Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Srijeda, 26 Avgust 2020

Od januara sljedeće godine elektronska registracija poslovnih subjekata u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

Weborijentisanaaplikacija tw630Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine potpisao je Ugovor o savjetovanju s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Grupacije Svjetske banke, čime je ozvaničena saradnja u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou (LIFE), koji provodi IFC, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a.

Više...

Završeni radovi na sanaciji vodotornja Vatrogasno

  • Objavljeno u Brcko

 

JP „Komunalno Brčko“ – Radna jedinica „Vodovod i kanalizacija“ je u okviru investicionog održavanja, iz vlastitih sredstava, završila sanaciju vodotornja Vatrogasno – jednog od dva vodotornja u gradskom sistemu vodosnabdijevanja, čija je svrha osiguranje pritiska u mreži i zadovoljenje vršne potrošnje.

Vodotoranj Vatrogasno podignut je u samom centru grada 1958. godine, na armirano betonskim temeljima. Zidovi tornja izgrađeni su od cigle, a međuspratovi i rezervoar takođe od armiranog betona. Zapremina kružnog, armirano-betonskog, rezervoara iznosi 400 m3.
Vodotoranj Vatrogasno, kroz 62 godine eksploatacije, do sada nije doživio nikakvu značajniju građevinsku sanaciju, ali je 90-tih godina u funkcionalnom smislu, od klasičnog rezervoara sa zasebnom ulaznom i izlaznom cijevi, pretvoren u kontrarezervoar, gdje je ulazna cijev isključena, a izlazna cijev dobila ulogu ulazno-izlazne cijevi. Tokom 2014. godine, naše preduzeće je ugradilo u toranj opremu za telemetrijski nadzor i daljinsko upravljanje elektroventilom.

Aktivnostima ovog projekta bila je predviđena prvenstveno zamjena dotrajalih instalacija i opreme u objektu, dok je sama konstrukcija objekta stabilna, te samim tim na njoj nisu vršene nikakve izmjene.

Svi radovi izvedeni su vlastitim kadrovskim i materijalno – tehničkim resursima prenosi Radio Brčko.
Prema planovima investicionog održavanja, sanacija VT Vatrogasno, završena je prije izvođenja planiranih radova na sanaciji VT Vrankićka, tokom kojih će VT Vatrogasno biti jedini visinski rezervoar u gradskom vodovodnom sistemu. Izvedenim radovima omogućena je dalja sigurna ekspoloatacija objekta vodotornja Vatrogasno, kao ključnog objekta za stabilno vodosnabdijevanje grada.

Kao izuzetno vrijedan primjer arhitekture iz sredine 20. vijeka i dominantna vertikala grada, vodotoranj Vatrogasno ostaje i dalje jedan je od najpoznatijih simbola Brčkog.

Više...

“American Airlines” najavio otpuštanje 19.000 radnika

 

“American Airlines” objavio je da će otpustiti 19.000 radnika u oktobru kada istekne državni program subvencija plaća koji je proširen na aviokompanije tokom pandemije.

Iz najveće svjetske aviokompanije istaknuto je da će tim otkazima radna snaga biti smanjena za 30 posto u odnosu na stanje iz marta.

Drugi avioprijevoznici upozoravali su na slične rezove usljed pada u zračnom prometu.

“United” je prošlog mjeseca rekao da je čak 36.000 radnih mjesta u pitanju.
Njemačka kompanija “Lufthansa” upozorila je da bi mogla otpustiti 22.000 radnika, dok “British Airways” otpušta 12.000, javlja BBC.

 

Više...

Pad prometa u hotelijerstvu i ugostiteljstvu za 69,6 posto

 

U drugom tromjesečju ove godine, u odnosu na prvo tromjesečje, ukupni sezonski prilagođeni promet u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u Federaciji BiH bilježi pad od 69,6 posto.

Promet u oblasti smještaj je manji za 84,3 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2020., a u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića promet je manji za 50,3 posto, pokazuju novi podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Kalendarski prilagođeni ukupan promet u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u drugom tromjesečju 2020. godine u FBiH pao je za 70,3 posto, u odnosu na drugo tromjesečje 2019.

U oblasti smještaj promet je manji za 82,5 postou odnosu na promet ostvaren u istom tromjesečju 2019. godine, a u djelatnosti pripreme i usluživanja pića za 55,2 posto.

 

Više...

U BiH sunčano i toplo, temperature i do 33 stepena

 

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne magla je moguća po kolinama centralne i istočne Bosne. Vjetar u Bosni slab istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 27 do 33 stepena.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 14, a dnevna oko 27 stepeni.

Sutra se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, a u Hercegovini pretežno vedro. U jutarnjim satima magla je moguća po kolinama centralne i istočne Bosne. Jutarnja temperatura kretat će se od 14 do 18, na jugu do 23, a dnevna od 28 do 34 stepena.

I u petak je najavljeno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Temperatura zraka kretat će se od 14 do 19, na jugu do 23, a dnevna od 29 do 35 stepeni.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com