Menu

NetzaPet 550x50

Utorak, 07 April 2020

Dozvoljena brzina na obilaznici oko Brčkog biti će 80 kilometara na čas

  • Objavljeno u Brcko

 

Nakon što je krajem prošle sedmice Odjeljenje za javnu bezbjednost izdalo upotrebnu dozvolu za novoizgrađenu obilaznicu oko Brčkog, na ovoj saobraćajnici će uskoro biti ukinut privremeni režim saobraćaja uveden nakon njenog otvaranja polovinom jula prošle godine, prenosi eBrčko.
Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović rekao je da tokom stručne ekspertize, koju je radio “IG” Banjaluka, nije bilo ni jedne primjedbe na izvedene građevinske radove.

-Na osnovu nalaza koje je ovo preduzeće utvrdilo, svi građevinski radovi su izvedeni u skladu sa građevinskim propisima. Za stručno mišljenje u vezi sa izvedenim radovima budžetom je bilo predviđeno 100.000 KM, ali nas je taj posao koji je uradila ta firma koštao duplo manje novca – rekao je Zaimović.

Istakao je da slijedi uklanjanje vertikalne signalizacije o privremenosti upotrebe obilaznice, kao i signalizacije koja se tiče ograničenja brzine.

Miroslav Miškić, direktor JP “Putevi Brčko” kaže da su tehnički prijem i upotrebna dozvola dokaz da su radovi izvedeni u skladu sa projektnom i građevinskom dozvolom.
-Već ove sedmice pozvaćemo izvođača sa kojim imamo ugovor na održavanju signalizacije da ukloni table koje upozoravaju na privremeni režim saobraćaja i table o ograničenju brzine na 60 kilometara na čas. Postavićemo table koje već imamo o dozvoljenoj brzini od 80 kilometara na čas – rekao je Miškić.
Pojasnio je da se horizontalna signalizacija neće mijenjati, iako je bilo zahtjeva za više isprekidanih linija, ali ih je glavni projektant odbio pošto bi to značilo bržu i rizičniju vožnju na saobraćajnici koja prolazi kroz ravničarski dio.
-Zahvaljujući tome nismo imali problema tokom privremenog režima saobraćaja i nadamo se da će tako i ostati. Ograničenje brzine od 80 kilometara na čas nije veliko za saobraćajnicu ovakvog kvaliteta i performansi, ali to mora da se poštuje. Radarske kontrole ostaju i policija će raditi svoj posao- istakao je Miškić i pozvao vozače da bez obzira na mogućnosti i kvalitet saobraćajnice poštuju ograničenja.
Miškić kaže da su kružni tokovi na zaobilaznici na račun kojih se mogao čuti niz primjedbi takođe izgrađeni u skladu sa projektom i građevinskom dozvolom.
– Primjedbe o gužvama na kružnim tokovima su smiješne, jer ne postoji ni jedno veće naselje i tranzitna saobraćajnica koja u špicama
nema gužve – rekao je Miškić.
Najavio je da će u skladu sa obećanjima i zahtjevima mjesnih zajednica već tokom ovog mjeseca na dvije raskrsnice u nivou postaviti semafore.
– To su raskrnice Begovača-Boderište i Grbavica-Šić. Procijenili smo da su zahtjevi mjesnih zajednica opravdani i da je postavljanje semafora realno potrebno, jer na tim raskrsnicama obilaznicu dnevno presijeca dvije hiljade vozila. Proveli smo nabavku, dobili građevinsku dozvolu i sve saglasnosti nadležnih odjeljenja. Uradićemo to već u aprilu, prije svega radi sigurnosti lokalnog stanovništva, jer će sada brzina kretanja vozila na obilaznici biti veća – zaključio je Miškić.
Izgradnjom obilaznice oko Brčkog grad je u znatnoj meri rasterećen teretnog saobraćaja u tranzitu, što je olakšalo svakodnevni život stanovnika ovog grada.

Izgradnja obilaznice oko Brčkog od 18,8 kilometara počela je krajem septembra 2015. godine. Finansirana je kreditom EBRD- a u iznosu od 28,5 miliona eura.
Prema ponudi izvođača radova, građevinska cijena ovog objekta bila je 24,5 milona eura, ali je zbog dodatnih radova porasla na oko 28 miliona eura, što je sa troškovima nadzora značajno poskupilo cjelokupni projekat, pa je nedostajućih 2,5 miliona eura obezbijeđeno iz budžeta Brčko distrikta.

Više...

Osvoji stipendiju od 2500 KM: ‘ONLINE eMPIRICA ICT Challenge 2020’

  • Objavljeno u Brcko

 

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA poziva te da se prijaviš na testiranje u znanju iz oblasti informacijsko komunikacijskih tehnologija koje se održava ONLINE i osvojiš vrijednu stipendiju za upis na fakultet eMPIRICA u Tuzli ili Brčkom, na jedan od studijskih programa:
– Računarstvo i informatika – Tuzla, sa smjerovima: Softversko inženjerstvo, Inženjerska informatika, Multimedijsko računarstvo, Poslovna informatika,
– Inženjerska informatika – Brčko,
– Poslovna informatika – Brčko.
Testiranje se organizuje u dva termina, u aprilu i maju 2020. godine, i to ONLINE, prema rasporedu koji fakultet eMPIRICA dostavi prijavljenim kandidatima. Prvi termin testiranja je 12.04.2020. godine. Online prijave i dodatne informacije na www.empirica.ba.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com