Menu

InfoBrcko.com - Srijeda, 15 Juli 2020

Parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji, otvorena birališta

 

 

U Sjevernoj Makedoniji danas se održavaju 10. parlamentarni izbori od osamostaljenja te zemlje, ovoga puta u posebnim uvjetima zbog epidemije koronavirusa.

Biračka mjesta otvorena su u sedam sati i na njima će birači moći glasovati do 21 sat uz obvezno nošenje maske i druge epidemiološke preporuke.

Na biračkom popisu je 1.814.263 građana s pravom glasa, a na izborima sudjeluje 1.578 kandidata iz 15 koalicija i partija.

Glavna borba očekuje se između dvije vodeće stranke – SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, a najveća partija Albanaca, DUI, prvi put izlazi sa svojim kandidatom za premijera.

U ponedeljak i utorak u Sjevernoj Makedoniji su glasale osobe zaražene virusom Covid-19, oni koji su u samoizolaciji i bolesne osobe, kao i zatvorenici i oni koji su u pritvoru.

Zbog pandemije, Državno izborno povjerenstvo u toj zemlji je napravilo posebnu proceduru za glasovanje za građane koje su zaraženi ili su u samoizolaciji.

Sjeverna Makedonije je omogućila zbog pandemije da se formiraju posebni birački odbori sastavljeni od troje zdrastvenih radnika i predstavnika političkih stranaka, kako građanima koji su zaraženi virusom korona ne bi bilo uskraćeno pravo glasa.

Na ovim izborima dijaspora neće glasati, jer se tijekom izvanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih državljana za glasovanje.

Prvi izbori za zastupnike u makedonskom Sobranju održani su u studenome 1990. godine, dok su posljednji održani 2016. godine.

Pored parlamentarnih izbora, u toj zemlji do sada je provedeno šest izbora za predsjednika i sedam izbora za lokalne vlasti, navodi MIA.

Makedonski građani od osamostaljivanja do danas glasali su tri puta i na referendumima – 1991. za nezavisnu državu, 2004. za novu unutrašnju teritorijalnu podijeljenost zemlje i 2018. godine za Sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke o novom imenu te zemlje.

Izbori su se trebali održati 12. travnja, ali su zbog pandemije virusa Covid-19 odgođeni za 15. srpnja.

Kao i na prethodnim izborima 2016. godine, a u skladu sa Sporazumom iz Pržina, koji je postao dio makedonskog izbornog zakona, u toj zemlji 100 dana prije izbora se bira tehnička vlada sastavljena od ministara iz redova vlasti i opozicije.

Zbog pandemije virusa Covida-19 i izvanrednog stanja u toj zemlji, mandat tehničke vlade produžen je do okončanja izbornih radnji.

Izvor: Fena

Više...

U BiH uvezena dva lamborginija u jeku korone

  • Objavljeno u BiH

2011 Lamborghini Gallardo LP 550 2 Bicolore 17Tokom maja i juna uvezena su dva lamborginija, modela urus, te urus 636, vrijednosti po oko pola miliona KM, što nanovo pokazuje da ni korona ne utiče na uvoz skupocjenih vozila u BiH i da nema prepreka za one koji imaju i ne žale da izdvoje novac za luksuzne četvorotočkaše.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com