Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Utorak, 06 Oktobar 2020

Blago bosanskohercegovačkih šuma

  • Objavljeno u BiH

vrganj Copy 974x550S obzirom na to da je više od 60 posto teritorije naše domovine prekriveno šumama, gljive predstavljaju jedan od važnijih naših resursa. Njihova sezona traje tokom cijele vegetacijske godine i predstavlja izvor zdravih plodova za stanovništvo, ali i jako dobru mogućnost za sezonsku zaradu. Za bosanskim gljivama vlada velika potražnja na evropskom tržištu, a cijena je izuzetno dobra i za berače i otkupljivače. Problem je nedostatak educirane radne snage

 

Više...

Brčko: Krizni štab produžio naredbe u vezi s radom ugostiteljskih objekata i protokolom za odvijanje nastave

  • Objavljeno u Brcko

konobarica ugostitelji 72208a925b2d7c07a61d42a8995ac0d0 view articleŠtab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH donio je naredbu na prijedlog Kriznog štaba zdravstva kojom se svim ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta BiH u narednih 15 dana ograničava obavljanje djelatnosti do 23.00 sata, a petkom, subotom i nedjeljom do 24.00 sata uz obavezu poštovanja svih važećih preporuka i mjera za zaštitu od širenja korona virusa.

Više...

Predsjednik USR “Kečiga Brčko “ Nermin Brković: Neizmjerna zahvalnost svima na učešću na manifestaciji “Savska Regata"

  • Objavljeno u Brcko

 

Poštovani učesnici regate, dragi prijatelji
Dozvolite mi da Vam na ovaj način sa velikim ponosom izrazim neizmjernu zahvalnost svima Vama na učešću na našoj kulturno-sportskoj manifestaciji “Savska Regata 1964-2020” koju smo održali
prethodnog vikenda.Veliki broj plovila koji u nedelju krenuo u pravcu Rajevske Plaže, dokazao je svima da duh tradicije i očuvanja kulturnih vrijednosti koje je Brčko oduvijek imalo i dalje postoji, te da se uz mali napor nekolicine ljubitelja ribolova i života na Savi uopšte, može organizovati manifestacija koja se može uporediti sa onima koje se održavaju u mnogo većim i razvijenijim regijama.
Prvenstveno moram istaći da su se svi učesnici pridržavali svih mjera bezbjednosti koje smo organizovali što je imalo rezultat da sve prođe u najboljem redu bez ijednog problema i incidenta na čemu im se još jednom zahvaljujem.
Sve ovo nismo mogli postići bez nesebične pomoći prijatelja regate, a kad to kažem mislim na Skupštinu i Vladu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Brčanske privrednik, bratska udruženja koji su nas finansijski i na mnoge druge načine pomogli da uprkos svemu održimo regatu.Smatram da je ono što najmanje
možemo učiniti da pomenemo njihova imena prvenstveno iz čina neizmjerne zahvalnosti: - Skupština Brčko distrikta, Vlada Brčko distrikta BiH, Odjeljenje za sigurnost, Crveni krst, Policija BD,
Pogranična policija,Interventna policija, Udruženje građana X-centar, Ronilačko spasilački klub Nemo, Ekstremni plivački klub Atos, Udruženje 4x4, Mb Radić, Auto centar Margetić, Sport caffe Voley, Silver Wings, Maočanka Commerc, Bogičević commerc, Beg Oil, Garant osiguranje, Eko prom,Karamujić Petrol, Itinera doo, Antunović doo, Dragstes BP,Market Dabar, Stankom, Modea doo, NGV,
Knjigovodstveni biro Bečić, Yimor doo,Bijelić gradnja, Santovac, Mezex doo,Pekara Izbor,Aleksandrija doo, Mesnica Soko, Terzić sp,Artis,Oglavina doo, Derman doo,Kajzer autostakla, Po-Ne, Sconto doo, Mark gradnja doo,Lenjo doo, Ribosport, Restoran Sheher , Euromaster doo, Sk Komerc, Petrić doo,
Lišić Mirsad, Bogičević BP.
Na kraju, ukoliko i dalje ostanemo ujedinjeni u ljubavi prema našem gradu i našoj ljepotici Savi, mogu Vam obećati da ćemo se naredne godine potruditi da Savska Regata bude još bolja, ljepša i veselija, i da ćemo nastaviti tradiciju njenog održavanja u amanet svim budućim generacijama koje dođu poslije nas.

 

Više...

Besmislena pravila ili zaštita: Kakva je uloga maski u doba korone

 

Svi koji su navikli da i u doba korone posjećuju barove i restorane biće možda zbunjeni tzv. kovid pravilima koji ujedno važe čak i na mnogim radnim mjestima.

Mnoga pravila i u Srbiji nalažu da u restoran ili bar možete ući samo sa maskom koju opet treba da skinete kada sjednete za sto da biste jeli i pili. Slična je situacija i u mnogim firmama u Srbiji čija pravila nalažu da se maska mora nositi dok se zaposleni kreću po firmi, ali ne i za stolom za kojim rade.

Iako su mnogobrojne studije dokazale da maske mogu da spriječe da neko sa kovidom ko nema simptome ili tek treba da ih razvije prenese infekciju na ljude oko sebe, posebno u zatvorenom, ugostiteljska mjesta ostaju lokacije koje čine petinu svih izvora zaraze.

Sitne čestice virusa
Virus se širi sitnim kapljicama aerosolom, kada zaražena osoba razgovara, kašlje ili kija. Te kapljice mogu sletiti direktno na ljude u blizini i zaraziti ih, a mogu i završiti na površinama koje bi neko mogao da dodirne kasnije.

WHO čak tvrdi da postoje dokazi da sitne čestice virusa mogu ostajati suspendovane u vazduhu i do dva sata, omogućavajući širenje od osobe do osobe u zatvorenim, slabo provjetrenim prostorima.

Međutim, koliko zaštitne maske štite tokom šetnje od 10 sekundi do stola?

- Vjerovatnoća da se infekcija prenese hodajući od vrata restorana do stola ili hodajući od radnog stola do toaleta je blizu nule - ističe Robert Dingval, profesor sociologije na Univerzitetu Notingham Trent.

Drugi stručnjaci pak, kažu da iako je rizik možda nizak treba biti oprezan.

- Ima smisla nositi masku koliko god možemo dok smo u zatvorenom - ističe dr David Strain, ljekar sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Eketeru.

Stoga stručnjaci se slažu da je pitanje lutrije i "bolje išta nego ništa", a potpunu zaštitu pruža samo nošenje maske koja se neće skidati.

Ako ulazite u teretanu, neki restoran, pa čak i na radno mjesto postoji velika vjerovatnoća da će vam mjeriti temperaturu digitalnim termometrom. Ipak, ovakva vrsta provjere gotovo da nema nikakvu svrhu.

Prvi problem je njihova tačnost. Većina ovakvih toplomjera mjeri temperaturu kože, na koju spoljašnji ambijent može snažno uticati, za razliku od osnovne tjelesne temperature. Dr. Strain ističe da ovakvi toplomjeri nisu "ni blizu" pouzdani koliko medicinski termometri koji se stavljaju ispod pazuha.

Drugo, to što neko nema temperaturu ne znači da nema kovid. Jedna velika studija je utvrdila da polovina pacijenata sa kovidom nije imalo temperaturu pri prijemu u bolnicu (iako su je mnogi razvili kasnije).

Upravo zato dr Strain provjeru temperature u restoranima naziva "teatralnom".

- Ako želimo da smanjimo nivo straha u populaciji, što se više straha možemo osloboditi, to bolje - istakao je on.

Putovanje avionom
U svim avionima su maske obavezne, ali čini se da avio-kompanije nisu razmišljale o tome da se u tom slučaju ne djele hrana i piće.

Tako se na mnogim čarter letovima iz Srbije, posebno za Tursku gde se putnici iz Srbije ne testiraju, djele sendviči, a onda u isto vrijeme svi putnici skinu maske što ponovo putnike čini nezaštićenim. Savjet u ovakvim situacijama jeste da jedete prije ulaska u avion kako ne biste dolazili u rizik kada se posluže hrana i piće.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com