Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Četvrtak, 22 Oktobar 2020

SBB BRČKO DISTRIKTA BiH ZBOG POGORŠANJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH SKUPOVA U ZATVORENOM PROSTORU

 

Zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije te povećenja broja oboljelih od virusa Covid-19, Izborni štab SBB-a Organizacija za Brčko distrikt BiH je donio odluku da do daljeg prekida organizovanje svih predizbornih skupova u zatvorenom prostoru na području distrikta.

Kao i do sada SBB će i ubuduće nastupati odgovorno i principijelno jer ljudski životi su važniji od glasova u kampanji. U svrhu zaštite zdravlja građana, Izborni štab Saveza za bolju budućnost u Brčko distriktu BiH je odlučio da u narednom periodu ne organizuje predizborne skupove u zatvorenom prostoru.

SBB će svoju kampanju nastaviti i dalje ali koristeći druge načine komunikacije sa biračima i isključivo organizovanjem promotivnih aktivnosti na otvorenom uz poštivanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Krizni štab Brčko distrikta BiH.

U narednom periodu ćemo pomno pratiti dalji razvoj situacije oko širenja pandemije virusa korona u Brčko distriktu BiH te preporuke Kriznog štaba na osnovu kojih ćemo odlučiti da li ćemo ovu odluku promijeniti do održavanja izbora 15. novembra.

Više...

“Air”, priča o Jordanu

  • Objavljeno u Sport

AIR Michael Jordan 1170x550Vlasnike “Bullsa” i vlasnike firmi s patikama, hamburgerima i gaziranim sokovima nazvao je “svojim partnerima” koje je reklamirao. Te 1998. godine časopis Fortune procijenio je da je Jordan pomogao prihode od 10 milijardi dolara za košarku, televizijske mreže i tada ne toliko poznate partnere poput “Nikea”.

 

Više...

Brčko: Upriličeno umjetničko veče posvećeno kiparu Aliji Kučukaliću

  • Objavljeno u Brcko

alijakucukalicU organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Brčko u tamošnjem Domu Islahijeta upriličeno je umjetničko veče posvećeno kiparu Aliji Kučukaliću. U sklopu programa organizirana je izložbena promocija monografije "Alija Kučukalić kipar: uz komentare umjetnika" te predstavljena Fondacija Memorijalni atelje Alija Kučukalić.

Više...

Pogoršava se epidemiološka situacija u Brčko distriktu

  • Objavljeno u Brcko

 

U Brčko distriktu registrovano je šest novih slučajeva zaraze virusom korona. Sa današnjim presjekom aktivnih slučajeva je 58, rezultate čeka 24 lica, dok je broj osoba koje se još uvijek vode pod zdravstvenim nadzorom 431.

Koordinator za borbu protiv virusa korona dr Slađan Miranović rekao je da je u prethodnim danima zabilježeno sve više pregleda osoba sa simptomima koji ukazuju na kovid 19 te da je očekivano da se u narednom periodu situacija sa virusom korona pogorša, piše Radio Brčko.

“Trenutno u kovid bolnici imamo sedam pacijenata od kojih su dva sa teškom kliničkom slikom, tri sa srednje teškom i dva sa lakšom kliničkom slikom. Pored toga, od juče smo ponovo aktivirali odjeljenje ginekoligije koje je predviđeno za suspektne pacijente kojih trenutno imao troje”, rekao je Dr. Miranović.

On je pojasnio da suspektni pacijenti nemaju pozitivan pcr test, ali imaju pozitivna antitijela koja su znak da je njihov imuni sistem odreagovao na kovid-19 i da su u aktivnoj fazi bolesti.

Maksimalni kapaciteti brčanskog zdravstva za zaražene virusom korona su 70 kreveta istakao je dr Miranović i iskoristio priliku da još jednom apeluje na građane da se prdržavaju propisanih mjera.

“Ono što bi nama bila ogromna pomoć jeste da se stanovništvo pridržava protivpandemijskih mjera, a to su nošenje maski, obavezno držanje fizičke distance od dva metra i redovna higijena ruku”, istakao je Miranović.

On je poručio da virus korona može da izazove ozbiljne posljedice koje mogu dovesti do smrtnog ishoda, te da od njega mogu da obole svi bez obzira na starosnu dob.

Više...

Brčko: Otvoren Centar za obrazovanje odraslih

  • Objavljeno u Brcko

 

Danas je u Brčkom osvečano otvoren Centar za obrazovanje odraslih „Hartman und Majer“, prva akreditovana ustanova te vrste nakon usvajanja Zakona o obrazovanju odraslih.

Centar za obrazovanje odraslih „Hartman und Majer“ nudi opcije osnovnog obrazovanja, prekvalifikacije, dokvalifikacije, te stručnog usavršavanja oko 70 smjerova.

Sekretar Centra za obrazovanje „Hartman und Majer“ Adnana Selimbašić kaže da će onima koji se budu obrazovali u centru biti omogućena i praksa.

Podršku otvaranju centra dala je i Vlada Brčko distirkta, na čelu sa šefom Odjeljenja za obrazovanje Senadom Osmanovićem.

Centar je privatnog karaktera, te ga mogu pohađati i lica koja nisu sa prostora Brčko distrikta.

Otvaranju su prisustvovali i predstavnici Odjeljenja za obrazovanje, kao i predsjednik brčanske Skupštine Esed Kadrić.

Centar je smješten u zgradi bivše Lombardije u brčanskom naselju Klanac.

Izvor: Radio Brčko

Više...

U MZ Brezovo Polje započeti radovi za izgradnju spomenika poginulim borcima i civilnim žrtvama rata

  • Objavljeno u Brcko

 

U MZ Brezovo Polje započeti su pripremni radovi za izgradnju spomenika poginulim borcima i civilnim žrtvama rata.
Do sada je izdvojeno ukupno 15.000 km iz budžeta Brčko distrikta, a procijenjeno je da će cjelokupan projekat koštati oko 50.000 km.
Početak radova je potvrdio i Hajrudin Ljuščić, predsjednik MZ Brezovo Polje, koji je istaknuo da je ovo jedan od najznačajnijih započetih projekata u ovoj mjesnoj zajednici u proteklom periodu.
Podršku je uputio i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, Esed Kadrić, istaknuvši značaj odavanja počasti i prisjećanja svih žrtava protekloga rata u ovoj i drugim mjesnim zajednicama na području Distrikta i koji će između ostaloga obezbijediti i nedostajuća novčana sredstva za ovaj spomenik u pomenutom povratničkom mjestu. 

  

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com