Menu

InfoBrcko.com - Ponedjeljak, 06 Juli 2020

Suljagić i Kandić pred Parlamentom EU: Cijeli svijet se treba boriti protiv negiranja genocida

  • Objavljeno u BiH

 

Danas je Parlament Evropske unije organizirao otvorenu sesiju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici sa gostima-govornicima Natašom Kandić,direktoricom Fonda za humanitarno pravo, i Emirom Suljagićem, direktorom Memorijalnog centra Srebrenica.

Diskusiju je moderirao Romeo Franz, predsjedavajući Parlamentarne delegacije za BiH i Kosovo.

- Prije svega, želim zahvaliti Franzu, svim europarlamentarcima, te svima koji su radili na tome da se ova sesija dogodi. Izuzetno važno je da Memorijalni centar Srebrenica ima svoje saveznike na ovom nivou, te smo zajedno posvećeni borbi za istinu - kazao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

Direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je govorila o važnosti inicijative za RECOM, ali i o drugim aktivnostima koje se tiču borbe protiv negiranja gencida.

- Želio sam iskoristiti priliku da razgovaram sa gostima o još uvijek teškom procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu. Važno je napomenuti Inicijativu za Regionalnu komisiju za otkrivanje ratnih zločina i drugih kršenja ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (RECOM), koji se spominje kao važna inicijativa u svakoj od šest rezolucija Evropskog parlamenta koje su uslijedile od godišnjeg izvještaja Evropske komisije o zapadnom Balkanu za 2018. godinu - kazao ja Romeo Franz.

Skup je sa velikim interesom praćen u širem auditoriju iz cijele Evropske unije, a direktor Memorijalnog centra Srebrenica je zaključio da je i ovo važan korak ka kreiranju Liderske inicijative za Srebrenicu.

- Mi smo započeli sa okupljanjem domaćih imenovanih i izabranih zvaničnika, donosilaca odluka, a želimo to proširiti na međunarodnom nivou, te razviti jednu stabilnu grupu Srebrenica Leadership Initiative, koja će imati snažne zagovaračke kapacitete u direktnom djelovanju vlada i parlamenata širom svijeta na borbi protiv negiranja genocida. Taj proces danas ima svoj okvir i upravo ovakvi događaji trebaju biti rezultat takve saradnje - zaključio je Suljagić.

Više...

Islamska zajednica u BiH će nastaviti pružati podršku narodu Sandžaka

  • Objavljeno u BiH

 

U Sarajevu je danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 25. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Na početku sjednice prisutne je muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, informisao o stanju pandemije koronavirusa u Sandžaku i mjerama koje je Islamska zajednica poduzela kako bi se pomoglo suzbijanju bolesti, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Vijeće muftija je još jednom izrazilo podršku Islamskoj zajednici u Srbiji i svim stanovnicima sandžačkih općina koje su se suočile sa povećanjem broja oboljelih od COVID-19.

Također, Islamska zajednica se obavezala da će i u narednom periodu nastaviti pružati podršku Mešihatu IZ u Srbiji i narodu Sandžaka kako bi se izborili sa pandemijom. U nastavku sjednice razmatran je izvještaj Rijaseta Islamske zajednice i njegovih ustanova za ramazan 1441. godinu po hidžri.

Vijeće muftija je dalo saglasnost na udžbenik Tefsira IV razreda medrese, autora muftije dr. Ahmeda Adilovića i izabrani ilmihal za II i III nivo mektebske pouke, te usvojilo kalendarski dio Takvima za 2021. godinu.

Donesena je i odluka o utvrđivanju visine nisaba za zu-l-ka'de i zu-l-hidže 1441. te muharema 1442. h.g., pa tako nisab za ove mjesece iznosi 8.924,00 KM, odnosno 4.576,00 EUR ili 5.178,00 $. Vijeće muftija je razmatralo i pripreme za dženaze u Srebrenici i Prijedoru.

Na kraju su razmatrani prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine te tekuća pitanja.

Više...

Zabranili gledanje u ekran mobitela tokom hodanja

telefon3444Japanski grad Yamato prvi je uveo zabranu navike viđene diljem svijeta: pješaci zalijepljeni za ekrane telefona dok šetaju, ponekad opasno nesvjesni svog okruženja. Putnike koji su stigli na željezničku stanicu u Yamato dočekale su obavijesti kojima se najavljuje nova zabrana, a koja se odnosi na sva pješačka kretanja na javnim cestama, trgovima i parkovima.

Više...

Brčko: Dani ženskog preduzetništva

  • Objavljeno u Brcko

podd7Brčkom je u toku manifestacija Dani ženskog preduzetništva, rukotvorina, tradicija i poslovnih ideja koja se održava u okviru novog programa obilježavanja 20. godišnjice distrikta Brčko predviđenog za manifestacije koje su odložene zbog epidemije virusa korona.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com