Menu

InfoBrcko.com - Ponedjeljak, 20 Juli 2020

SDS Brčko: Zahtjev za uvođenje video nadzora tokom glasanja i brojanja glasačkih listića

  • Objavljeno u Brcko

 

Treća po redu optužnica za izbornu krađu na trećem biračkom mjestu na Opštim izborima 2018 godine na kojem su kao i na druga dva biračka
mjesta „ubjedljivo pobjedili“ Milorad Dodik i kandidati SNSD-a na svim nivoima, upućuje na zaključak da se izborna krađa u Brčko distriktu nije desila spontano i da jedini krivci za to nisu samo članovi
biračkih odbora. U svakoj krađi pa i u izbornoj postoji lopov koji planira i realizuje krađu i oštećena strana kojoj je nanesena šteta takvom krađom.
Dosadašnje tri optužnice za izbornu krađu u Brčko distriktu ali i brojne druge prijavljene i neistražene nepravilnosti na Opštim izborima 2018 godine potvrđuju da su se ti izbori obavili u potpuno nedemokratskoj atmosferi te da to dovodi u pitanje regularnost rezultata tih izbora a samim tim i legitimnost na taj način izabranih predstavnika naroda.
SDS Brčko zahtijeva od Tužilaštva Brčko distrikta i BiH hitno pokretanje istrage o organizatorima i naručiocima izborne krađe jer je očigledno da je takva organizacija i postojala. S druge strane tražimo da osim verbalne podrške vladajućih stranaka u Brčkom, gradonačelnik izađe sa predlogom izmjene Izbornog zakona s ciljem uvođenja neprekidnog video nadzora tokom procesa glasanja i brojanja glasačkih listića.

Više...

Policija Brčko distrikta BiH lišila slobode poslanika Skupštine Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

policija lisice hapsenje pustanje na sloboduRadeći na rasvjetljavanju krivičnih djela u oblasti korupcije duži vremenski period, Policija Brčko distrikta BiH pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH je okončala Naredbu Osnovnog suda Brčko distrikta BiH lišenjem slobode poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH Ć.D., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 377 stav 3 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

Više...

Od danas zabranjena javna okupljanja u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

 

Naredbom Štaba za zaštitu i spasavanje od danas su na području distrikta Brčko zabranjena sva javna okupljanja.

U smislu Zakona o javnom okupljanju, zabranjeno je svako organizovano okupljanje više od 20 ljudi, koje se održava radi javnog izražavanja i promovisanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa.

Takođe, nisu dozvoljene organizacije javnih priredbi, koje predstavljaju okupljanja radi ostvarivanja prihoda u okviru registrovane djelatnosti, koje, s obzirom na očekivani broj učesnika ili karakter javnog okupljanja, zahtijeva preduzimanje dodatnih mjera osiguranja.

Zabranjena su i druga masovna okupljanja u ugostiteljskim i sličnim objektima koja po broju učesnika mogu predstavljati opasnost u smislu širenja zaraze virusom korona.

Istovremeno, nalaže se privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području Brčko distrikta BiH, da svoj rad organizuju na način da osiguraju:

a) fizičku udaljenost u ugostiteljskim objektima na način da za jednim stolom ne mogu da sjede više od dva lica, osim ako su u pitanju roditelji i maloljetna djeca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak od 2 m između stolova;

b) ograničenje ukupnog broja lica u ugostiteljskim objektima na način da je pri ulasku u objekat vidno istaknuta brojčana oznaka koja predstavlja ukupan broj lica (gosti i zaposleni u objektu) koja mogu biti u objektu u isto vrijeme, a koji se dobija na način da se površina objekta na kojoj se pruža ugostiteljska usluga podjeli sa 2,5;

c) udaljenost muzičara i izvođača od lica u ugostiteljskom objektu u razmaku od 4 m, a razmak između muzičara i izvođača od 2 m.

Zadužuje se Kancelarija gradonačelnika – Inspektorat da započne s pojačanim kontrolama poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, i to na način da kontrolu vrše najmanje dva puta u toku jednog dana istog objekta.

 

Više...

Berači šljive dnevno zarade do 50 KM

 

U Tutnjevcu na Majevici u toku je berba „čačanske ljepotice“, univerzalne sorte šljive koja se konzumira u svježem stanju, ali može ići u preradu u industriji. Otkupna cijena šljive je 80 feninga po kilogramu i oko 80 posto roda bit će izvezeno u zemlje EU.

Darko Milošević, jedan od najpoznatijih majevičkih voćara, predsjednik Udruženja voćara „Eko-voće“, u čijoj porodici je tradicija voćarstva duga više od stoljeća, kaže da će rod biti manji za dvadesetak posto, ali su zbog toga plodovi krupniji i kvalitetniji.

- Ovo je podneblje stvoreno za šljivu i to se potvrdilo i ove godine. U voćnjacima imamo kompletan „čačanski“ sortiment. Šljivu izvozimo na tržište EU, a puno toga će biti prodato i na domaćim pijacama. Evropljani šljivu koriste za ishranu, dok mi isključivo pričamo o rakiji i to je pogrešan pristup – ističe Milošević.

Kaže da njemački kupci žele kvalitetnu šljivu te da ne pitaju za količine. Oko 80 posto šljive s Majevice, iz Tutnjevca, Puškovca i Korenite bit će izvezeno u zemlje EU.
- Ova tri sela proizvedu oko 4.000 tona šljive godišnje. Dnevno angažujemo od 15 do 20 berača iz Koraja, Vražića, Maleševaca. Berači beru šljivu od sedam ujutro do 17 sati i mogu zaraditi dnevnicu od 50 KM. Dobiju i novac za prijevoz – ističe Milošević.

Kaže da pod voćem imaju osam hektara šljive, jabuka i krušaka.

- Što se tiče šljive, oko 30 feninga po kilogramu ostaje voćarima. Jedan hektar šljive treba da ima prosječan rod od 35 do 40 tona, tako da voćarima ostaje dobit od deset do dvanaest hiljada KM po hektaru. Od toga solidno može živjeti četveročlana porodica - riječi su Miloševića.

Amra Mujdžić iz Koraja godinama već bere šljivu kod Miloševića. Kaže da će berba potrajati do septembra te da za vrijedne berače uvijek ima posla. Tako misle i Nevzeta Begić i Zelhida Zehirović iz Vražića te Radinka Jeftić iz Maleševaca.

 

Više...

Potpredsjednik SDA Safet Softić pozitivan na koronavirus

 

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u državnom parlamentu Safet Softić zaražen je koronavirusom, prenosi “Avaz”.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” i Softić, kazavši da za sada nema nikakve simptome.

On se u petak testirao, a od subote se nalazi u samoizolaciji. Softić se testirao jer je bio u kontaktu sa zaraženim direktorom jedne agencije. Sada se utvrđuju kontakti i drugih osoba s kojima je bio Softić.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com