Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Petak, 09 Oktobar 2020

Policija Brčko distrikta BiH rasvijetlila događaj i slobode lišila lica zbog ispisivanja grafita

  • Objavljeno u Brcko

 

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su preduzimajući redovne mjere i radnje u okviru svojih aktivnosti dana 9. 10. 2020. godine u 03.32 sata uočili da je na zidu gradskog mezarja u naselju Ivici precrtan natpis “Brčko 92 never forget Srebrenica 95 8372 BHF”, a ispod njega takođe ćiriličnim pismom ispisan drugi “Srbija 4S”.
Preduzimajući intenzivne mjere i radnje iz svoje nadležnosti policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH u vrlo kratkom roku rasvijetlili događaj i identifikovali počinioce.
Nakon kriminalističke obrade slobode su lišeni G.P. rođen 1985. godine iz Brčkog i O.P. rođen 2000. godine u Brčkom. Protiv ovih lica biće preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

Više...

Privode se kraju radovi na gradskoj fontani

  • Objavljeno u Brcko

 

Jedan od najvažnijih projekata trenutno u našem gradu i na kojem se radi već izvjesno vrijeme jeste izgradnja gradske fontane, koja je jedan od simbola grada.

Radovi se privode kraju, a evo i kako izgleda trenutno jedan od najljepših projekata u Brčkom, u samome centru grada, na mjestu koje i pripada simbolu Distrikta.

Više...

BH Fanatikosi popravili uništeni grafit u naselju Meraje

  • Objavljeno u Brcko

 

 

  

Nekoliko nepoznatih lica sinoć je uništilo grafit "BHF" (BH Fanatikosi) i "Brčko 92 Dont forget Srebrenica 95 - 8372" u naselju Meraje. Nakon obavljenog uviđaja od strane brčanske Policije, zlatni momci "BH Fanatikosa" su odmah reagirali na ovaj čin i popravili grafit.

Time su još jednom pokazali svoju dobru volju i patriotizam, koji svima nama može služiti kao pouka, i svakako je potez koji treba pozdraviti.
Na inicijativu članova Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, jutros je održan i kolegij Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koji su ovaj događaj osudili te dali maksimalnu podršku Policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i drugima kako bi se pronašli oni koji su to uradili te adekvatno i kaznili.

Više...

Sindikalna potrošačka korpa za septembar iznosi 1.930 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za septembar 2020. godine iznosi 1.930,22 KM i za 123,46 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec juli 2020. iznosila je 971,00 KM, što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku, i za 18 KM je viša od prosječne plate isplaćene u junu 2020. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 50,30 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u FBiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana – 42,4 posto, stanovanje i komunalne usluge – 16,1 posto, higijena i održavanje zdravlja – 7,9 posto, obrazovanje i kultura – 5,7 posto, odjeća i obuća – 15,5 posto, prevoz – 7,2 posto i održavanje domaćinstva – 5,2 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 84 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

 

Više...

Džaferović-Tusk: Podrška evropskom putu BiH

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas u Briselu sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Tuskom.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, predsjedavajući Džaferović je informisao predsjednika EPP-a Tuska o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini, kao i planovima i ciljevima za idući period, iskazavši mu zahvalnost za podršku i pomoć koju, kao predsjednik najjače stranačke grupacije u EU, kontinuirano pruža našoj zemlji.

Posebna pažnja posvećena je pitanju dobivanja kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu, kao idućem koraku naše zemlje na evropskom putu.

Predsjednik EPP-a je kazao da će, kao prijatelj Bosne i Hercegovine, uvijek biti na raspolaganju kada je u pitanju podrška evropskom putu Bosne i Hercegovine.

 

Više...

Stipendije studentima iz Distrikta biće na računima najkasnije do kraja idućeg mjeseca

  • Objavljeno u Brcko

 

Brčanska Vlada je početkom ove sedmice objavila Preliminarnu listu stipendija za studente druge i viših godina koji su sa područja Distrikta. Među 219 kandidata komisija je rangirala 150 najboljih, za koje je već osiguran budžetski novac u visini od 300.000. maraka, odnosno deset mjesečnih stipendija po 200 maraka, za svakog od studenata.

„Oni koji smatraju da su bez argumenata ispod crte odnosno 150 pozicije, u zakonom predviđenom roku od sedam dana mogu podnijeti prigovor drugostepenoj komisiji koja će ga detaljno razmotriti, a sve s ciljem korekcije eventualnih propusta“, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović.

Inače, Odjeljenje će na sjednici vlade, kao i prošle godine, predložiti da svi oni koji su ispunili uslove, stipendiju i dobiju, odnosno rebalansom budžeta bude izdvojeno dodatnih 90.000 maraka. Ako sve bude teklo planiranom dinamikom, novac na računima studenata trebao bi biti najkasnije do kraja idućeg mjeseca.

Izvor: Radio Brčko

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com