Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Srijeda, 28 Oktobar 2020

Brčko: Ugostitelji obustavili rad na dva sata

  • Objavljeno u Brcko

 

U Brčkom je danas održan protest upozorenja gdje su ugostitelji prekinuli rad jer Vlada Brčko distrikta još uvijek nije ispunila njihove zahtjeve.

Predsjednik Udruuženja ugostitelja Brčko distrikta Edin Bećirović rekao je da ugostitelji traže olakšice u poslovanju dok traje vanredno stanje zbog covida 19, prije svega da budu oslobođeni plaćanja zakupnina, javnih površina i lokala.

Bećirović je naveo da je promet drastično opao, te da posluju samo sa 20 do 30 posto kapaciteta.

"Vlada mora biti svjesna da nam mora izaći u susret, i da ako poslujemo sa 20 do 30 posto kapaciteta, u tom procentu i plaćamo namete", rekao je Bećirović.
Napomenuo je da je pomoć koju su dobili za mart i april mala, te da im za maj još uvijek ništa nije isplaćeno.

Šed odjela za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Distrikta Pero Gudeljević je rekao da Vlada nema sredstava da finansira ono što ugostitelji traže, te da će program za pomoć ugostiteljstvu i turizmu biti napravljen kada za to bude bilo prilike.

Ugostitelji su poručili da će nastaviti sa mirnim protestima dok im se ne ispune zahtjevi.

Više...

Bosna i Hercegovina bi pored Srbije trebala imati najmanji pad BDP-a u ovoj godini

 

U svjetlu ekonomske krize uzrokovane pandemijom novog koronavirusa, rukovodeći se rezultatima Redovnog ekonomskog izvještaja, Svjetska banka je nagovijestila kako bi našu zemlju u ovoj godini mogla zahvatiti najteža recesija u posljednjih 25 godina.

Alija Aljović, pomoćnik federalne ministrice finansija u Sektoru za budžet i javne rashode, komentirajući ovakve najave za Faktor je kazao kako su MMF i Svjetska banka jako respektabilne institucije koje gledaju širu sliku kada je riječ o ekonomiji.

Aljović ipak dodaje kako je Bosna i Hercegovina, gledajući region i ekonomsku krizu, najmanje pogođena pandemijom.

- I Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka su jako respektabilne institucije i gledaju tu jednu širu sliku. Za sada je, kada je riječ o pandemiji, Bosna i Hercegovina najmanje pogođena. To se svakako pripisuje i tome da je Bosna i Hercegovina od svih, ili od većine zemalja u okruženju, najmanje oslonjena na turizam. Za razliku od Crne Gore gdje se u ovoj godini predviđa pad od nekih 12 procenata, Albanije 8,5 posto, Evropskoj uniji 8,4 procenta, za Bosnu i Hercegovinu u ovoj godini prognozira se pad od nekih 3,2 posto. Otprilike, na nivou sa Srbijom. I BiH bi pored Srbije trebalo, barem u ovoj godini, da ima najmanji pad BDP-a (Bruto domaćeg proizvoda) kao posljedica COVID-19 - govori nam Aljović.

Upitali smo šta bi za našu zemlju značila duboka recesija.

- To nije samo termin koji odražava pad BDP-a nego je i termin koji podrazumijeva dugoročan oparavak od jedne takve recesije, krize i obično duboke recesije se saniraju kroz određeni broj godina, tri, pet pa čak i više. Mislim da bi za sada bilo nezahvalno prejudicirati da li će, i koliko potrajati jedna ovakva kriza, odnosno, koliko će biti potrebno da se ona sanira. Čak i vodeći ekonomisti su ovdje podijeljeni. Sigurno je da će ova kriza ostaviti jedne duboke posljedice koje će se odraziti ne samo na deficite u budžetu, nego će i značajno porasti stepen zaduženosti svih zemalja - rekao nam je Aljović i dodao:

- Bosna i Hercegovina je jedna mala ekonomija koja je uveliko oslonjena na zemlje u okruženju, na zemlje Evropske unije sa kojima smo do sada imali jako dobre poslovne odnose, izvoz nam je uveliko oslonjen na te zemlje. Tako da oporavak privrede u zemljama u okruženju, EU i drugim zemljama partnerima će se uveliko odraziti i na stepen oporavka privrede u BiH.

Izvor: Faktor

Više...

Dr. Bakir Nakaš: Ostavimo kafane i šoping centre za neka druga vremena

 

Infektolog u penziji i nekadašnji direktor Opće bolnice „prim.dr. Abdulah Nakaš“ Bakir Nakaš kazao je kako možemo očekivati da će i u narednim danima, rast novozaraženih koronavirusom biti veći kao i broj oboljelih koji će pokazivati simptomatologiju.

„Ovo znači da se pred društvo, a posebno pred zdravstveni sistem postavljaju daleko veći zahtjevi nego što su bili na početku pandemije. Ovo je period kada moramo napraviti dobar reset našeg ponašanja i odnosa, posebno građana prema mjerama koje su nam propisane”, poručio je Nakaš gostujući u radijskom izdanju emisije „Jutro za sve“ BHRT-a.

Broj zaraženih koronavirusom prešao je 1000 slučajeva u danu. Doktor Nakaš smatra da je sadašnji broj hospitalnih kapaciteta dostatan „da možemo da amortizujemo ove brojke koje nam nailaze sa novim valom“.

Komentirao je odluku Vlade Kantona Sarajevo da izolatorij bude u prostoru Željezničkog školskog centra Sarajevo. U istoj zgradi, nalazi se vrtić.

„Kada imate potrebu za većim brojem hospitalnih kapaciteta, postoje mogućnosti da se uvjeti organiziranja takvih smještaja vežu za prostore škole. Međutim, nama u KS je u sadašnjem trenutku to apsolutno nepotrebno jer raspolažemo sa dostatnim brojem postelja u Kliničkom centru Univerziteta u Saraevu i Općoj bolnici. Ići u u objekte koji nisu funkcionalni u smislu liječenja je epidemiološki potpuno suprotno. Vidljivo je da u Vladi nema zdravstveno kompetentnih ljud”i, ocijenio je Nakaš.

„Već izvjesno vijeme postoji animozitet koji iz dana u dan građanima stvara osjećaj da nema koordinacije između ključnih zdravstvenih institucija. Klinički centar i Opća bolnica su dvije institucije koje bi trebale djelovati kao jedna u ovakvoj situaciji”, kazao je.
Apelirao je na građane da izbjegavaju nepotrebne kontakte i mjesta gdje mogu biti izloženi infekciji.

„Ostavimo šoping centre i kafane za neka druga vremena”, poručio je doktor Nakaš.

 

Više...

U BiH danas umjereno do pretežno oblačno

 

U Bosni i Hercegovini jutros je umjeno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove ima magle ili niskih oblaka.

U Bosni danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini malo do umjereno oblačno. Vjetar slab, sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 18, na jugu zemlje od 18 do 23 stepena.

 

Više...

BiH baca tri kilograma otpada po stanovniku

  • Objavljeno u BiH

 

Više od 200.000 tona plastike dospije u Sredozemno more svake godine, objavio je Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN), uz oštro upozorenje da će se ta količina do 2040. udvostručiti ako se ne poduzmu značajne mjere.

Novo izvješće IUCN-a, „Mediteran: Mare plasticum“, temeljeno na terenskim studijama i korištenju metodologije otiska plastičnog materijala u moru, procjenjuje da 33 sredozemne zemlje svake godine u more bace 229.000 tona plastike, što je veća količina od 500 brodskih kontejnera, prenosi Hina.

Čak 94 posto plastike završi u moru kao posljedica lošeg upravljanja otpadom, te se taloži na dnu mora u obliku mikroplastike, odnosno čestica manjih od pet milimetara.

IUCN procjenjuje da se tako u Sredozemnom moru nakupilo možda i 3,5 miliona tona plastike.

„Plastično onečišćenje može dugoročno naštetiti kopnenim i morskim ekosistemima i biološkoj raznolikosti. Morske životinje mogu se zaplesti u plastični otpad ili ga progutati i na kraju umrijeti od iscrpljenosti i gladi. Uz to, plastični otpad ispušta u okoliš hemijske tvari koje mogu biti štetne za ekosisteme i za ljudsko zdravlje, posebno u poluzatvorenom moru poput Mediterana”, izjavila je direktorica IUCN-ovog globalnog pomorskog i polarnog programa Minna Epps.

Međutim, po glavi stanovnika, najviše otpada baca Crna Gora, osam kilograma godišnje po stanovniku, zatim Albanija, Bosna i Hercegovina te sjeverna Makedonija, svaka po tri kilograma.

Među pet mjesta koja najviše pojedinačno bace mikroplastike, tri su s područja zapadnog Balkana. Montaza kod Aleksandrije baci godišnje u Mediteran 1912 tona mikroplastike, Rim 1809 tona, Podgorica 1662, Tirana 1123 i Skopje 1029 tona, stoji u izvješću.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com