Menu

InfoBrcko.com - Srijeda, 22 Juli 2020

"Ne damo da radnik bude instrument, koji će poslodavac kad poželi upaliti"

  • Objavljeno u BiH

kasNema putovanja, sve je manje posla, a sve veći pritisak na mentalno zdravlje. Ponajviše zbog ekonomske neizvjesnosti. Nema pomoći s vana na koju bi se mogli osloniti - jer nikakav napredak na putu ka Europskoj Uniji nije napravljen godinama, pandemija korona virusa uzdrmala je mala i srednja preduzeća, a novi problem za sindikate su i izmjene Zakona o radu u Federaciji. Za ponedjeljak su najavili protestnu šetnju u Sarajevu.

Više...

BiH: Plata 900 KM, troškovi 1.800 KM - kako preživjeti?

  • Objavljeno u BiH

SA KUPOVNA NEMOC PKG NIV 1 20200722 181452813 .mxf.00 03 13 18.Still002Težak je period u najavi, mišljenja su oni koji s posebnom pažnjom prate kupovnu moć društva, kao i stanje na tržištu. Građani su i ranije imali prigovore na niske plate, još niže penzije, skupe režije, a najskuplje životne potrebe. Sve to se ogleda u potrošačkoj korpi, koja je znatno skuplja od prosječne plate radnika. I upravo mnogima omogućava tek puko preživljavanje.

Više...

Brčko: Pojačana kontrola rada ugostiteljskih objekata

  • Objavljeno u Brcko

 

Inspektori distrikta od juče su krenuli u pojačanu kontrolu rada ugostiteljskih objekata u cilju poštovanja naredbe Štaba za zaštitu i spašavanje i mjera vezanih za rad ugostiteljskih objekata. Damir Bulčević, šef Inspektorata distrikta kaže da su inspektori ovom prilikom djelovali preventivno i većina ugostiteljskih objekata su poštovali propisane mjere. Oni koji nisu poštovali te mjere su upozoreni i nakon povratka inspektora konstatovano je poštovane istih.

„Tokom jučerašnjeg dana pregledali smo 34 ugostiteljska objekta i apelovao bih na sve vlasnike ugostiteljskih objekata da se pridržavaju ove naredbe koja govori o distanci, rasporedu stolova, broju osoba koje mogu biti unutar jednog objekta“, kaže Bulčević. On smatra da građani moraju imati u vidu činjenicu da je broj zaraženih povećan i da epidemiološka situacija nije dobra, te da je pridržavanje epidemioloških mjera neophodno.
Bulčević je zamolio sve privredne subjekte i građane distrikta da poštuju propisane mjere, jer će Inspektorat u suprotnom morati sankcionisati sve koji krše naredbe. Sugeriše se vlasnicima ugostiteljskih objekata da organizuju rad što je moguće više na otvorenom, odnosno u baštama.

Bulčević kaže da su za poštovanje naredbe Štaba za zaštitu i spašavanje odgovorni vlasnici ugostiteljskih objekata koji regulišu pravila u svom objektu, tako da za kršenje naredbi gosti ne snose sankcije. Bulčević naglašava da zbog nepoštovanja rješenja inspektora distrikta kazne mogu biti od hiljadu do 10 hiljada maraka, a za odgovorno lice 200 maraka. Bulčević kaže da svi oni koji uoče da se u određenim lokalima ne poštuju mjere to mogu prijaviti na broj 122 nakon čega će inspketori reagovati u skladu sa naredbama.

 

Više...

Komšić i Hadžikadić: Nedopustivi HDZ-ovi pokušaji blokade izbora

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić održali su danas sastanak u Predsjedništvu BiH.
Tema sastanka su bili predstojeći lokalni izbori, a razgovarano je o odbijanju HDZ-a da se usvoji državni budžet, čime se izbori pokušavaju prolongirati, a potom i otkazati, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.
Komšić i Hadžikadić su zauzeli vrlo jasan stav kako je održavanje lokalnih izbora od najveće važnosti i kako je potrebno da se sve građanske stranke, kao i međunarodna zajednica, uključe u rješavanje ovog problema i izvrše pritisak na stranke koje vrše blokadu u državnom parlamentu.
Komšić i Hadžikadić su razgovarali i o NATO putu Bosne i Hercegovine, poteškoćama prilikom usvajanja ANP-a protekle godine, kao i dodatnim preprekama na tom putu te kako će biti otklonjene.
Na sastanku se govorilo i o stanju u kojem se nalaze građanske stranke u BiH, a jačanju desnih i ekstremnih stranaka koje se predstavljaju kao alternativa, i neophodnosti ostvarivanja bolje saradnje između građanskih opcija kako bi se spriječila potpuna dominacija ideja desničarskih stranaka.

Više...

Ured WHO-a u BiH donirao 20 tona zaštitne medicinske opreme: Hvala svim zdravstvenim herojima

 

Ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini osigurao je oko 20 tona lične zaštitne medicinske opreme za zdravstvene radnike u našoj zemlji.

Na području Federacije BiH bit će podijeljeno više od 11 tona ove opreme.

Opremu čine zaštitne naočale, troslojne medicinske i maske sa filterima, zaštitna odijela i viziri, što je potrebno u borbi protiv koronavirusa.

Na zvaničnoj Facebook stranici Ureda WHO-a u BiH istaknuto je da je oprema prvenstveno namijenjena zdravstvenom osoblju na prvoj liniji odbrane.

- Još jednom, hvala svim zdravstvenim herojima - ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, kao i laboratorijskom osoblju te mnogim drugima - stoji u objavi WHO-a.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com