Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Utorak, 13 Oktobar 2020

Brčko: Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv policijskog inspektora

  • Objavljeno u Brcko

lisice Thinkstock14Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv policijskog inspektora Jovice Jovičića* (46) zbog sumnje da je tokom prošle godine zloupotrijebio položaj višeg istražioca u Policiji Distrikta, nedozvoljeno držao oružje i počinio više drugih krivičnih djela. Pred Osnovnim sudom u Brčkom on je optužen da je od većeg broja lica tražio i uzeo novac obećavši im zauzvrat osigurati izbjegavanje ili ublažavanje krivičnih sankcija, ali i nabavku ličnih i drugih dokumenata mimo propisanih uslova.

Više...

Žena skočila sa zgrade u Bijeljini

  • Objavljeno u BiH

 

Šezdesetogodišnja žena iz Bijeljine izvršila je samoubistvo skočivši sa zgrade.

Ona je skočila sa terase u Ulici Pere Stanića na plato ispred zgrade jutros oko 7 sati.

Jedan od očevidaca je ispričao da je povrijeđena žena davala znakove života, te da je služba Hitne medicinske pomoći prevezla na Urgentni blok. Preminula ubrzo nakon transporta u bolnicu.

Uviđaj je obavila bijeljinska policija.

Više...

Negativne posljedice pandemije COVID-19 najočitije u školskom sistemu

 

World Vision BiH, na Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, podsjeća na neadekvatnu spremnost školskog sistema za upravljanje kriznim situacijama i apelira na sve nadležne državne, entitetske, kantonalne i općinske ustanove, NVO i druge da se uključe u aktivnosti poboljšanja sigurnosti u školama.

U saopćenju za javnost World Vision BiH navodi da je izazov s kojim se društvo suočilo tokom krize izazvane korona virusom najočitiji u školskom sistemu. Pored poteškoća koje je djeci i roditeljima donijela kombinovana nastava, uprave škola su se suočile s nedostatkom adekvatnih alata i protokola za postupanje i izvođenje nastave tokom pandemije, prenosi Radio Brčko.

Specifičnosti obrazovnog sistema i nedovoljna pripremljenost na krizne situacije doveli su do neujednačenih uslova u kojima su u septembru djeca počela pohađati nastavu.
– U saradnji s lokalnim zajednicama, World Vision BiH godinama radi na procjeni rizika i planiranju adekvatnog odgovora na prirodne i druge nesreće, u što spadaju i epidemije. Tokom septembra smo svjedočili brojnim apelima uprava škola za kreiranje jedinstvenih protokola za pohađanje nastave, ali i hitnim zahtjevima za nabavkom dezinfekcijskih sredstava za škole – izjavio je stručni savjetnik za ekonomsko osnaživanje i razvoj pri organizaciji World Vision BiH Sveto Đurđević.

U saopćenju se navodi da nalazi istraživanja o sigurnosti i spremnosti škola za odgovor na prirodne i druge nesreće koje je World Vision 2018. godine proveo u osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH i Brčko distriktu, u svjetlu pandemije COVID-19, dobijaju dodatnu važnost i ukazuju na potrebu hitnog planskog djelovanja. Prema istraživanju, djeca i nastavno osoblje se direktno suočavaju s rizicima tokom boravka u školi; samo 10 posto škola imaju razvijene planove zaštite i spašavanja u slučaju prirodne i druge katastrofe.
COVID-19 je produbio problematiku i dodatno ukazao na važnost hitnog kreiranja planova za postupanje u situacijama prirodnih katastrofa.

World Vision BiH u područjima u kojima djeluje nastavlja raditi na razvijanju spremnosti škola da odgovore na nepredviđene situacije, te apelira na važnost sistemskog pristupa ovom problemu i kreiranju jednakih uslova smanjenjnog rizika tokom boravka u školi za svako dijete.

U posljednje tri godine je World Vision BiH proveo sveobuhvatnu procjenu rizika, te razvio planove za postupanje u situacijama prirodnih katastrofa u 20 škola u 14 općina BiH, navodi se u saopćenju.

 

 

Više...

BiH izmijenila uslove za ulazak osoba s dvojnim državljanstvom

  • Objavljeno u BiH

 

Od sredine prošlog mjeseca do danas izdato je oko 300 prekršajnih naloga na graničnim prijelazima pri ulazu u BiH. Riječ je o kaznama za osobe porijeklom iz BiH s dvojnim državljanstvom, koje pri ulasku nemaju validan pasoš naše države i žele ući samo s ličnom kartom, prenosi Radio Brčko.

 

Kao što smo ranije pisali, prilikom ulaska u BiH iz zemalja EU, osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući kao državljani BiH, moraju pokazati bh. pasoš kao jedini validni dokument za prelazak granice. U suprotnom, snose novčane kazne u iznosu od 200 KM.

Vijeće ministara BiH je 16. septembra na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH donijelo odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH i izmjenu ranijih članova. Tom odlukom prestaje važiti ranije pravilo kojim su osobe koje imaju dvojno državljanstvo mogle ući u BiH s ličnom kartom.

“Izmjena ovog člana je bitna jer je normirano da stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti odluka kojom je bilo omogućeno svim državljanima BiH da ulaze na teritoriju BiH i s ličnom kartom”, kazao je za Klix.ba savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann.

On ističe da je time prestala važiti opravdana pogodnost za naše državljane, a zbog čega je tako, pitanje se može postaviti Sektoru za migracije unutar Ministarstva sigurnosti BiH koje je pripremalo prijedlog odluke.

“Granična policija odluku primjenjuje i državljani BiH su dužni posjedovati važeći pasoš pri prelasku granice. Omogućeno je jedino da koriste ličnu kartu pri ulasku u zemlje s kojima BiH ima potpisan međunarodni sporazum, poput Crne Gore i Srbije, o prelasku granice s ličnom kartom”, dodao je Hoffmann.

Nova odluka direktno pogađa državljane BiH koji žive u zemljama Evropske unije, dakle našu dijasporu.

Oni ranije pri ulasku u BiH nisu morali pokazivati bh. pasoš, već su mogli ući s pasošem zemlje u kojoj trenutno žive. No dolaskom pandemije, pravila za putovanja su promijenjena, a osobe s dvojnim državljanstvom koje žive van naših granica nisu imale priliku izvaditi novi pasoš BiH ili produžiti stari.

Od sredine septembra do danas na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu je izdato 149 prekršajnih naloga, a na tuzlanskom aerodromu 148. Kazne iznose 200 KM s mogućnošću plaćanja 50 posto kazne ukoliko se plati u roku od 8 dana.

Brojna negodovanja osoba s dvojnim državljanstvom mogla bi natjerati bh. vlasti da ovu odluku ponovo izmijene i vrate na staro. Do tada su svi dužni imati validan pasoš BiH ukoliko namjeravaju ući u BiH bez testa na koronu.

Osobe s dvojnim državljanstvom se odlučuju pokazati bh. graničarima dokument izdat u BiH kako ne bi morale raditi test na koronavirus. U protivnom, ako se odluče pokazati pasoš neke strane zemlje, uz sebe moraju imati negativan test na koronavirus.

Izvor: Klix

 

Više...

Moj povratak u domovinu moja je osveta

  • Objavljeno u BiH

VH Ermin Zec Finska 5 Copy 974x550Razloge mog povratka možemo razumijevati u individualnom i kolektivnom kontekstu. Individualno sam priželjkivao da živim u državi gdje sam rođen i gdje su mi korijeni. To je moj lični otpor velikosrpskoj i velikohrvatskoj ideologiji, koje su imale cilj da ja kao Bošnjak, ako već nisam u masovnoj grobnici, budem daleko od Bosne. Moj je povratak u tom smislu moja osveta i dokaz da nisu uspjeli u svom cilju. Drugi razlog jeste onaj kolektivni, gdje želim svojim angažmanom doprinijeti da naša država Bosna i Hercegovina bude što bolja, jača i prosperitetnija, kao i bošnjački narod u njoj

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com