Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Srijeda, 21 Oktobar 2020

Predstavljen Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godinu

  • Objavljeno u Brcko

 

Sekretar Vlade Brčko distrikta BiH Davor Šolaja danas je na konferenciji za medije predstavio Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godinu koja ima za cilj da poboljša kvalitet života u Distriktu.
On je izjavio da Strategija sadrži sve elemente koje jedan grad treba da ima kako bi se razvijao u narednom periodu.
„Cilj nam je da put kretanja Distrikta u narednom periodu bude što kvalitetniji. Da bismo imali taj kvalitet potrebno je da i naši, građani Distrikta daju svoj doprinos kako bi dobili što kvalitetniju Strategiju. Hoćemo da čujemo dodatno i glas građana kako bi nam dali smjernice koje smo propustili i što više podataka prikupimo, dobit ćemo kvalitetniju Strategiju.
Također, Strategija će nam biti vodilja daljnjeg kreiranja budžeta i sve ono što bude bilo u Strategiji trebalo bi da se nalazi i u knjizi budžeta. Pokušali smo da obuhvatimo sve segmente življenja od privrednog i poljoprivrednog sektora, turizma, socijalnog unapređenja do ruralnog razvoja, a akcenat je stavljen i na poboljšanje obrazovanja, odnosno sve ono što jedan grad treba da ima kako bi se kretao ka poboljšanju života“, kazao je Šolaja.
On je istakao da Strategija od preko 200 stranica pored strateških ciljeva sadrži i određene prioritete.
„Neki od prioriteta su razvoj preduzetništva, tj. razvoj malih i srednjih preduzeća, razvoj i poljoprivrednog, ali i ruralnog dijela, poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog sistema kao i uvođenje informatizacije zdravstvenog centra što će sigurno doprinijeti boljem razvoju usluge građanima“, istakao je Šolaja.
Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godinu rađen je u saradnji s Odjeljenjem za privredu, sport i kulturu i partnerima UNDP i Republika Švicarska.
Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godinu možete preuzeti na ovom linku http://vlada.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=19bde229-3182-
4839-968b-ebe2ccfde92e&langTag=bs. Građani svoje eventualne primjedbe i sugestije mogu dostaviti najkasnije do 21. 11. 2020. godine, lično u zgradu Vlade Brčko distrikta BiH, Sekretarijat Vlade Brčko distrikta BiH, Sektor za opće poslove i strateško planiranje – Bulevar mira 1, šalter broj 6 ili 7, putem pošte na adresu: Vlada Brčko distrikta BiH, Sekretarijat Vlade Brčko distrikta BiH, Sektor za opće poslove i strateško planiranje – Bulevar mira 1 ili na e-mail Oliveru Gušiću, predsjedniku Odbora za razvoj, operativnog tijela za provođenje procesa izrade i provedbe Strategije razvoja Brčko distrikta BiH do 2027. godine, Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i Almiri Čolaković, zamjenici predsjednika Odbora Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Više...

Usvojen rebalans budžeta za 2020. godinu i Nacrt odluke o privremenom finansiranju

  • Objavljeno u Brcko

21.10.2020. Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj 122. vanrednoj sjednici usvojila je Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu i proslijedila u skupštinsku proceduru.

Finansiranje se uvećava u iznosu od 13.505.879,62 KM i navedeno uvećanje se odnosi na finansiranje iz sredstava kapitalnog budžeta iz 2018. godine. Također, u Budžetu Brčko distrikta BiH za 2020. godinu planirani iznos sredstava se umanjuje za 4.049.966,26 KM. Sredstva će se u ukupnom iznosu od 17.555.845,88 KM rasporediti prema definisanom Nacrtu odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu.

Ukupan iznos Budžeta s usvojenim rebalansom iznosi 296.104.675,86 KM.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlada je usvojila i Nacrt odluke o privremenom finansiranju budžetskih korisnika Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. do 31. 3. 2021. godine u ukupnom iznosu od 54.526.000,27 KM.

Na sjednici Vlada je odobrila i Nacrt odluke o visini stope poreza na nekretnine u Brčko distriktu BiH za 2021. godinu. Visina stope poreza za 2021. godinu iznosi 0,05 % na poreznu osnovicu.
Vlada na današnjoj vanrednoj sjednici odobrila je i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o sadržaju i formi finansijskog plana vanbudžetskog fonda i vanbudžetskog korisnika koji je obveznik primjene budžetskog računovodstva i Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava tekućih donacija u 2020. godini u Odjeljenju za javnu sigurnost.

Članovi Vlade danas su okončali i 121. vanrednu sjednicu na kojoj su usvojili Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Pravilnik o budžetskim klasifikacijama.

 

Više...

Nema sankcija ni posljedica: Institucije u Brčko distriktu nisu postupile u skladu sa 65 zakona

  • Objavljeno u Brcko

 

Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su na press konferenciji predstavili nalaze Analize procesa javne revizije u Brčko distriktu za 2015. – 2018. godinu. Između ostalog, CCI ukazali su na neefikasnost procesa javne revizije, nedostatke zakonodavnog okvira, nemar revidiranih institucija da isprave nepravilnosti kao i na potrebu za aktivniji pristup Skupštine i Tužilaštva Brčko distrikta BiH u cjelokupnom procesu. Naime, za četiri godine Ured za reviziju kreirao je 110 izvještaja finansijske revizije od kojih je 31 izvještaj iskazan sa pozitivnim mišljenjem, dok je za 79 izvještaja iskazano mišljenje sa rezervom ili negativno mišljenje. Za četiri godine institucije sa negativnim mišljenjem i mišljenjem sa rezervom potrošile su približno 994 miliona 247 hiljade KM javnog novca. Također, revizorski izvještaji pokazuju da u tom periodu institucije nisu postupile u skladu sa
65 različitih zakona čak 365 puta, i 97 podzakonskih akata čak 339 puta.

Najveće nepravilnosti uočene su u procesu javnih nabavki, dok je Analizom utvrđeno da su gotovo sve revidirane institucije barem jednom postupile nepoštujući Zakon o javnim nabavkama.

Izdvaja se da su negativna revizorska mišljenja za tri godine uzastopno dobijali Ured za upravljanje javnom imovinom, Odjeljenje za obrazovanje i Javno preduzeće Radio Brčko dok su najveći broj nerealizovanih preporuka imali Ured za upravljanje javnom imovinom, Odjeljenje za obrazovanje, Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu, Ured gradonačelnika i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge.

Iako je Ured za reviziju izdao 1687 preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti, institucije su realizovale svega 33% preporuka, dok za neuklanjanje ostalih nepravilnosti nisu dobile sankcije.

Također, u 37% slučajeva institucije nisu u zakonskom roku dostavile niti program mjera uklanjanja uočenih nepravilnosti. Tim povodom, CCI ukazuju su na potrebu efikasnijeg procesa javne revizije u Brčko distriktu BiH, koji pored odgovornosti revidiranih institucija da isprave nepravilnosti i realizuju revizorske preporuke, zahtijeva i aktivniji pristup Skupštine Brčko distrikta BiH u razmatranju revizorskih izvještaja te pokrenute istražne radnje od strane Tužilaštva.

Naime, revizorski izvještaji će imati efekta na povećanje efikasnosti i transparentnosti u trošenju javnih sredstava, tek ukoliko organi nadležni za postupanje po revizorskim izvještajima provode odgovarajuće mjere, koje će „natjerati“ institucije da odgovornije troše javni novac.

CCI će se u narednom periodu aktivno baviti ovom problematikom, nastojeći u suradnji sa svim akterima identifikovati prostor za unapređenje procesa, što bi u konačnici dovelo do efikasnijeg trošenja javnih sredstava. Dodatno, javnosti je dostupan specijalizovani web portal Revizije.info koji je fokusiran na temu revizije, odnosno kontrole utroška javnog novca i rada javnih ustanova i preduzeća u skladu sa zakonom. Sastavni dio portala čini baza podataka o finansijskim revizijama provedenim u BiH, u posljednje 4 godine.

 

Više...

JOŠ MALO UŽIVAJTE U SUNCU, STIŽE VELIKA PROMJENA VREMENA

 

U Bosni u jutarnjim satima i dio prijepodneva po kotlinama magla i niska naoblaka. Jutarnja temperatura od 2 do 8, a dnevna od 17 do 23°C.

U četvrtak sunčano. U Bosni u jutarnjim satima i dio prijepodneva po kotlinama magla i niska naoblaka. Jutarnja temperatura od 5 do 11, a dnevna do 24°C.

U petak sunčano uz postepen porast naoblake poslijepodne i u večernjim satima. Jutarnja temperatura od 6 do 12, a dnevna od 18 do 24°.

Za dane vikenda novo naoblačenje, praćeno kišom i pljuskovima. Više padavina prognozira se na zapadu i jugu zemlje.

Jutarnje temperature zraka u Bosni varirat će od 2°C do 8°C, na jugu zemlje do 12°C. Maksimalne dnevne temperature u Bosni između 17°C i 22°C, u Hercegovini do 24°C.

Više...

Dvije muslimanke izbodene pod Ajfelovim tornjem, napadačice vikale "prljavi Arapi"

 

Dvije muslimanke izbodene su pod Ajfelovim tornjem u Parizu. Francuska policija uhapsila je dvije osumnjičene napadačice, a mediji javljaju da se radilo o rasističkom napadu jer su napadačice navodno vikale "prljavi Arapi".

Pariško tužiteljstvo opisalo je dvije osumnjičene, koje su u pritvoru pod optužbama za pokušaj ubojstva, kao "bjelkinje evropskog izgleda", prenosi Index.hr.

Napad se dogodio nakon što su tenzije u Francuskoj na visokom nivou zbog brutalnog ubistva učitelja Samuela Patja, kojem je 18-godišnji islamista odrubio glavu jer je Patj učenicima u sklopu predavanja o slobodi govora pokazao karikature poslanika Muhammeda.

Društvenim mrežama proširila se snimka na kojoj se čuje kako djevojka vrišti nakon napada pod Ajfelovim tornjem.

Žrtve napada identificirane su kao Francuskinje alžirskog porijekla, 49-godišnja Kenza i Amel, koja je dvije godine mlađa.

Kenza je ubodena šest puta te je završila u bolnici s probijenim plućnim krilom, a Amel je završila na operaciji zbog povreda ruku, potvrdio je izbor blizak istrazi.

Zanimljivo je da se napad dogodio u nedjelju navečer, dva dana nakon brutalnog smaknuća profesora, ali vlasti prvotno nisu objavile informacije o napadu.

 

Više...

Brčanski voćari zadovoljni minulom sezonom

  • Objavljeno u Brcko

 

Minula sezona, za voćare na području Disttrikta, unatoč pandemiji, može se ocijeniti uspješnom. Urod je bio nešto manji, ali je zato cijena za 20-tak procenata uvećana, te kvalitetan urod u potpunosti plasiran uglavnom na BH tržište.

„Kompletan urod jagode i trešnje, i to po veleprodajnoj cijeni od 2,5 maraka po kilogramu, u potpunosti je plasiran na domaće tržište. Kad je riječ o šljivi „čačanka rana” i “ljepotica“ izvezene su u EU i to po cijeni od 80 feninga za kilogram, dok je “stenlejka” imala 20 feninga po kilogramu“, rekao je pretsjednik Udruženja „Savremeni voćar“ Šatorovići, Bahrija Ribić.

Inače, voćari su gotovo u potpunosti priveli kraju i aktivosti na pripremi zasada za zimski period, što je podrazumijevalo uklanjanje zaostalih plodova, kao i čišćenje stabala od suvišnih grana, te prihranu voćki.

„Predstojeći zimski period pokušaćemo iskoristiti i za dodatnu edukaciju voćara kroz predavanja eksperata iz ove oblasti i to podsredstvom Uduženja „Savremeni voćar“, naglasio je njegov pretsjednik, Bahrija Ribić.

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com