Menu

DupleGige 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

Vodoravni GIF

Četvrtak, 02 Juli 2020

STANJE JE U EVROPSKOJ UNIJI DRAMATIČNO

eu99Raste broj pitanja i problema po kojima se ne mogu naći odgovori putem nacionalnih politika, već je nužno globalno djelovanje jer je ono u korist čovječanstva efektnije ukoliko se nužni globalizam institucionalizira i pravedno usmjerava. Proizlazi da su nužne globalne strategije ekonomije, zdravstva, sigurnosti, komunikacija...

Više...

Jajce je bosanski Dubrovnik

  • Objavljeno u BiH

Jajce 06 1Bosna i Hercegovina je puna kulturno-historijskih spomenika, objekata i lokacija koje su zaista reprezentativne na regionalnom, pa čak i na svjetskom nivou, kazao je Feni profesor arheologije sa Filozofoskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i bivši direktor Zemaljskog muzeja BiH prof. dr. Adnan Busuladžić.

Više...

U Federaciji BiH 11. jula Dan žalosti

  • Objavljeno u BiH

 

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku o proglašenju 11. jula 2020. godine, dana sjećanja na genocid u Srebrenici, Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Kako je navedeno u obrazloženju Odluke, tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni su brojni zločini i dogodile se tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.

Danom žalosti izražava se saučešće i suosjećanje s porodicama žrtava genocida u Srebrenici, te sjećanje na ovaj tragični događaj, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

Više...

Gornja Skakava: Voda i dalje najveći problemi za mještane

  • Objavljeno u Brcko

 

U naselju Gornja Skakava kod Brčkog još uvijek nije riješeno pitanje opskrbe vodom za piće, zbog čega se obitelji, njih oko 200, mora snalazati na razne načine, iskopavanjem bunara ili donošenjem iz susjednih naselja.

Prema riječima novog predsjednika mjesne zajednice Gornja Skakava Pave Jokića voda je najveći problem mještana, a koji kao takav stoji neriješen godinama.

„Slobodno možemo reći da imamo najlošiju vodu u Brčko distriktu. Postojeće vrelo iznad sela s prirodnim padom se miješa s otpadnim vodama, tako da mještani po vodu za piće idu u susjedni Prijedor. Najbolje rješenje bi bilo priključenje na sustav gradskog vodovoda od kojeg nas dijeli samo jedan kilometar“, ističe Jokić, te navodi da je realizacijom ovog projekta u pitanju održavanje 13 kilometara vodovodne mreže, a što iziskuje veliku investiciju.

Drugi prijedlog za rješavanje vodovodne mreže u Gornjoj Skakavi datira od ranije na temelju iskopavanja arterca, za čiju je početnu fazu ispitivanja obezbijeđeno još uvijek neutrošenih oko 60.000 maraka iz proračuna Distrikta. No, kako Pavić ističe, uspostavilo se da je lokacija gdje su započeti radovi privatno zemljište, zbog čega se stalo s daljnim radovima.

Od ostalih infrastukturnih projekata u Gornjoj Skakavi, koji čekaju realizaciju, Pavić ističe rekonstrukciju više puteva u zaseocima, te podsjeća da je 90 posto asfalta urađeno kroz cijelo naselje.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com