Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Utorak, 05 Oktobar 2021

Brčanski Parlament sutra o budžetu Distrikta za narednu godinu

  • Objavljeno u Brcko

 

Skupština Distrikta sutra će započeti raspravu o strukturi budžeta za narednu godinu, i to na vanrednom zasjedanju, koje je trebalo biti održano proše srijede, no prolongirano je za sedam dana. Prijedlog budžeta koji je načinila brčanska Vlada, i koji je već dobio saglasnost resorne skupštinske komisije, okvirno je težak 239 miliona maraka, a očekuje se da sutra bude podržan, odnosno prođe proceduru prvog čitanja.

 

Ovo praktično znači da bi budžet Distrikta, za narednu godinu, uz provedene javne rasprave i anandmansko djelovanje, konačno trebao biti usvojen do kraja godine, odnosno u zakonom predviđenom roku. Ukoliko se ostvare predviđanja, biće to drugi put u historiji Brčko distrikta BiH, da je budžet usvojen, koncem stare godine, odnosno omogućena njegova primjena, od početka godine za koju je donesen.

Inače, po okončanju sutrašnje vanredne sjednice, trebalo bi biti nastavljeno, ranije prekinuto, trinaesto redovno zasjedanje brčanskog Parlamenta.

Početak sjednice zakazan je za deset sati.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Poljoprivrednicima prvi put kompletan iznos novca za podsticaje do kraja godine

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za poljoprivredu brčanske Vlade je, po osnovu novčanih podsticaja, poljoprivrednicima do sada isplatilo više od milion maraka, u potpunosti obradivši oko 200 zahtjeva. Cijeli posao se dodatno intenzivira i očekivanja su da do kraja godine budu obrađeni svi podneseni zahtjevi, odnosno isplaćeno cjelokupnih 12.000.000 maraka budžetskih sredstava namijenjenih jačanju poljoprivredne proizvodnje u Distriktu.

 

Pravilnik o dodjeli podsticaja za ovu godinu donesen je tokom jula, a prijem zahtjeva za dodjelu novčanih sredstava, počeo je sredinom avgusta.

 

„Do danas je primljeno 1.640 zahtjeva što predstavlja oko 80 procenata od ukupnog broja zahjeva koje očekujemo da budu podneseni do kraja datog roka, koji ističe koncem tekućeg mjeseca“, rekao je šef resornog odjeljenja brčanske Vlade, Milenko Ninković.

 

Inače, do sada je u potpunosti obrađeno oko 200 zahtjeva, te po tom osnovu isplaćeno blizu milion maraka.

„Trenutno je u obradi 770 zahtjeva. Riječ je o zahtjevima koji su kompletirani što znači da je komisija bila na terenu, utvrdila činjenično stanje i zahtjevi su dodijeljeni službenicima koji vode upravno-pravni postupak odnosno donose Rješenje o podnesenom zahtjevu“, precizirao je Ninković.

 

Cijeli posao je ove sedmice dinamiziran jer je pored dosadašnjih šest obrađivača, u proces uključeno još pet izvršilaca, tako da sada zahjeve, kojih će do kraja ovog mjeseca biti oko 2.000, obrađuje jedanaest službenika.

 

 

“S obzirom na ovu činjenicu, očekujem da dnevno bude završeno pedesetak zahtjeva, te proslijeđeno u Direkciju za finansije na plaćanje. Shodno rečenom, vjerujem da će do kraja godine svi podneseni zahtjevi biti obrađeni, te proizvođačima uplaćen novac“, akcentirao je Milenko Ninković.

 

Rečeno praktično znači da će prvi put u Distriktu svim poljoprivrednicima biti isplaćeni podsticaji za tekuću godinu, do njenog kalendarskog isteka, odnosno na račune proizvođačima proslijeđeno svih 12 miliona maraka, namjenski odvojenih budžetskih sredstava.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Dolazi velika promjena vremena

 

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

 

Bioprognoza: Prije podne će biti sunčanije i ugodnije, u drugom dijelu dana biometeorološke prilike će se pogoršati usljed promjene vremena i kiše, praćene južinom. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, promjene raspoloženja, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, u noći problemi sa snom. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju u poslijepodnevnim i večernjim satima.

 

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano prije podne. Postepeno naoblačenje sa zapada u drugoj polovini dana. U večernjim satima kiša i pljuskovi s grmljavinom se očekuju na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne. Tokom noći na srijedu padavine će se proširiti na ostala područja. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 29 stepeni.

 

 

A, Federalni hidrometeorološki zavod objavio je i prognozu do 19. oktobra.

 

Kako kažu, večeras će početi kiša koja će se u našoj zemlji zadržati najmanje do početka sljedeće sedmice.

Mjestimično će biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom.

 

Uz kišu uslijedit će i izraženiji pad temperature zraka tako da će nam trebati toplija odjeća i obuća.

 

Minimalne jutarnje temperature zraka tokom većeg dijela sedmice varirat će od 8 do 13 u Bosni, na jugu zemlje do 16°C. Najviše dnevne temperature između 11 i 15, u Hercegovini do 18 stepeni.

 

Oblačno i nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima prema trenutnim raspoloživim prognoznim materijalima moguće je i tokom većeg dijela naredne sedmice (od 11. oktobra do pred kraj prognoznog perioda).

 

Prestanak padavina prognozira se za dane vikenda (16. i 17.10.). Temperature bez značajnijih promjena u odnosu na ovu sedmicu.

 

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 6 i 12 u Bosni, do 14°C u Hercegovini. Maksimalne temperature varirat će između 9 i 15 u Bosni, na jugu Hercegovine do 17°C.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Čestitka gradonačelnika Kadrića povodom Svjetskog dana učitelja

 

Poštovani učitelji, nastavnici, profesori,

 

Potpisivanjem UNESCO-ve Preporuke o statusu učitelja na dan 5. oktobar 1966.godine, svjetski kalendar postao je bogat za veliki datum koji se u svijetu obilježava kao Svjetski dan učitelja.

Naime, ova Preporuka je jedan od najvažnijih dokumenata u području obrazovanja, stručnog usavršavanja, rada kao i prava, odgovornosti i života svih učitelja.

 

Vi, naši učitelji, nastavnici, profesori, nosite veliku odgovornost i ulažete svakodnevne napore kako bi učenici stekli neophodno znanje, vještine i savladali gradivo koje će ih izgraditi u uspješne osobe. Vi ste oni koji učenicima dajete materijal kako bi skrojili svoj put, radeći zajedno sa njima pri svakom pokretu i davajući im motivaciju za svojim usavršavanjem.

 

U posljednjih godinu i po suočili smo se sa teškim okolnostima koje je izazvala pandemija u obrazovanju naše djece, ali svojom velikom voljom, radom, trudom, predanošću pokazali ste da i u nepredviđenim i teškim okolnostima, postoji način da se uradi ono najbolje i da za prenošenje i usvajanje znanja ne postoji nijedna prepreka.

 

Pokazali ste da je znanje moć i mnogo ste uspjeli, suočivši se sa potpuno novim koracima i pravcima koje ste morali preduzeti usljed pandemije.

 

Za znanje i kvalitete kojima učite naše učenike, upućujem vam zahvalu i čestitam vaš dan – Sretan 5. oktobar!

 

 

                                                                  GRADONAČELNIK

                                                                   Esed Kadrić

Više...

Razmatra se smanjivanje cijena roaminga između zemalja Zapadnog Balkana i EU

 

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi razgovarao je s predstavnicima telekom operatera iz regije o smanjivanje cijena roaminga između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

 

Od ranije je poznato da Evropska unija planira na predstojećem samitu lidera EU i zapadnog Balkana pokrenuti tzv. "mapu puta" kojom bi se odredili uvjeti i ciljevi smanjivanja cijena roaminga između EU i Zapadnog Balkana.

 

"Imao sam dobre razgovore s telekom operaterima iz regije kako da napredujemo u smanjenju cijena rominga kako unutar Zapadnog Balkana tako i regije s EU. Spremni smo podržiti investicije kako bi ovo postalo stvarnost", napisao je Varhelyi na Twitteru.
U okviru debate o Ekonomsko investicijskom planu za regiju na samitu EU - Zapadni Balkana, planirano je da jedna od tema bude i stvaranje uvjeta za postepeno smanjivanje cijene rominga između zemalja zapadnog Balkana i EU.

 

Izvor: Klix

Više...

U bh. gradu se pojavio muškarac koji mami djecu da uđu u kombi

  • Objavljeno u BiH

 

Policija u Srednjebosanskom kantonu traga za sredovječnim muškarcem kojeg su prijavili roditelji djece iz travničkog naselja Han Bila te novotravničkog naselja Bučići da je pokušao nagovoriti lokalnu djecu da uđu u kombi koji je vozio.

Jedan od mještana Han Bile na društvenoj mreži Facebook opisao je taj događaj:

"Stariji vozač je mamio djevojčicu od 10-ak godina koja je krenula sama u prodavnicu da uđe u automobil, plašeći je zmijom pored puta. Djevojčica je govorila ne želim, krenula je bježati, a on je u rikverc vozio za njom, da bi ona dotrčala u moje dvorište. Bio sam vani i vidio da s njom nešto nije u redu, pitao sam što je bilo i sve mi je ispričala. Ispratio sam je kući, sjeo u automobil i zaputio se prema Biloj, ali nisam našao vozilo koje je opisala. Djevojčica je bila u šoku, roditeljima savjetujem da paze djecu".

 

Glasnogovornik policijskog komesara Ministarstva unutarnjih poslova SBK Hasan Hodžić kazao je da se policija uključila u rasvjetljavanje spomenutog slučaja.

"Policija provodi potragu za vozačem kojega su roditelji prijavili. Poduzimamo sve potrebne radnje da utvrdimo njegov identitet", rekao je Hodžić.

 

Prema svjedočenju roditelja, radi se o muškarcu u kasnim srednjim godinama, a kako su kazali i policiji, specifičan je po tome što nema prednjih zuba.

 

Djecu je, kažu roditelji, mamio da uđu u kombi pod izgovorom da mu pokažu kuću njegovog poznanika kojeg je navodno tražio.

 

Neslužbeno se saznaje da je policija došla u posjed videosnimke iz Bučića na kojoj se vidi bijelo kombi vozilo kako prilazi djeci.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Raspisan javni poziv za prijavu po Programu samozapošljavanja u privrednom razvoju

  • Objavljeno u Brcko

 

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta u suradnji s Vladinim odjeljenjem za privredni razvoj, sport i kulturu raspisao je javni poziv za prijavu po Programu samozapošljavanja u gospodarstvu za 2021. godinu, za sve zainteresirane građane s poslovnim idejama.

 

Za ovaj program su, kao i prethodnih godina, namijenjena sredstva u iznosu od 500.000 KM, odnosno 450.000 za osobe prijavljene na aktivnu evidenciju nezaposlenih u Zavodu i 50.000 KM za osobe koje su do trenutka raspisivanja javnog poziva već pokrenule posao.

 

Najveći pojedinačni iznos sredstava za koje nezaposlene osobe mogu aplicirati je 15.000, a za osobe s pokrenutim biznisom najviše 10.000 KM.

 

Javni poziv je otvoren do 14. oktobra.

Više...

Brčko: Raspisan drugi javni poziv za dodjelu sredstava za NVO, UG i fondacije

  • Objavljeno u Brcko

 

Vladin Odjel za stručne i adminitrativne poslove  raspisao je drugi javni poziv za dodjelu sredstava za projekte UG, NVO i fondacija u Brčko distriktu.

 

Za ovaj javni poziv predviđeno je 280.000 KM, a poziv ostaje otvoren narednih 15 dana.

 

„Teme za javni poziv ostale su iste, kriteriji kod tražene dokumentacije u projektu za sredstva su preciznije definisani zbog rada komisije za ocjenu projekta, i dodjelu sredstava, a težište projekta i dalje je dobrobit i korist od strane udruženja za Brčko distrikt“, pojasnio je za Radio Brčko, šef Odjela za stručne i administrativne poslove Nedim Hamzabegović.

 

On je kazao da je bilo slučajeva da pojedine nevladine organizacije dostave projekat sa samo jednom ili dvije rečenice, mada je u kriterijima jasno precizirano da je potrebno napisati kvalitetan, precizan i ciljan projektni prijedlog da bi se tražena sredstva i dobila.

 

Hamzabegović je saopštio da od danas starta i rok za potpisivanje ugovora za 22 nevladine organizacije koje su zadovoljile kriterije prvog javnog poziva.

 

Hamzabegović je naveo da će nevladine organizacije biti pozivane pojedinačno kako bi se izjasnile da li su spremne prihvatiti odobrena sredstva putem potpisivanja ugovora.

 

U ovom slučaju potpisani ugovor biće nešto strožiji u smislu da Odjel za stručne i administrativne poslove zadržava pravo, da ako primijeti da se sredstva nenamjenski troše, raskine ugovor.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com