Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Utorak, 27 Oktobar 2020

EBRD odobrio kredit od 30 miliona eura za bankarski sektor u BiH

 

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i državni ministar finansija i trezora i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nessl potpisali su danas sporazum o zajmu u vrijednosti 30 miliona eura namijenjen za podršku Agenciji za osiguranje depozita (AOD) i bankarskom sektoru u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Bevanda je naglasio da je izuzetno značajno što su ova sredstva osigurana u vremenima pandemije koronavirusa kada se mijenja stanje u ekonomiji, a time i u bankarskom sektoru što otvara određene rizike poslovanja.

“Financijski sektor je stub svake ekonomije i njegova stabilnost predstavlja prioritet svake države. Agencija je jedan od učesnika mreže za financijsku sigurnost ima posebnu ulogu u očuvanju stabilnosti. Zbog toga je ovaj projekt još važniji“, rekao je Bevanda.

Projekt će se provoditi tako da će Agencija osigurati tzv. ”stand-by” aranžmane u vidu kreditne linije u iznosu od 30 miliona eura imati na raspolaganju dostupna rezervirana sredstava koja se mogu koristiti pod posebno definiranim uslovima i okolnostima.

Ovim će biti ispunjeni i određeni uvjeti postojanja rezervne kreditne linije u skladu sa preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Temeljem ovog sporazuma uvjeti zajma su povoljni uz rok otplate od osam godina, uključujući pet godina grace perioda na otplatu glavnice, te otplata kredita u 16 jednakih polugodišnjih rata.

Bevanda je naglasio da saradnja s EBRD-om daje rezultate u mnogim oblastima života na području cijele BiH, a da je ovim sporazumom ojačan i bankarski sektor i agencija koja regulira ovu oblast.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja virusa COVID-19 i propisanih epidemioloških mjera.

 

 

Više...

Uskoro odvoz čvrstog otpada iz Distrikta u Zvornik

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za komunalne proslove brčanske Vlade okončalo je proceduru odabira dobavljača dijela tehničke opreme za otpočinjanje procesa sanacije odnosno zatvaranja gradske deponije čvrstog otpada.
„Napokon, na tender nije bilo žalbi pa smo već izdali nalog o nabavci odabranom dobavljaču za kamion tegljač i dvije samokompaktirajuće poluprikolice, ukupne vrijednosti 550.000 maraka. Paralelno s tim, pokrenuta je i aktivnost za nabavku pretovarne rampe“, rekao je šef Odjeljenja za komunalne poslove brčanske Vlade, Zoran Bulatović.

Inače, za očekivati je da cijeli posao oko odvoza otpada na deponiju u Zvornik počne na proljeće, što osigurava početak prve faze potpunog zatvaranja trenutne gredske deponije. U odjeljenje je stigla i urbanistička saglasnost o mogućem idejnom rješenju budućeg Centra za ekološko upravljanje otpadom koji treba da se gradi na lokalitetu Kladje.

„Sa detaljima će, već na narednoj sjednici, biti upoznata Vlada Distrikta koja bi trebala dati saglasnost na isti, a potom valja krenuti i u ovaj posao koji bi, prema očekivanju, trebao biti okončan u narednih 4-5 godina, odnosno najkasnije do 2025. godine“, precizirao je Bulatović.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Poziv građanima Brčko distrikta BiH

izborna komisija brcko n

Izborno povjerenstvo Brčko distrikta BiH, radi popunjavanja svoje rezervne baze potencijalnih kandidata za rad u biračkim odborima na predstojećim Lokalnim izborima u BiH 15.11.2020. godine, poziva građane Brčko distrikta BiH da se odazovu ovom pozivu i prijave za rad u biračkim odborima.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com