Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 13 Januar 2021

Država u kojoj su najbrojniji turisti gosti iz BiH

  • Objavljeno u BiH

Tan2020 12 31 22555415 6 1024x681 1 750x499Turizam je značajno osjetio posljedice pandemije korona virusa, a kao i ostale zemlje širom planete, Srbija je zbog pandemije korona virusa u 2020. godini zabilježila veliki pad u broju posjeta stranih turista, koji je dostigao nivo od svega 24,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Više...

Brčko: Ispostava usluge Javne kuhinje trebala bi početi 20. januara

  • Objavljeno u Brcko

javna kuhinja corba 768x519Okvirni sporazum za uslugu Javne kuhinje u Brčko distriktu BiH za ovu godinu, potpisan je 4. januara tako da se očekuje da ispostava ove usluge, od strane ponuđača koji je prošao na tenderu, započne 20. januara tekuće godine, potvrdila je šef Pododjela za socijalnu zaštitu brčanske Vlade Nataša Stevanović.

 

Više...

ČESTITKA GRADONAČELNIKA I ZAMJENIKA GRADONAČELNIKA POVODOM PRAVOSLAVNE NOVE GODINE

  • Objavljeno u Brcko

 

Sugrađanima koji obilježavaju Novu godinu po julijanskom kalendaru upućujemo najiskrenije čestitke.
Neka vam nastupajuća pravoslavna 2021. godina donese zdravlje i sreću uz želje da je dočekate u dobrom raspoloženju.

 

Zamjenik gradonačelnika                   Gradonačelnik

Dr. Anto Domić                                   Esed Kadrić

Više...

Inscenirala vlastitu otmicu da testira dečkovu ljubav

 

Jedna mlada Njemica odlučila je inscenirati vlastitu otmicu da bi testirala u kolikoj će se mjeri njen partner angažirati da je spasi, pri čemu je pet osoba uvukla u probleme s policijom.

Mladu su ženu "nepoznate" osobe odvukle u automobil na benzinskoj pumpi u njemačkome gradu Bautzenu, nakon čega je vozilo krenulo u punoj brzini.

Njen 22-godišnji mladić odmah je pojurio za automobilom, koji je na kraju zaustavila policija.

- Ono što su policajci tada čuli definitivno nije svakodnevna priča - rekla je policija.

Ispostavilo se da je otmicu inscenirala djevojka koja je željela da joj dečko dokaže svoju ljubav jureći za lažnim otmičarom.

Sve osobe uključene u "otmicu" sada su suočene s optužbama za kršenje restriktivnih mjera donesenih zbog koronavirusa te za zloupotrebu hitnih službi.

Više...

Netflix će objavljivati novi film svake sedmice u 2021. godini

 

Netflix obećava da će nas pokušati zabavljati ove godine. Gigant za streaming objavio je u utorak planove da svake sedmice objavljuje novi film sljedećih 12 mjeseci.
Lista filmova uključuje vestern "The Harder They Fall", u kojem glume Regina King, Idris Elba i Jonathan Majors. Lin-Manuel Miranda i Halle Berry premijerno će debitirati s "Tick, Tick... Boom!" i "Bruised".

To je samo nekoliko najboljih umjetnika u zvjezdanoj postavi koja uključuje Jennifer Lawrence, Leonarda DiCaprija, Meryl Streep, Gal Gadot, Dwaynea Johnsona i Ryana Reynoldsa, piše CNN.

Ariana Grande glumit će zajedno s Lawrenceom, DiCapriom, Streep i Timotheejem Chalametom u filmu "Don't Look Up."

Vijest dolazi u trenutku kad su zbog pandemije koronavirusa zatvorena kina, a mnogi filmovi su premješteni na streaming usluge.

Više...

FBiH: Napravljen plan vakcinacije, prve vakcine idu u Mostar

  • Objavljeno u BiH

 

Federalno Ministarstvo zdravstva napravilo je Plan vakcinacije koji će se sutra naći na sjednici Vlade Federacije BiH /FBiH/, kojim je definisano kako se treba odvijati cijeli proces od dolaska vakcine do njene upotrebe.
Plan je zasnovan na zakonski regulisanoj osnovi cijelog procesa imunizacije, određene su ciljne grupe, prioriteti imunizacije, način distribucije, prenosa i skladištenja vakcina, te načini odvijanja cijelog procesa.

Prema saznanjima portala “Kliks”, vakcine će biti distribuisane svim kantonima na principu jednakosti i solidarnosti, a u FBiH je plan da postoje četiri distributivna centra – Sarajevo, Mostar, Tuzla i Bihać.

Prve vakcine koje stignu u BiH biće skladištene u Mostaru, a najava govori da će stići mali broj doza u prvoj pošiljci, koja se očekuje krajem januara ili početkom februara.

U isto vrijeme, plan je formirati centre za skladištenje i distribuciju u ostala tri grada, gdje će stizati vakcine sukcesivno, odnosno kako budu pristizale u BiH, a odakle će biti distribuisane dalje po manjim mjestima.

Nadležni trenutno rade na nabavci specijalnih frižidera u kojima će se na minus 80 stepeni Celzijusovih čuvati “Fajzerove” vakcine.

Prioritet u imunizaciji na početku biće zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi, prvenstveno u domovima za stare, kao i ostali pripadnici te populacije.

Između ostalog, u planu jasno postoji i adresa na kojoj će se svaki zdravstveni radnik upoznati o načinu skladištenja, čuvanja i upotrebe vakcina.

Nedavnim usvajanjem budžeta, Federacija BiH sada na raspolaganju ima operativna sredstva i za direktnu nabavku vakcina, ali se čeka da Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministra pokrene proces.

Više...

Brčanski vatrogasci gasili 250 požara

  • Objavljeno u Brcko

 

Pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice u Brčkom imali su 32 intervencije na gašenju požara na zapaljenim dimnjacima.
Ovaj broj je u granicama prosjeka proteklih godina, ali iz ove jedinice apeluju na građane da budu oprezni kod korištenja grejnih tijela na čvrsta goriva jer će sezona grijanja trajati još najmanje dva mjeseca.

“U prošloj godini brčanski vatrogasci su gasili 250 požara, zatim 235 tehničkih intervencija zbog dezinfekcija i poplava, te preko stotinu intervecija zbog akcidentnih situacija i saobraćajnih nesreća”, istakao je Milenko Ninković, šef Odsijeka za zaštitu i spašavanje.

Pored ovog, vatrogasci su imali i veliki broj tehničkih intervencija, ali i angažovanje na poslovima dezinfekcije zbog korona virusa.

Nakon stavljanja u funciju tri novoizgrađena područna vatrogasna doma u Bijeloj, Prutačama i Sandićima vrijeme izlaska na intervencije brčanskih vatrogasaca u ovoj godini bit će značajno skraćeno.

 

Izvor. Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com