Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Petak, 17 Juli 2020

BiH se nije uključila u evropsku nabavku lijekova za koronavirus

  • Objavljeno u BiH

koronavirus testBosna Hercegovina neće nabavljati lijekove za liječenje oboljelih od koronavirusa kroz veliku evropsku nabavku lijekova pokrenutu sredinom prošlog mjeseca jer nije dostavila podatke o svojim potrebama do trenutka raspisivanja nabavke, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Evropske komisije i Ministarstva vanjskih poslova BiH

Više...

Brčko: Za restauraciju objekata od kulturnog značaja osigurano 400.000 KM

  • Objavljeno u Brcko

 

Od dvadesetak objekata od kulturno-povijesnog značaja na području Brčko distrikta za koje je planirana restauracija, većina ih je obnovljena ili su u toj fazi, dok se restauracija preostalih objekata planira započeti u skorije vrijeme, ističe Nataša Ljubojević, viša stručna suradnica za objekte od kulturnog značaja u Vladinom Uredu za upravljanje javnom imovinom.

„U narednom periodu planirano je da se završi potez pješačke zone, odnosno centra grada gdje imamo objekat broj sedam, odnosno bivši „Klas“. On je trenutno jedan od primarnih za taj dio, kao i „Krsmanovića zadužbina“ u Srpskoj Varoši, odnosno „Turski konzulat“ koji je u prilično oštećenom stanju i u cilju nam je da ga zaštitimo od propadanja. Tu imamo problem imovinsko-pravnog pitanja koji pokušavamo da rješimo u narednom periodu i nadamo se da će to ići brzo i glatko da bismo mogli dalje da pristupimo obnovi i očuvanju tog objekta“, rekla je Ljubojevićeva.

Ona je istaknula kako se nadaju da će se imovinsko-pravna pitanja koja obustavljaju obnovu ovakvih objekata biti riješena kako bi radovi krenuli već početkom jeseni.
„U većini slučajeva je to problem zato što su to stari objekti i tu su sporna takva pitanja, a samim time taj proces dosta usporava praktični dio, jer u suštini je dolazak na gradilište te početak restauracije i sanacije najjednostavniji dio“, ističe Ljubojevićeva.

Restauracija ovakvih objekata je iznimno zahtjevan proces zato što je nužno sačuvati i njihov izvorni oblik što dodatno otežava cijeli proces.

“Restauracijama objekata pristupamo na profesionalan način i uvijek se trudimo da sačuvamo izvorni oblik, da bude što manje intervencija”, naglasila je Ljubojevićeva.

Za projekte obnove dvadesetak objekata od kulturnog-povijesnog značaja iz Proračuna Distrikta je izdvojeno oko 400.000 KM.

 

Više...

Proni pokreće 10 omladinskih klubova u Bosni i Hercegovini

  • Objavljeno u Brcko

 

Brčanski PRONI Centar za omladinski razvoj sprovodi projekat „YouVolution“ koji ima za cilj edukaciju omladinskih radnika i menadžera širom Bosne i Hercegovine. Edukacije se realizuju u tri nivoa sa 80 učesnika.

Harun Šabanović, menadžer omladinskih klubova pojasnio je da će polaznici projekta “Ju Volušn” imati mogućnost da pokrenu 10 omladinskih klubova u Bosni i Hercegovini. Projekat je podržan kroz program BHRI (Bosnia end Herzegovina Resiliance Initiative).

Omladinski klubovi u Bijeljini, Sarajevu, Banja Luci i Mostaru već sprovode obuke kroz koje volonteri realizuju kurseve stranih jezika, rad na društvenim mrežama i drugo. Novi omladinski klubovi otvaraju se po uzoru na mrežu od 25 omladinskih klubova u Brčko distriktu, i to u Vlasenici, Kalesiji, Zvorniku, Gornjem Rahiću, Stocu itd.

Šabanović je naznačio da mladi trenutno realizuju praktični dio zajedničkog programa, a nakon toga sami osmišljavaju svoje aktivnosti koje mogu zanimati mlade.
Mladi i njihove lokalne zajednice iskazali su interes za ovaj projekat, ali je pandemija izazvana korona virusom primorala organizatore da određene aktivnosti izvode on-line putem. Nedavno je on-line putem u Sarajevu, uz poštivanje epidemioloških mjera, realizovana radionica sa dva modula sa sva tri nivoa, a praktični dio te radionice upravo se implementira.

Harun Šabanović još je kazao da je u Brčkom pokrenuta kampanja „Uključi pamet. Isključi hejt (mržnja)“, gdje mladi kroz „Budi Muško Klub“ aktivno rade na prevenciji nasilja među mladima i promociji zdravih životnih stilova.

Aktivnosti se realizuju u skladu sa preporukama i mjerama propisanih od strane Kriznog štaba.

PRONI je jedina ovlaštena organizacija za distribuciju Evropske omladinske kartice koja je zvanična benefit kartica za mlade u BiH koja omogućava mladima od 15 do 30 godina popuste u našoj zemlji i preko 70 hiljada popusta u čitavoj Evropi. Implementaciju ovog društveno odgovornog projekta realizuje PRONI u saradnji sa EYCA i ovaj program u BiH doprinosi jačanju mobilnosti mladih, njihovoj neformalnoj edukaciji, umrežavanju sa vršnjacima na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou, kao i smanjenju nezaposlenosti mladih u našoj zemlji. Imaoci kartice (mladi ljudi) će imati razne benefite (popuste) kod firmi širom BiH, također će je moći koristiti širom Evrope.

PRONI je pokrenuo prvi omladinski web portal „Fontana“ u sklopu projekta kojeg realizuje u Omladinskom klubu Maoča. Portal ima za cilj promociju ljudskih prava, uspješnih mladih, prilika za mlade, kao i promociju pozitivnih priča iz Brčkog i Regiona. Na portalu rade dopisnici iz nekoliko mjesnih zajednica sa područja Brčkog koji su prošli obuku o osnovama novinarstva. Projekat je podržan kroz program BHRI (Bosnia and Herzegovina Resiliance Initiative).

 

Više...

Trump produžio sankcije, Dodik i dalje na "crnoj listi"

 

Trump je produžio tzv "nacionalno vanredno stanje" u odnosu na države zapadnog Balkana, a ta odluka je donesena još u vrijeme predsjednika Georga W. Busha 2001. godine.

- Stoga produžavam na još jednu godinu trajanje nacionalne vanredne situacije u vezi sa Zapadnim Balkanom - navodi se u odluci koju je potpisao Tramp.

Američki predsjednik je tako produžio i trajanje "crne liste" za Zapadni Balkan. Na toj listi je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ratni zločinci poput Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Vojislava Šešelja i Biljane Plavšić, zatim Karadžićeva kćerka Sonja, te Bakir Alispahić, Hasan Čengić…

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com