Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 09 Septembar 2020

Fudbaleri na izborima

  • Objavljeno u Sport

Fudbaleri na izborimaJoš jedan fudbaler koji će zaigrati na terenu politike jeste Sandro Tovalieri (55), bivši napadač “Rome”, “Atalante” ili “Sampdorije”. Poznat je pod nadimkom Cobra i po tome što je u glavnom gradu bio autor prvog gola u Seriji A protiv “Napolija” Diega Maradone

 

 

Više...

Šta je građevina kolektivnog identiteta Bošnjaka

  • Objavljeno u BiH

bosna CopyZatečeno stanje bošnjačkog kolektivnog identiteta nije usklađeno s temeljnim principima, posebno u slučajevima propagiranja nacionalnog identiteta bosanstva nauštrb narodnosnog identiteta bošnjaštva; neučestvovanje akademske i intelektualne zajednice u kreiranju vlastitog čitanja svih naučnih disciplina, a posebno onih od nacionalnog interesa (historija, književnost, lingvistika...), već pristajanje na orijentalističku, beogradsku ili zagrebačku perspektivu posmatranja stvari

 

 

Više...

Brčko: Vlada održala nastavak 84. redovne sjednice

 

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem četvrtom nastavku 84. redovne sjednice usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih grantova u 2020. godini u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja (II dio) i odobrila Izvještaj o izvršenju Budzeta Brčko distrikta BiH za period januar – jun 2020. godine.

Članovi Vlade usvojili su Prijedlog zaključka kojim se daje saglasnost na dostavljeni Memorandum o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva mladih i sporta Republike Bugarske o saradnji u području mladih i sporta, Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na dostavljeni program obrazovne i kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske (2021-2025), Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na pristupanje predstavnika nadležnih institucija o pripremnim aktivnostima na izradi strateškog dokumenta i data je saglasnost na Nacrt pravilnika o upisu čamaca u upisnik i izdavanje plovidbene dozvole.

Na sjednici je usvojen Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju sistema horizontalne koordinacije Brčko distrikta BiH u procesu evropskih integracija, Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u radnu grupu za programiranje budućeg IPA III programa prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine 2021-2027. i Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u radna tijela u okviru mehanizma koordinacije u procesu evropskih integracija.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i Prijedlog odluke o imenovanju člana Upravnog odbora projekta „Dekarbonizacija energetskog sektora u BiH“, Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za zdravstvo JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt BiH i Prijedlog odluke o visini naknade za rad komisije stručnjaka za sprovođenje postupaka akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Brčko distriktu BiH.

Vlada je primila k znanju Izvještaj o sprovođenju Okvirnog akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma/Romkinja u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu.

 

Više...

Izmjene Zakona o VSTS: Imovina sudija i tužilaca više neće biti skrivena

  • Objavljeno u BiH

 

Ministarstvo pravde BiH predložilo je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS) prema kojem će sudije i tužioci biti dužni dostavljati svoj početni i godišnji izvještaj o imovini koji će biti objavljen na stranici VSTS-a.

 

– Sudije i tužioci dužni su dostavljati VSTS-u svoj početni i godišnji izvještaj o imovini, uključujući i način i vrijeme sticanja i nabavnu vrijednost, prihodima, interesima, obavezama, troškovima i garancijama za sebe, bračnog ili vanbračnog partnera, roditelje, djecu i druga lica s kojima žive u zajedničkom domaćinstvu – navodi se u Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u, koji bi uskoro trebalo da se nađe na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH.

U Nacrtu se navodi i to da će se izvještaji o imovini objavljivati na interent stranici VSTS-a, s tim da javnosti neće biti dostupni podaci o imenima maloljetnih lica koja se navode u izvještaju izuzev prvog slova njihovog imena, kao ni matični broj i adresa stanovanja sudije ili tužioca te drugih lica koja se navode u izvještaju. Takođe, ukoliko nacrt zakona dobije podršku neće se objavljivati ni podaci o ulici i broju gdje se nalazi imovina koja se navodi, brojevi bankovnog računa i drugi identifikacioni brojevi, kao ni iznosi gotovine u vlasništvu sudije ili tužioca te drugih članova domaćinstva, koji će biti dostupni javnosti samo kao kombinovani ukupni iznos ušteđevine, zajedno sa stanjem na bankovnim računima, te registraske oznake vozila.

Kada je riječ o gotovini, definisano je da, ukoliko sudija, odnosno tužilac drži gotovinu u iznosu većem od 5 000 KM van banaka, ne može tim iznosom pravdati finansiranje svojih troškova.

– Ovo je manje strog propis od onoga koji su razmatrali i koji su za BiH predložili stručnjaci. Taj prijedlog je išao toliko daleko da je zabranio da sudije i tužioci uopšte drže više od 5 000 KM u gotovini – navodi se u obrazloženju Nacrta izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u i dodaju da upravo gotovina predstavlja jedan od najvećih rizika koji prijete da ugroze efikasnost sistema izvještavanja o imovini koji zahtijevaju Venecijanska komisija, Savjet Evrope i druge međunarodne organizacije.

Praktično sudije i tužioci mogu imati gotovinu, ali je ne mogu koristiti za pravdanje finansiranja troškova preko 5 000 KM.

Sudije i tužioci biće u obavezi da navedu i detaljne podatke o dodatnim aktivnostima kao i podatke o svojim srodnicima koji rade u pravosuđu, advokaturi, pravobranilaštvu ili notarijatu, s tim da su srodnici oni po pravoj i bočnoj liniji do trećeg stepena srodstva, zatim srodnici po tazbini do drugog stepena i dijete bračnog druga, bračni odnosno vanbračni partneri, usvojitelji i usvojena djeca.

Predloženim izmjenama Zakona o VSTS-u definisano je i da bruto naknada sudije i tužioca ne smije na godišnjem nivou preći ukupan iznos od 40 odsto njegove godišnje neto plate, s tim da se ograničenje ne odnosi na prihode koje ostvare za vrijeme neplaćenog odsustva.

Juče smo pokušali dobiti komentar VSTS-a o predloženom Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u, ali nismo uspjeli.

Kazne do 20 000 KM

Član porodice čije finansije i lični interesi moraju biti obuhvaćeni izvještajem koji sudija i tužilac mora predati, a koji odbije da sudiji ili tužiocu dostavi potrebne podatke, biće kažnjen novčanom kaznom od 1 000 do 3 000 KM, dok će odgovorno lice u javnom organu koje opstruiše postupak biti kažnjeno od 2 000 do 10 000 KM. Fizička osoba koja opstruiše postupak biće kažnjena od 3 000 do 10 000 KM, a za isti prekršaj pravno lice će biti kažnjeno od 5 000 do 20 000 KM.

Izvor: Nezavisne.com

 

Više...

NEMA ZIME ZA OMILJENU IT KOMPANIJU U RS-u: "Prointer", za koji radi Dodikov sin dobio novih pola miliona maraka od FZORS

 

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dodijelio je kompaniji "Prointer" posao održavanja Poslovnog informacionog sistema Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u vrijednosti od 500.400,00 KM bez PDV-a.

FZO Republike Srpske donio je krajem avgusta odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača nabavke usluge održavanja Poslovnog informacionog sistema Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za ponuđeni rok plaćanja od 10 dana i ponuđenu cijeno izraženu na mjesečnom nivou u iznosu od 41.700, 00 KM, odnosno 500.400, 00 KM.

  

Međutim, u samoj odluci stoji i mogućnost dodatnih usluga u okviru trajanja ugovora i to u iznosu od 6300, 00 bez PDV-a.

Sredinom prošle godine Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je njegov sin Igor Dodik povezan sa kompanijom „Prointer ITSS“, piše BUKA.

Dodik je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da je njegov sin završio fakultet u Milanu i da se bavi „novim tehnologijama“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je Dodik.
Kako je prošle sedmice objavio portal Capital, kompanija Prointer je sa javnim institucijama sklopila ugovore vrijedne više od 95 miliona maraka.

 

Više...

OBJAVLJENO KADA SE U BIH OČEKUJE KRAJ DRUGOG VALA EPIDEMIJE: Čeka li nas tek najgore?

 

Ponovni rast broja zaraženih od koronavirusa se očekuje u posljednjoj dekadi ovog mjeseca, a najveći udar trebalo bi da bude početkom novembra. Treći pik ili talas trebalo bi da se umiri i završi pred kraj godine.

Ovako u najkraćem glasi najnovija prognoza profesora iz Srbije Petra Kočovića koji od početka pandemije COVID-19 u svijetu vrši projekciju širenja korone na osnovu matematičkih modela, prenosi Telegraf.rs

"Ovo je početna prognoza kretanja zaraženih do 31. decembra 2020. Vjerovatnoća 60 posto,poručio je na svom Facebook profilu Petar Kočović.

 Kočović predviđa da će kraj epidemije prvo da se dogodi u Srbiji, zatim u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, dok će neke zemlje morati da sačekaju još godinu ili više.

Predviđanja kraja epidemije dobija uz pomoć takozvane Gausove krive.

Prema njegovim prognozama, kraj drugog vala u BiH očekuje se 9. oktobra, u Srbiji 13. septembra, a u Crnoj Gori 5. novembra.

Sa druge strane, Hrvatska će završetak drugog vala dočekati 26. januara 2021, Slovenija 13. augusta 2022, a Rumunija 21. decembra 2021.

 "Na opštoj mapi Evrope koju objavljujem svaki dan - uz svaku državu stoji datum. To je kraj završetka datog talasa. Ali, za par zemalja (u određenom kratkom vremenskom periodu) kao što je Turska na primjer, u prethodnih par dana Gausov model ne računa završetak, pa sam ostavio poslednju promjenu", objasnio je ranije profesor za Telegraf.rs.

Ono što posebno zabrinjava jeste procjena da će se drugi val uMađarskoj završiti tek 13. novembra 2095., a u Turskoj 6. februara 2.145. Profesor napominje da su svi ovi datumi okvirni.

"Za par dana će se stanje promijeniti, pa će biti novi datumi. Bilo kako bilo - sve je ovo okvirno, naročito ako su datumi daleko od današnjeg dana, kao što je u slučaju Mađarske i Turske", objašnjava Kočović.

 

Više...

NA OVO SE DUGO ČEKALO: Još jedan grad u BiH dobija aerodrom, pogledajte kako će izgledati

  • Objavljeno u BiH

 

Primjedbe, sugestije i mišljenja na prijedlog rješenja o okolišnoj dozvoli mogu se dostaviti na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma u pisanom obliku u roku od 15 dana, počevši od 3. septembra.

Dozvola se izdaje za kompleks projekta izgradnje aerodroma Bihać, koji obuhvata poletno-sletnu stazu na lokaciji trenutne travnate piste, koja ima dimenzije 2.200×45 metara, sa površinom od 99.000 kvadratnih metara.

Od ostalih elemenata, na aerodromu će se nalaziti još i: okretište, osnovna staza, sigurnosna površina kraja PSS-a, vozna (rulna) staza, platforma, imaginarne površine aerodroma, unutrašnja prilazna površina, prijelazne površine, prilazna površina, odletna površina, površina prekinutog slijetanja, površina prekinutog slijetanja, vizuelna navigacijska sredstva, svjetla, znakovi, meteorološka oprema, aerodromska ograda i dr. elementi potrebni za neometano odvijanje aviosaobraćaja.

Objekti koji će se nalaziti u sklopu aerodroma su: zgrada terminala, kontrolni toranj, vatrogasna služba, zimska služba, garaža, radionica, objekt voditelja terminala, nadstrešnica za tank, rezervoari, hangar, kontrola prolaza, energetski blok.

Što se tiče parkinga, na aerodromu je planirano sljedeće:

 


- autobus 3 parking-mjesta

- minibus 3 parking-mjesta

- taksi 14 parking-mjesta

- privatni automobili 70 parking-mjesta

- privatni i službeni automobil zaposlenika aerodroma 75 parking-mjesta.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com