Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Četvrtak, 15 Oktobar 2020

Bosnu će učiniti mogućom razumni: Alijini savjeti aktivistima SDA

al99U knjizi Sjećanja na saradnju s Alijom Izetbegovićem, publiciranoj 2018. godine, Nihad Halilbegović osvjetljava neke manje poznate etape iz života Alije Izetbegovića. Budući da je Halilbegović bio na funkciji sekretara Sekretarijata za narodnu odbranu grada Sarajeva, mnogo je vremena provodio s predsjednikom pa njegova knjiga ima i snažan pečat ličnog svjedočanstva. Također, u njoj su sačuvani brojni dragocjeni dokumenti i arhivska građa do koje je nekad veoma teško doći. Među tim dokumentima jeste i onaj Savjeti za aktiviste SDA iz ljeta 1998. godine, čiji je nacrt izradio Alija Izetbegović. U nastavku donosimo savjete u obliku u kojem su sačuvani u Halilbegovićevoj knjizi.

 

Više...

Kako su građani Republike Srpske izgubili svoju javnu televiziju

  • Objavljeno u BiH

do klOsnovni zadatak javnih RTV servisa, kako je naloženo u zakonu, jeste da građanima osiguraju nepristrasan, istinit i vjerodostojan programski sadržaj najvišeg kvaliteta. Sve suprotno od ovoga već godinama čini Radio-televizija Republike Srpske, ako je suditi prema žestokim kritikama opozicije i dijela javnosti u RS-u.

Više...

U sarajevskoj Vijećnici održan koncert “Sazvučja”, potpisan i sporazum o suradnji četiri nacionalna kulturna društva

siU ambijentu Gradske Vijećnice u Sarajevu, onom koji plijeni svojom ljepotom, baš onakvom kakav zaslužuje jedan ovakav događaj, onom koji je odolijevao i vremenu i prilikama, održan je zajednički koncert četiri nacionalna kulturna društva u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Sazvučja”. Ovoj značajnoj svečanosti prethodilo je i potpisivanje Sporazuma o suradnji ovih društava kojim je utemeljeno Međukulturalno vijeće.

Više...

Izborne prevare su izazov za tužioce u BiH: Brčaci imaju pune ruke posla, pritvorili četiri osobe

 

Izborne prevare poseban su profesionalni izazov za tužioce u Bosni i Hercegovini, a proteklih dana pune ruke posla imaju istražioci u Brčko distriktu.
Tužilaštvo Brčko distrikta dobilo je veći broj pritužbi političkih subjekata i građana vezano za zloupotrebe u procesima lokalnih izbora, a do danas su otvorili šest predmeta i pritvorili četiri osobe.

Zbog sumnji na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana Brčko distrikta za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo u ovoj regiji naše zemlje otvorilo je ukupno šest predmeta. U okviru četiri predmeta identificirano je šest osumnjičenih osoba, zvanično je potvrđeno za Klix.ba.

"Prema četvorici osumnjičenih određen je jednomjesečni pritvor, a prema osobi koja je Tužilaštvu dovedena jučer, danas je također predloženo određivanje ove mjere, dok je istovremeno otvoren predmet u odnosu na još jednog osumnjičenog. Pored navedena četiri predmeta u kojima su osumnjičeni identificirani, Tužilaštvo intenzivno postupa u još dva predmeta u kojima osumnjičeni za sada nisu određeni", kazao je za Klix.ba Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta.

Imajući u vidu indikativno veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inozemstva, Tužilaštvo Brčko distrikta je upravo fokusirano na otkrivanje i procesuiranje izbornih neregularnosti ovog tipa.

Prema riječima Mujkanovića, one se uglavnom ogledaju u tome da treće osobe kao birače za glasanje iz inozemstva prijavljuju građane koji imaju prebivalište u distriktu Brčko, krivotvoreći pri tom potpise na prijavama za glasanje.

U dosad otvorenim predmetima nisu donesene konačne tužilačke odluke, a kao razloge za to Mujkanović navodi vrijeme otvaranja (prvi predmet otvoren 2. oktobra 2020. godine), zatim složenost predmeta i potrebu provođenja temeljitih istraga radi donošenja pravilnih i zakonitih tužilačkih odluka.

"Istrage krivičnih djela iz izborne oblasti prilično su kompleksne s obzirom na veliki broj svjedoka, čije iskaze je potrebno pribaviti, dio njih i putem međunarodne pravne pomoći, a zatim imajući u vidu i više mogućih pravaca istrage u vezi s brojnošću krivičnih djela. One podrazumijevaju proaktivnu i intenzivnu uključenost i neophodnu saradnju većeg broja institucija s komplementarnim nadležnostima, a svakako s tim u vezi predstavljaju i poseban profesionalni, institucionalni i ukupni društveni izazov na koji je nužno adekvatno odgovoriti", kaže nam Mujkanović.

Prijavljuju političke stranke i građani

 

Zbog sumnji na izborne nepravilnosti u Brčko distriktu je zaprimljeno više prijava i pritužbi. Kako nam je otkrio glavni brčanski tužilac, 29. septembra su četiri politička subjekta podnijela pisani podnesak tamošnjem tužilaštvu, kojim ukazuju na moguće nezakonitosti u procesu prijavljivanja birača za glasanje iz inozemstva.

"Osim toga, izborne nepravilnosti prijavljivali su i sami građani koji već jesu ili bi mogli biti oštećeni izbornim zloupotrebama, čime se pokazuju kao vrlo važna karika u otkrivanju takvih pojava. Tužilaštvo ih ohrabruje da to i dalje čine kako bi se građanskom, instituicionalnom i najširom društvenom interkacijom zaštitila zakonitost, pravilnost i integritet lokalnih izbora, a time i nužno ojačalo javno povjerenje u demokratske procese i vladavinu prava uopće", naglašava Mujkanović.

Institucionalno, Tužilaštvo u saradnji s Policijom brčko distrikta, Centralnom izbornom komisijom i Izbornom komisijom distrikta, aktivno preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti, kako bi dalo najveći mogući doprinos ispunjavanju tog cilja.

"S tim u vezi, otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz izborne oblasti trenutno je u fokusu rada Tužilaštva Brčko distrikta, na čemu će se prioritetno zadržati i na dan održavanja izbora, ali i u postizbornom periodu", zaključio je naš sagovornik.

Političar u pritvoru

 Prema ranije objavljenim informacijama u Brčko distiktu kao osumnjičeni za prevare u predizbornom procesu naveden je tamošnji političar Pejo Mendeš. Riječ je o kadru Hrvatske seljačke stranke, zastupniku u Skupštini Brčko distrikta i nosiocu liste za predstojeće lokalne izbore. On se trenutno nalazi u pritvoru, a na teret mu se stavlja nezakonito prijavljivanje građana za glasanje izvan BiH.

Nakon što je u saradnji s policijom Tužilaštvo Brčko distrikta otkrilo krivotvorenje potpisa na prijavama za glasanje te prikupilo dokaze o sumnji na trgovinu utjecajem i pripremanje krivičnog djela, četvorici osumnjičenih, među kojima je i Mendeš, određen je jednomjesečni pritvor.

Osim njega u pritvoru se nalaze još i Stojan Bavarčić, Jasmin Ravkić te Mato Gluhaković, a svi su označeni kao članovi grupe koja je zajednički učestvovala u nezakonitom prijavljivanju građana za glasanje izvan BiH.

To su, prema navodima tužilaštva vršili iskorištavanjem ličnih dokumenata većeg broja građana, koje su bez njihovog znanja prijavili za glasanje izvan BiH na predstojećim lokalnim izborima.

Više...

Sumnjive radnje oko izbora: Brčko jedini primjer u BiH po hapšenju osoba, uhapšena još jedna osoba

  • Objavljeno u Brcko

res 10777 1Tužilaštvo Brčko distrikta BiH otvorilo je dodatne istrage izbornih zloupotreba u vezi s nezakonitim prijavljivanjem građana s prebivalištem u distriktu Brčko za glasanje izvan Bosne i Hercegovine. Nakon što je prethodno, zbog sumnji na pripremanje krivičnog djela, četverici osumnjičenih određen jednomjesečni pritvor, istovjetna mjera određena je i Slavku Blaževiću*, lišenom slobode prije dva dana. Istovremeno, istraga će se nastaviti i prema D.J.*, koji je nakon jučerašnjeg ispitivanja u Tužilaštvu, pušten da se u daljnjem toku krivičnog postupka brani sa slobode.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com