Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Ponedjeljak, 26 Oktobar 2020

NAŠ KRALJ TVRTKO: Od Splita do Save, od Sjenice do Sane

  • Objavljeno u BiH

Pecat kralja tvrtka Copy 555x530Tokom svoje vladavine Tvrtko I u velikoj je mjeri proširio teritorij bosanske države, tako da je Bosna obuhvatila i mnoge krajeve koji pripadaju današnjoj Republici Hrvatskoj. U tom periodu ostvarena je politička stabilnost te značajan kulturni i duhovni napredak, što ga je učinilo najmoćnijim vladarom u historiji srednjovjekovne Bosne

 

 

Više...

Austrijski infektolog: Svako od nas će prije ili kasnije imati koronu, izuzev ako prije toga umre

 

Austrijski infektolog Franc Alerberger (Franz Allerberger) ne vjeruje da će koronavirus biti iskorijenjen, smatra da će se svako od nas prije ili kasnije zaraziti, ali ističe da se radi o mnogo bezopasnijoj bolesti nego što se prije deset mjeseci strahovalo.

- Ovaj virus će nam ostati. Svako od nas će prije ili kasnije imati koronu, izuzev ako prije toga umre - poručio je Alerberger u izjavi austrijskom radiju Oe3, prenose agencije.

Direktor Odjeljenja za javno zdravlje Agencije za zdravstvo i sigurnost ishrane (AGES) očekuje da će vakcina protiv koronavirusa stajati na raspolaganju najranije od jula iduće godine.

- Kladim se u sve da neće biti lijeka, jer se lijekovi protiv virusa mogu izbrojati na prste jedne ruke - istakao je on.

Alerberger kaže da je koronavirus bezopasnija bolest nego što se strahovalo prije deset mjeseci, kada se smatralo da je smrtnost zaraženih 30 posto.

Pozvao se na studiju Univerziteta Stanford, prema kojoj je smrtnost na 0,23 posto.

- Ta vrijednost odgovara i našim podacima - naglasio je vodeći austrijski infektolog.

Istovremeno upozorava da, iako je trenutno popunjeno svega sedam posto kapaciteta na intenzivnoj njezi u austrijskim bolnicama, treba imati u vidu da 90 posto Austrijanaca može oboljeti i da se ne smije potcijeniti postotak starijih od 65 godina, jer je među njima smrtnost jasno veća nego kod sezonske gripe.

Upozorio je i na zaoštravanje situacije tokom zime.
- Moramo pripaziti da ne doživimo iznenađenje u negativnom smislu. Ako budemo imali 4.000 ili 5.000 novozaraženih dnevno, moramo računati s tim da će medicinski kapaciteti biti na njihovim granicama, da će biti smrtnih slučajeva u staračkim domovima, a političari izloženi masivnom pritisku. Ne možemo, u principu, spriječiti pojedinačne smrtne slučajeve, ali možemo tok usporiti - rekao je Alerberger, dodajući da očekuje vrhunac COVID-19 infekcije u decembru ili januaru.

 

Više...

„Uskraćivanje tri miliona maraka sraman potez prema NVO sektoru od strane odlazeće vlasti u Brčko distriktu“

  • Objavljeno u Brcko

 

Predviđeno uskraćivanje tri miliona maraka iz budžeta Brčko distrikta neprofitnim organizacijama od strane odlazećih vlasti sraman je potez i još jedan dokaz da se u proteklom četvorogodišnjem mandatnom periodu nije samo netransparentno odnosila prema ovoj oblasti, već da je ulogu NVO sektora tretirala na ponižavajući i potcjenjivački način.

Grupa “Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta”, sastavljena od predstavnika neprofitnih organizacija sa ciljem da doprinese tranparentnoj raspodjeli i trošenju sredstava za neprofitne organizacije iz budžeta Brčko distrikta, izražava veliko nezadovoljstvo i oštro reaguje nakon uvida u sadržaj Prijedloga Odluke izmjenama i dopunama budžeta Brčko distrikta za 2020. godinu, tačku dnevnog reda za 69. sjednicu zakazanu za srijedu 28. oktobra.

Naime, prema tom prijedlogu, ovogodišnji budžet uvećan je za 13,5 miliona maraka, čime će u najvećom mjeri finansirati zdravstvo, komunalne i javne poslove, odnosno kapitalne projekte. Na drugoj strani, u odnosu na usvojeni budžet za ovu godinu, tekući grantovi neprofitnim organizacijama na poziciji Skupštine umanjeni su za milion maraka, takođe i Tekući grantovi mjesnim zajednicama “Grantovi po javnom pozivu za jačanje uloge i kapaciteta nevladinog sektora” u Pododjelu za podršku MZ, NVO i UG, te Tekući grantovi sportskim klubovima “Grantovi po javnom pozivu sportskim klubovima, nacionalnim društvima, ostalim kulturnim, strukovnim, turističkim i kulturno-umjetničkim društvima“.

Nadalje, smatramo da doneseni, novousvojeni Zakoni u budžetu i Zakon o udruženjima i fondacijama nisu dovoljni za unaprjeđenje transparentnosti i pravednije finansiranje neprofitnih organizacija. Naš stav je da je neophodno uvrštavanje prijedloga predstavnika civilnog društva u pripremi podzakonskih akata, koji detaljnije razrađuju dodjelu i kontrolu korištenja sredstava za finansiranje i sufinansiranje civilnog društva iz budžeta Brčko. To bi, bez sumnje tek doprinjelo transparentnoj i pravednoj dodjeli sredstava za neprofitne organizacije, smanjenju koruptivnih rizika i eventualnih zloupotreba u dodjeli javnih sredstava. Njihovo sporo donošenje i priznanje lokalnih vlasti da nemaju dovoljno kapaciteta da se poboljšanje legislative, kada je u putanju otvorenost prema civilnom sektoru u pitanju, daju nam za pravo da ne samo formalno zatražimo, već da zahtjevamo uključivanje predstavnika neprofitnih organizacija u taj posao i da zajedno sa vlastima unaprijedimo stanje u sektor civilnog društva.

Podržali smo akciju policije Brčko distrikta iz jula mjeseca naziva “Efekat”, na razotkrivanju višegodišnje korupcije pri dodjeli grantova neprofitnim organizacijama u Brčko distriktu. Od Tužilaštva Brčko distrikta tražili da u zakonskom okviru djeluje, preduzme i druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti, da predmet sa zloupotrebama pri dodjeli budžetskog novca neprofitnim organizacijama proširi, i pred lice pravde dođu svi koji su učestvovali u tim i drugim malverzacijama, kada su u pitanju upravljanje javnim finansijama.

Istina, nakon toga uslijedili su i drugi povezani ili izdvojeni slučajevi sa zloupotrebama službenika ili predstavnika političkih partija, ali smatramo da je sve to nedovoljno da se stane u kraj očigledno brojnim i raširenim zloupotrebama u koje su ti akteri uključeni.
Grupa "Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta"NVO sektor u BDBiHVlast u BDBiH.

 

Više...

Brčko: Izborna komisija zaprimila kandidatske liste i glasačke kutije

 

Izborna komisija Distrikta, tehnički se spremajući za 15. novembar, trenutno provodi obuku svih članova biračkih odbora, te kreće u aktivnost nabavke zaštitnih sredstava u skladu sa mjerama na prevenciji pandemije, za što je brčanska Vlada izdvojila 60.000 maraka.

„Obuka za 1.318 članova biračkih odbora, koja je počela sredinom mjeseca biće okončana 1. novembra, a Izborna komisija je zaprimila i neosjetljivi birački materijal, koji podrazumijeva kandidatske liste, glasačke kutije, te potrošni materijal koji koristi birački odbor“, rekla je predsjednica ove komisije, Andrea Mrkonjić.

Kako bi na dan izbora, 15. novembra, sve proteklo i u skladu sa odlukama Kriznog štaba, u pogledu zaštite od pandemije, iz budžeta Distrikta izdvojeno je 60.000 maraka za nabavku neophodnih zaštitno-higijenskih sredstava.

„Jedan član iz svakog biračkog odbora biće zadužen za održavanje takozvane epidemiološke distance među biračima, a drugi da beskontaktnim toplomjerom provjeri temperaturu svakog od glasača“, precizirala je Mrkonjić.

Inače, iz Komisije mole birače da prilikom glasanja nose masku, te da koriste vlastitu hemijsku olovku, koja piše plavo.

 

izvor: Radio Brčko

 

Više...

Od danas do 1. novembra nastava u RS online

  • Objavljeno u BiH

 

U osnovim i srednjim školama u Republici Srpskoj od danas do 1. novembra nastava će se odvijati online radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave širenja koronavirusa.

Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, rekla je sinoć, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije RS, da u školama nema širenja virusa unutar istog objekta.

Trivić je pojasnila da je nastava obustavljena u osnovnim i srednjim školama na sedam dana imajući u vidu da je ciljna populacija između 30 i 50 godina dob u kojoj su roditelji djece.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da je u periodu od 16. do 22. oktobra u Republici Srpskoj značajno pogoršana epidemiološka situacija.

On je istakao da je političkim partijama preporučeno da ne održavaju skupove do 1. novembra, a da pravosuđe razmatra prioritetne predmete, prvenstveno koji se odnose na zaštitu zdravlja stanovnika.

Šeranić je naveo da je na sjednici Štaba razmatrana situacija i u vezi nastave na fakultetima i za sada je stav da se nastavlja sa visokim obrazovanjem onako kako je i do sada rađeno.
- Procijenićemo sve za sedam dana i gledaćemo da što prije vraćamo određene mjere kako bi smo što više ustanovili sam nastavni proces bilo da se radi o osnovnom, srednjem ili visokom obrazovanju - pojasnio je Šeranić.

 

Više...

Mladi povratnici na izborima u Srebrenici i Bratuncu: Da opet biramo, opet bismo se vratili

 

Senad Džananović jedan je od primjera kako se djeca povratnika bore da mijenjaju okolinu u kojoj žive, da svojim zalaganjima pokažu kako se bori za zemlju svojih predaka i za svoj zavičaj.

Rođen je 1997. godine i kandidat je za Skupštinu općine Srebrenica. U Srebrenicu se sa porodicom vratio 2011. godine, a ranije je živio u Tinji gdje je završio osnovnu školu.

- Po završetku osnovne škole vratio sam se u Srebrenicu sa mamom i sestrom, a otac se dosta prije vratio u Srebrenicu - kaže Džananović.

Pitali su ga, kaže, često je li se pokajao što se vratio u Srebrenicu.

- Ni u jednom trenutku se nisam pokajao i da opet biram, opet bih živio u Srebrenici. Moramo biti realni i kazati da vas u Srebrenici ne čeka neka zlatna perspektiva, u mnogo toga oskudijevamo i mnogo toga nam nedostaje. A opet dosta omladine bira tu da živi, ne zato što nema nigdje drugo već jer su se tu pronašli, imaju fin posao i snađu se. Ko ima dobra primanja, njemu nije nikakav problem da živi u Srebrenici. Bez obzira na to što vam je sve daleko, sa finim primanjima život nije toliko skup – kaže Džananović.

Ističe da djeci i mladima treba pružiti edukaciju, kulturnu nadogradnju.

- Dijete koje ima 13-14 godina mora da čeka da ga roditelji odvedu negdje van Srebrenice da mu nadmjeste ono što nema u ovom gradu. Djeci treba da se pruži mogućnost kulturne edukacije, pozorišne predstave, kulturna dešavanja, seminari, debate, filmske projekcije – priča za Faktor.

Džananović ističe kako je sve manje ljudi koji žele da se vrate, a da se mora raditi na osiguravanju uvjeta da omladina ima šta da traži u svom rodnom gradu.

Ponuditi djeci bolju budućnost

- Ko je otišao, njega je teško vratiti, a dijete koje ima 13 godina treba da se usmjerava, da ima sve što imaju djeca u drugim gradovima, da mu se nešto ponudi, da želi da ostane – zaključuje Džananović.

Emrah Mehmedović rođen je 1998. godine u Tuzli gdje je završio Srednju prehrambenu školu u Kalesiji i kandidat je za Skupštinu općine Bratunac.

- Trenutno studiram na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku. Član sam mjesnog odbora SDA Konjević Polje, član Izvršnog odbora SDA Bratunac i aktivsta u Asocijaciji mladih SDA. U Konjević Polje sam se vratio 2000. godine sa roditeljima gdje i dan-danas živim – priča Mehmedović za Faktor ističući kako je prije povratka živio u Jasenici, na području Općine Srebrenik, sa porodicom.

Kaže da život povratnika nije isti kao život čovjeka koji živi u Federaciji Bosne i Hercegovine.

- Da bi bio povratnik u svoje mjesto, moraš se odreći mnogih stvari. Za nas mlade ljude bitno je da možemo da ostvarimo svoja prava kroz školovanje i graditi svoju karijeru. Kandidovao sam se na izborima kako bih dao doprinos razvoju svoje zajednice. Želim da svojim zalaganjem i djelovanjem doprinesem razvoju i kvalitetu života svog mjesta Konjević Polja kao i općine Bratunac – kaže Emrah.

Armin Majstorović, rođen 1991. godine u Pobuđu, općina Bratunac, također je kandidat za Skupštinu općine Bratunac na predstojećim Lokalnim izborima.

Nakon agresije na BiH i padom Srebrenice, sa porodicom je spas našao u mjestu Sižje, općina Lukavac.

- Sa navršenih deset godina 2001. godine vratio sam se u svoje rodno mjesto Pobuđe, sa roditeljima i bratom, sestra se u međuvremenu udala i zasnovala svoj život u Doboj-Istoku. U Konjević Polju sam završio dva preostala razreda osnovne škole, tačnije osmi i deveti i sticajem okolnosti, a s obzirom na to da u Bratuncu postoje samo tehničke škole, otišao sam u Doboj-Istok kod sestre gdje sam završio gimnaziju, naravno roditelji su ostali u Pobuđu. Zamislite dječaka od dvanaest-trinaest godina koji odlazi od roditelja u potpuno novi svijet, teško je to bilo, ali sestra i zet su mi tada, a i danas bili drugi roditelji, na čemu ću im biti zahvalan čitav život – priča Majstorović.

Upisao je potom Prirodno-matematiički fakultet u Tuzli, odsjek Biologija, a nakon toga i master iz genetike i molekularne biologije.

Život povratnika težak

- Život povratnika u tim prvim godinama povratka bio je, da se tako izrazim, ekstreman, moja porodica se vratila u jednu drvenu kućicu od nekih trideset kvadrata. Sjećam se i tog prvog ulaska u naše razoreno selo, imate osjećaj da je vrijeme stalo, kao u nekim filmovima apokalipse. U ruševinama naše porodične kuće bilo je drvo, čini mi se breza, visoko nekoliko metara. Ali kako je vrijeme prolazilo, stvari su dolazile na svoje i bivalo je sve bolje. Danas imate situaciju da su u Pobuđu skoro sve kuće izgrađene, ostale su samo one čiji se vlasnici nisu tu vratili, da su svi zaseoci, njih dvadesetak, povezani asfaltnim ili dobro uređenim makadamskim putevima. Isti je slučaj i sa drugim mjestima na prostoru naše općine. Veliku zaslugu za sve postignuto do sada, naravno uz naš vrijedni i složni narod bez koga ništa ne bi ni bilo, ima Stranka demokratske akcije. Od prvih godina povratka pa do danas ta je stranka uvijek bila uz narod, bez alternative rekao bi za nas Bošnjake u Bratuncu. Vođen tim razmišljanjem i samim činjenicama pristupio sam stranci još 2009. godine sa navršenih osamnaest godina. Ove godine sam ispred MO SDA Konjević Polje predložen kao kandidat koalicije SDA-SBiH za Skupštinu općine Bratunac – priča Majstorović.

Kaže da želi da svojim radom doprinese nastavku razvoja svoje općine.

- Kao mlada osoba, koja se vratila i posmatrala čitav taj proces povratka i obnove, smatram da poznajem dovoljno probleme naših mladih ljudi koje naravno želim pokušati bar jednim dijelom riješiti. Smatram da ova koalicija SDA-SBiH za predstojeće lokalne izbore nudi veoma kvalitetne kandidate, prije svega tu mislim na mlađe, školovane kandidate koji imaju sposobnost da riješe sve ono što možda otežava život našem narodu. Očekujem prvenstveno dobar izborni rezultat ove koalicije, da nastavimo sa razvijanjem naše općine i poboljšanjem kvaliteta života povratnika Bošnjaka. U to ne sumnjam jer, kao što rekoh, Bošnjaci u Bratuncu nemaju alternativu – kaže Majstorović.

Izvor: Faktor

 

Više...

Španija uvodi vanredno stanje i policijski sat, moglo bi potrajati do maja

 

Španski premijer Pedro Sanchez u nedjelju je najavio uvođenje vanrednog stanja u predstojećem šestomjesečnom razdoblju, a pratit će ga i policijski sat u cijeloj zemlji, s izuzetkom Kanarskih otoka.

- Situacija kroz koju prolazimo je ekstremna - rekao je Sanchez u televizijskom obraćanju svojim sugrađanima nakon vanrednog sastanka Vijeća ministara.

Ukupan broj slučajeva zaraze u Španiji iznosi više od milion i zemlja se upravo suočava sa naizgled nekontroliranim porastom broja novozaraženih.

Sanchez je kazao da je u takvom kontekstu uvođenje "vanrednog stanja najučinkovitija mjera za ispravljanje krivulje zaraze".

Istaknao je da će stanje pripravnosti u početku trajati 15 dana, kako je i predviđeno Ustavom, te da će nakon toga od članova Zastupničkog doma tražiti njegovo produženje do početka maja. Pritom je spomenuo 9. maj kao datum završetka vanrednog stanja u državi.

Izuzetak će predstavljati samo Kanarski otoci zbog malog broja zaraženih koronavirusom, rekao je premijer, piše Index.hr.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com