicinskih i nemedicinskih maski za COVID-19. Danas, WHO izdaje smjernice i kriterije za podršku zemljama u donošenju te odluke - rekao je on.
Istakao je da se maske moraju se koristiti sigurno i pravilno.

- WHO ima smjernice o tome kako staviti, skinuti i odložiti maske. Samo maske ne mogu zaustaviti pandemiju. Zemlje moraju nastaviti s pronalaženjem, ispitivanjem, izoliranjem i liječenjem svakog slučaja i praćenje svakog kontakta. Maska ili nikakva maska, postoje dokazane stvari koje svi mi možemo učiniti da zaštitimo sebe i druge, držite distancu, perite ruke, kada kašljete ili kišete izbjegavajte dodirivati ​​lice - rekao je on.

Šef WHO je također osudio "rasističke izjave" nekih naučnika koji su nedavno pomenuli Afriku kao mjesto gdje bi mogla da se testira potencijalna vakcina protiv Covida-19, osuđujući "naslIjeđe kolonijalnog mentaliteta".

- Ta vrsta rasističkih riječi ništa ne doprinose. Oni su suprotni duhu solidarnosti. Afrika ne može da bude i neće biti teren za testiranje bilo koje vakcine - rekao je Gebrejezus, bivši šef etiopske diplomatije.

On je rekao da naslijeđe kolonijalnog mentaliteta treba da se prekine. Nije naveo o kojim naučnicima je riječ.

Šef WHO-a je naveo kako je potreban je pristup cijelog društva.

- Sada radimo s Lady Gagom i Global Citizenom kako bismo ovaj koncept iskoristili i učinili ga još većim, kroz virtuelni globalni specijal "Jedan svijet: Zajedno kod kuće'i to kreće u subotu, 18. aprila - rekao je on.

Više...

Crnogorka zaražena koronavirusom, rodila zdravu bebu

 

Prva trudnica u Crnoj Gori zaražena koronavirusom, rodila je u Podgorici, a novorođenče je u prvom nalazu negativno na Covid-19, saopćio je šef crnogorskog Kriznog štaba Ranko Lazović.

On je rekao da je porođaj napravljen carskim rezom, po protokolu kakav je predviđen za trudnice s koronavirusom te je dodao da će, ako i drugi nalaz bude negativan, beba biti dvije sedmice odvojena od majke, prenosi Avaz.

- Majka je pozitivna otprije tri dana. Dijete je danas testirano i odvojeno je od majke. Sutra ćemo ponoviti test i nadam se da ćemo imati sreću da oba testa za dijete budu negativna. Beba je teška 4.300 grama i u pitanju je dječak - rekao je Lazović.

Istaknuo je da je siguran da zdravstveni sistem Crne Gore ima kapaciteta da se izbori s epidemijom novog koronavirusa, iako je kod 20 medicinara potvrđen Covid-19.

Lazović nije isključio mogućnost da na koronavirus budu testirani svi stanovnici Crne Gore, kojih je, prema posljednjem popisu, skoro 620.000.

Više...

U prevrtanju traktora poginuo vozač

  • Objavljeno u BiH

 

Iako je ukupan broj saobaćajnih nezgoda znatno smanjen, nažalost u jučerašnjem prevrtanju traktora jedna osoba je smrtno stradala. Naime, u prevrtanju traktora poginuo je 61-godišnji traktorista R.H iz Vučkovaca u Gradačcu. Dežurni ljekar Doma zdravlja Gradačac konstatovao je smrt. Uviđajne radnje obavili su službenici PU Gradačac.

Više...

Požar u Tuzli uznemirio građane

  • Objavljeno u BiH

 

Iz Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla za Tuzlanski.ba je potvrđeno da je oko pet ekipa na terenu i da se radi o požaru u naselju Kužići. Sve raspoložive ekipe su na terenu od 14:45 sati gdje je početak gašenja počeo na ‘ravnoj trešnji’, i dok je sa jedne strane vatra lokalizovana nažalost na drugom području se širila. Tuzlanskim vatrogascima najveći problem predstavjaju nepristupačan teren i vjetar. Vjetar mijenjanjem pravca proširuje polje gorenja te na taj način se vatra prebacuje sa brda na brdo. Na društvenim mrežama građani Tuzle pokrenuli su incijativu da se dobrovoljno organizuju i stave na raspolaganje Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Tuzla kako bi se požar što prije stavio pod kontrolu.

Više...

Povratak u devedesete: Djetinjstvo u ratu i u izolaciji

  • Objavljeno u BiH

dije raNiz okolnosti doveo je do novog “izazova” za roditelje, a to je kako u kući zabaviti djecu naviklu da idu u školu, u vrtić, park, igraonice, na planine, izletišta... Posebno kada je riječ o djeci mlađoj od deset godina, kojoj je teže objasniti zašto ne mogu nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima, te šta je to virus, koje su za njih opasnosti ako izađu vani...

 

 

Više...

Gradonačelnik Siniša Milić posjetio Odsjek civilne zaštite

  • Objavljeno u Brcko

2020 04 06 Posjeta CZKomandant Kriznog štaba i gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić danas je posjetio Odsjek civilne zaštite Vlade Brčko distrikta BiH i tom prilikom je upoznat sa poslovima koje su na prevenciji koronavirusa, do sada, uradili pripadnici ovog Odsjeka.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com