Menu

InfoBrcko.com - Utorak, 21 Juli 2020

Toksična “cancel kultura”, boljševizam za 21. stoljeće

staljTermin “cancel kultura” prevodi se na bosanskom jeziku kao “kultura otkazivanja”, mada bi tačnije bilo reći da je riječ o “kulturi poništavanja”. U pitanju je vrsta ciljanog javnog bojkota ili, bolje rečeno, organiziranog javnog linča, a zatim i društvenog izopćenja svakog onog pojedinca za kojeg se ustvrdi da je izjavio, napisao ili učinio nešto što nije u skladu s trenutno dominantnim društvenim narativom ili vrijednostima. Takvoj osobi prvo se pronađu ili imputiraju sporne izjave ili postupci, ma koliko bili stari, nerelevantni ili sasvim izmišljeni, zatim se ona označi nekom od trenutno popularnih etiketa koje je predstavljaju kao opasnog i nepopravljivog heretika, da bi zatim uslijedila čitava kampanja kojom se takva osoba pokušava “otkazati” ili “poništiti”

 

 

Više...

Njemačka će produžiti dozvolu za dolazak radne snage s Balkana

  • Objavljeno u BiH

njemacka posaoPosebna dozvola, koja omogućava dolazak ekonomskih migranata iz država Zapadnog Balkana u Njemačku, bit će produžena. Prema nacrtu odredbe, dostupne njemačkoj novinskoj agenciji dpa, njemačko Ministarstvo rada trebalo bi produžiti tzv. Regulativu za Zapadni Balkan, tako da će ona važiti sve do 2023. godine.

Više...

Brčko: Ko će sankcionisati prebrzu i neodgovornu vožnju gliserima na Savi ?

  • Objavljeno u Brcko

sava brcko99Članovi Nautičkog klub Brčko distrikta BiH ponovo su danas apelovali na Policiju Brcko distrikta BiH, Kapetaniju kao i brčanski Inspektorat da poduzmu konkretne radnje za reakciju u pravcu osiguranja bezbjednosti zdravlja, života i stvari kako članova Nautičkog kluba Brčko, tako i drugih lica koja koriste rijeku Savu u sportsko-rekreacione svrhe.

Više...

Grupa "Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta" podržava akciju Policije Brčko distrikta naziva "Efekat"

  • Objavljeno u Brcko

 

Grupa "Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta", sastavljena od predstavnika neprofitnih organizacija sa ciljem da doprinese tranparentnoj raspodjeli i trošenju sredstava za neprofitne organizacije iz budžeta Brčko distrikta, povodom jučerašnjih dešavanja u Brčkom pozdravlja i podržava akciju policije Brčko distrikta naziva "Efekat", na razotkrivanju višegodišnje korupcije pri dodjeli grantova neprofitnim organizacijama u Brčko distriktu.
Istovremeno, izražavamo nadu i očekivanje da sa ovim neće stati daljne razotkrivanje višemilionskih zloupotreba u trošenju javnog novca, kroz dijeljenje podobnim i povlaštenim neprofitnim organizacijama i na neprimjeren način od strane izabranih zvaničnika.
Od Tužilaštva Brčko distrikta očekujemo i tražimo da u zakonskom roku djeluje, preduzme i druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti, da predmet sa zloupotrebama pri dodjeli budžetskog novca neprofitnim organizacijama proširi, i pred lice pravde dođu svi koji su učestvovali u tim malverzacijama.
Na legalizovanu korupciju kroz raspodjelu i nezakonito trošenje sredstava za neprofitne organizacije Grupa je ukazivala tokom proteklog perioda od kada je pokrenuta kampanja, odnosno od kraja prošle godine. Kroz provedeno istraživanjei predstavljenu prateću analizu,ukazali smo da se duži niz godina izdvajaju milionska sredstva (samo u 2017. i 2018. godini po 16 miliona maraka) bez odgovarajućih kriterija za finansiranje neprofitnih organizacija.
Dodatno,kroz provedeno istraživanje, potvrdjene su nam ranije javno iznošene pritužbeda su navedena budžetska sredstva često bila dijeljena povlaštenima i na netransprentan način. Ova Grupa okupila je zainteresovane da se to stanje promijeni i da se finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta vrši javno i na pravedan način, kako bi one svojim projektima i djelovanjem radili za dobrobit svih građana.
Na to su ukazali i zaključci sa Javne debate na temu finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta održane krajem mjeseca juna, što je rezultiralo i upućenim inicijativama prema vlastima Brčko distrikta, za uvrštavanje prijedloga predstavnika civilnog društva u pripremi podzakonskih akata, dodjeli i kontroli korištenja sredstava za finansiranje i sufinansiranje civilnog društva iz budžeta Brčko, a što bi doprinjelo transparentnoj i pravednoj dodjeli sredstava za neprofitne organizacije, smanjenju koruptivnih rizika i eventualnih zloupotreba u dodjeli javnih sredstava.
„Već duže vrijeme upoznati smo sa aktivnostima tužilaštva na razotrivanju nezakonitosti pri dodjeli i trošenju sredstava za NVO, ali iskreno nismo očekivali da će rezultiralti na ovaj način. U svakom
slučaju drago nam je da se stvar pokrenula sa mrtve tačke, mi smo danas organizovali i uličnu akciju na kojoj smo sa građanima razgovarali i koji je, sumirano, pozdravljaju i izražavaju nadu da će se ona nastaviti.“- istakao je član Grupe.
Na kraju, smatramo da se okupljanje nevladinog sektora kroz ovu Grupu, u široki front borbe protiv netransparentnog i nepravilnog finansiranja, pojavio baš u pravom vrijeme. Apelujemo na policiju i tužilaštvo, ali i još uvijek aktuelne vlasti, da ni trenutna situacija sa pandemijom ne bude izgovor i opravdanje da se stane sa početnim razotkrivanjem svegašto se dešavalo kada su u pitanju zloupotrebe i trošenje javnog novca građana za politički podobne i povlaštene u Brčko distriktu.

Više...

Brčko: Prolongirano održavanje “Ljetnje policijske škole” i “Police fest-a” za 2020. godinu

  • Objavljeno u Brcko

 

Šef Policije Brčko distrikta BiH, Goran Pisić je na prijedlog Komisije za organizovanje i pripremu “Ljetnje policijske škole” i “Police fest-a” za 2020. godinu kojim je rukovodio zamjenik šefa Policije Brčko distrikta BiH i komandant Operativnog štaba, Senad Jašarević, donio odluku da se održavanje pomenutih manifestacija prolongira.
Odluka je uslijedila s obzirom na novonastalu situaciju prouzrokovanu koronavirusom, te na naredbe Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH i trajaće sve dok se ne stvore uslovi za
održavanje pomenutih manifestacija.

 

 

 

Više...

Šeranić: U RS-u se neće ponovo uvoditi vanredno stanje, niti se to razmatra

  • Objavljeno u BiH

 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u RS-a Alen Šeranić kazao je danas da se u RS-u neće ponovo uvoditi vanredno stanje, niti se ta mogućnost razmatra.

- Sada smo u vanrednoj situaciji koja daje alate i mogućnosti da se reaguje u vezi sa virusom korona – dodao je Šeranić.

On je odbacio navode da je stanje u RS-u haotično, te istakao da zdravstveni sistem funkcioniše i da postoje jasne procedure.

Šeranić je to istakao odgovarajući na pitanje zastupnik-a SDS-a Davora Šešića u Narodnoj skupštini RS-a, a koji je naveo da je prema aktuelnim podacima trenutno stanje alarmatnije nego što je bilo u martu, kada je uvedeno vanredno stanje u ovom entitetu.

- To je dokaz da ni u martu nije bilo potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, kada smo mi tvrdili da je dovoljna vanredna situacija – rekao je Šešić.

 

Više...

Uprava podnijela neopozivu ostavku, zenički rudari danas dobili plaću

  • Objavljeno u BiH

 

Rudarima Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica upravo je isplaćena junska plaća, ali su ostali bez Uprave jer su direktor Edin Pašić i njegovi saradnici podnijeli neopozivu ostavku – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

Direktor Pašić, zatim tehnički direktor Fahrudin Kokić i izvršni direktor za finansije Dragan Peranović podnijeli su neopozive ostavke.

-Uprava je podnijela ostavku na zahtjev radnika, koji su to zahtijevali na zboru u subotu, kada su se i vratili na posao poslije trodnevne obustave rada. Sindikat nije tražio ostavku Uprave. Rudari su na tom zboru zahtijevali, osim ostavke Uprave, da novo rukovodstvo, a koje bi uskoro trebalo imenovati vladajuće društvo JP Elektroprivreda BiH, pristupi i korekciji Pravilnika o plaćama – istakao je Vardo.

Direktor Edin Pašić također je potvrdio da su podnijeli neopozivu ostavku, ali nije želio dodatno obrazlagati razloge ostavke.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com