Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Utorak, 20 Oktobar 2020

Zekerija Mujkanović: Reakcija pravne države mora biti brza

  • Objavljeno u Brcko

zkerTužilaštvo Brčko distrikta BiH je zbog sumnji na zloupotrebe u vezi s prijavljivanjem građana Brčko distrikta za glasanje izvan BiH, u samo 15 dana, otvorilo sedam predmeta koji obuhvataju osam osumnjičenih. Ovo je za Oslobođenje potvrdio glavni tužilac ovog tužilaštva Zekerija Mujkanović.

Više...

Oglasila se ‘Otvorena mreža’: Batka su prijavili pacijenti

  • Objavljeno u BiH

Riječ je o krivičnom djelu zloupotreba položaja i ovlaštenja odnosno pranja novca i krivično djelo iz člana 283. KZ FBiH Zloupotreba prava iz socijalnog osiguranja.

 

bat6Nakon što je u akciji SIPA-e uhapšen sarajevski TV voditelj i humanista Almir Čehajić Batko, oglasili su se iz nevladine organizacije Otvorena mreža na društvenoj mreži Facebook.

Više...

Stvoreni uslovi za komercijalnu plovidbu Savom

  • Objavljeno u Brcko

rijeka sava gradiska most1

Kapetan Kapetanije Brčko distrikta Mladen Rogić rekao je danas da je u posljednjih nekoliko dana došlo do naglog prirasta vodostaja rijeke Save od uzvodnih vodomjernih stanica od Brčkog, a i nizvodno, čime su stvoreni uslovi za komercijalnu plovidbu.

Rogić je naveo da od 1. jula do 12. oktobra nije bilo uslova za odvijanje komercijalne plovidbe, te da je, nakon ljetne pauze, komercijalni brod prvi put uplovio 12. oktobra.

Više...

Brčko: U septembru rekordan broj priključenja na vodovodnu mrežu

  • Objavljeno u Brcko

 

Rješavajući zahtjeve korisnika, Služba za održavanje vodovodne mreže Radne jedinice Vodovod i kanalizacija je tokom septembra 2020. godine priključila na vodovodnu mrežu čak 43 stambena i jedan stambeno–poslovni objekat.

Najveći broj novih kupaca priključen je u naseljima u kojima je Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, tokom ove i prošle godine, izgradilo novu vodovodnu mrežu, odnosno u mjesnim zajednicama Grbavica i Ivici.

U skladu sa nadležnostima između Vlade Brčko distrikta BiH, koja definiše strategiju razvoja vodosnabdijevanja i vlasnik je vodovodne komunalne infrastrukture, i Javnog preduzeća “Komunalno Brčko“, koje upravlja vodovodnom mrežom na definisanim lokalitetima na području Distrikta – proizilazi da nadležno Vladino odjeljenje realizuje nove projekte na proširenju sistema vodosnabdijevanja, a komunalno preduzeće priključuje nove korisnike na mrežu. Stoga proširenje vodovodne mreže, kao osnovni uslov za priključenje, dominantno utiče kako na broj podnesenih, tako i realizovanih zahtjeva za priključenje.

U posljednje četiri godine evidentan je porast i podnesenih i realizovanih zahtjeva za priključenje, kao posljedica primjene Odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju cjenovnika usluga JP “Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH iz 2018. godine, koja definiše povoljnije uslove priključenja na vodovodnu mrežu, te gradnje novih dijelova urbane vodovodne mreže. Tako je u 2017. godini na vodovodnu mrežu priključeno 176 novih korisnika, 2018. godine 307, 2019. godine priključena su 292 nova kupca, a zaključno sa septembrom 2020. godine realizovano je 189 novih priključaka.

Priključci po osnovu podnesenih zahtjeva kod kojih je obradom zahtjeva utvrđeno da su stečeni svi uslovi za priključenje su i realizovani. Razlozi zbog kojih nisu realizovani svi podneseni zahtjevi su neispunjavanje pravnih ili tehničkih uslova za priključenje, na šta preduzeće ne može da utiče.
Trenutno je u obradi veći broj novih zahtjeva kupaca za priključenje na vodovodnu mrežu, te se i u narednom periodu očekuje ista dinamika priključenja. Za poslove predmjera radova i priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu zadužene su Služba za odnose s kupcima i Služba za održavanje vodovodne mreže. Svi građani koji ispunjavaju uslove za priključenje mogu da podnesu zahtjev za ovu namjenu na info šalteru u ulici Tina Ujevića 66.
Zahtjev za priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu može se preuzeti na linku: https://komunalno.ba/%d0%97%d0%b0%d1%85%d1%82%d1%98%d0%b5%d0%b2%d0%b8-%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%86%d0%b8/?lang=sr#1556051344442-de1a6437-16c4 ili lično u prostorijama preduzeća.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com