Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Srijeda, 06 Oktobar 2021

Brčko: Potpisan sporazum o saradnji sa Mines Advisory Group (MAG)

  • Objavljeno u Brcko

 

 

Odjeljenje za javnu sigurnost/bezbjednost je potpisalo sporazum o saradnji prilikom provođenja protiv minskih aktivnosti na prostoru Brčko distrikta BiH sa Mines Advisory Group (MAG) – predstavništvo BiH.

 

Centar za uklanjanje mina u BiH (BH MAC) je u saradnji sa Odjeljenjem za javnu bezbjednost isprojektovao prvi projekat MSP Brčko Istok, preko kojeg će se preći na novi pristup rješavanja minskog problema u Brčko distriktu BiH.

 

„MAG je započeo svoj prvi MSP projekt na području Brčko distrikta BiH 1.10.2021 te očekujemo završetak radova do aprila mjeseca naredne godine kada ćemo završiti sa svim svojim operacijama na ovom projektu. Nadamo se da će nas vremenske prilike poslužiti u najboljoj mjeri da možemo ovaj zadatak obavljati i u toku zime. Trenutno radimo jednim timom, očekujemo da ćemo priključiti još dodatnih kapaciteta na ovom zadatku.“-kazala je Marina Arčon Amidžić, Menadžer za komunikaciju sa lokalnim zajednicama ispred MAG-a

 

Projekat MSP Brčko Istok obuhvata dvije mjesne zajednice koje su među ugroženijim mjesnim zajednicama u Brčko distriktu, a to su Dubravice Gornje i Dubravice Donje, gdje je još uvijek veliki dio ostao pod minsko sumnjivom površinom i jedan dio Sela Brezovog Polja. Ukupna minsko sumnjiva površina koja je obuhvaćena ovim projektom je 757.612 m2 .

 

„To područje će biti oslobođeno od mina, ja se nadam, do aprila mjeseca, tako da će kompletno područje lokalnih zajednica Selo Brezovo Polje, Dubravice Donje i Dubravice Donje biti oslobođeno od mina. Na ovom projektu imamo 12 istraga, 3 na području Selo Brezovo Polje, ostale na području Dubravice Gornje i Dubravice Donje.“-dodao je Smajl Zuban, Oficir za operacije.

 

 Bratić Bogdan, Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost/sigurnost, nakon potpisivanja sporazuma za ovaj projekat je izjavio:

 

„Mi kao Odjeljenje ćemo njima pomoći da sva minsko eksplozivna sredstva koja se pronađu na radilištu budu uklonjena i uništena od strane Odjeljenja za javnu bezbjednost, Pododjeljenje za zaštitu i spašavanje, Odsjek Civilne zaštite, Jedinica za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) i brz odgovor“

 

Zbog prelaska na novi pristup rješavanja minskog problema u BiH, u budućem periodu neće biti deminiranja pojedinačnih lokacija, već će se sistemski rješavati teritorije ugroženih mjesnih zajednica.
Novi pristup rješavanja minskog problema omogućiće brže rješavanje minsko sumnjivih površina na prostoru BiH, a samim tim i u Brčko distriktu BiH, uz manju upotrebu resursa, što znači da će se za finansijska sredstva koja se izdvajaju za deminiranje oslobađati veće površine

 

“Završetak ovog projekta očekuje se do 18.05.2022. godine čime će na prostoru ovih mjesnih zajednica zemljište biti vraćeno na sigurnu upotrebu i čime će direktno biti uklonjena opasnost po život i negativan uticaj kontaminacije minama na stanovništvo, poljoprivrednu proizvodnju, poboljšanje životnih uslova i razvoj u ovim mjesnim zajednicama.”-zaključio je Danijel Đurić, koordinator za deminiranje u Pododjeljenju za zaštitu I spašavanje

 

Finansiranje ovog projekta obezbijedila je Vlada SAD.

Više...

Drama iza ponoći u BiH: Pred marketom ubijen muškarac

  • Objavljeno u BiH

 

Muškarac, inicijala A. V., ubijen je nožem rano jutros u Međašima kod Bijeljine, a osumnjičeni D. LJ. uhapšen je nekoliko sati kasnije, potvrđeno je u Policijskoj upravi Bijeljina.

 

Ubistvo se dogodili oko 2.40 sati ispred jednog marketa u Međašima.

 

Kako je potvrđeno iz policije, muškarac D. LJ. ubo je nožem A. V. koji je uspio da pozove hitnu pomoć, ali je sat kasnije preminuo usljed zadobijenih povreda.

Nakon što je povrijeđeni nazvao Hitnu pomoć, o dogođaju je obaviještena i bijeljinska policija.

 

Osumnjičeni je pobjegao s mjesta događaja, ali ga je policija uspjela pronaći i on je oko 6.30 sati lišen slobode u Sremskoj ulici u Bijeljini.

 

Istraga i uviđaj su u toku kojim rukovodi dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

 

Izvor: Radio Sarajevo

 

Više...

Košarkaški klub „Lavovi“ Brčko : Prijem za kadetkinje u Vijećnici

  • Objavljeno u Brcko

 

Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Željko Antić je u zgradi Vijećnice, organizovao prijem za žensku kadetsku selekciju Košarkaškog kluba „Lavovi“ Brčko.

 

Povod prijema je osvojena titula šampiona BiH za sezonu 2020-2021, kao i do sada ostvareni rezultati i uspjesi.

 

“Vlada će nastaviti da podržava sportske klubove koji ozbiljno rade i koji ostvaruju vrhunske rezultate, a među kojima su i mlade košarkašice kluba „Lavova”, rekao je koordinator Antić.

 

Ženska kadetska selekcija Košarkaškog kluba „Lavovi“

Brčko osvojila je titulu šampiona BiH za sezonu 2020-2021 pretprošlog vikenda, na finalnom turniru održanom upravo u Brčkom.

 

Na turniru su Lavice bile bolje od košarkašica ŽKK „Livno“ iz Livna i ŽKK „Zrinjski 2010“ iz Mostara.

Više...

Crvenom krstu Distrikta donirana tri vozila

  • Objavljeno u Brcko

 

Crvenom krstu Brčko distrikta jučer su uz svečanu ceremoniju donirana tri vozila, dva za program „Starenje i zdravlje“ i jedno za potrebe cjepilnog procesa na području Brčko distrikta. Vozila su nabavljena uz podršku Švicarskog Crvenog krsta u BiH, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta te Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

 

Seretar Crvenog krsta Brčko distrikta, Denis Šehanović je istaknuo kako je donacija značajna na putu za rast i razvoj ove organizacije te kako će značajno unaprijediti njegovo djelovanje i povećati kapacitete za rad u korist zajednice. On je naglasio kako je posebno važna donacija vozila za tzv. hladni transport cjepiva od skladišnih prostora do cjepilnih punktova, ali i za projekt „Starenje i zdravlje” koji je već otpočeo s aktivnostima.

 

„Vozilo za hladni transport bi trebalo osigurati da se cjepivo, kada dođe u Brčko, uredno skladišti u skladištima Javnog zdravstva, da ga mi ne ugrozimo prilikom samom transporta do najudaljenihih centara koji će u jednom trenutku biti punktovi za cijepljenje. A sam projekt „Starenje i zdravlje“ planira do kraja godine obuhvatiti 40 obitelji, međutim, čitav projekt trebao bi da završi 2024. godine i do tad bi mi kao organizacija trebali da opslužujemo oko 160 korisnika, a ova donacija vozila će nam uvelike pomoći“, kaže Šehanović.

 

Uručivanje doniranih vozila Crvenom križu Distrikta izvršili su predstojnik brčanskog Odjela za zdravstvo Sead Šadić, direktorica ureda Švicarskog Crvenog križa za BiH Mihela Hinić te šef delegacije međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH Elmir Camić koji su suglasni da je suradnja s brčanskim Crvenim križem uvijek bila na visokoj razini te da će se dobra praksa nastaviti i ubuduće.

 

„To su ljudi koji su tijekom pandemije prvi izašli s jasnim planom akcije, s jasnom vizijom kako odgovoriti na novonastale potrebe i nismo oklijevali ni jednog trena upravo podržati te napore i moram reći da taj primjer akcije, primjer suradnje, primjer pravovremenog, humanitarnog odgovora na novonastale potrebe može samo biti primjer ne samo ovdje u BIH, nego i šire“, kazao je Camić.

 

Jučerašnja donacija tri vozila Crvenom krstu Brčko distrikta ukupno je vrijedna 110.000 maraka.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Upriličen prijem djece u Gradskoj vijećnici povodom Međunarodne sedmice djeteta

  • Objavljeno u Brcko

 

Povodom Međunarodne sedmice djeteta gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić zajedno sa šefom Odjeljenja za obrazovanje Zoranom Bulatovićem i šeficom Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Marom Matkić upriličio je prijem za učenike osnovnih škola s područja Distrikta te djecu iz brčanskog obdaništa „Naša djeca“.

 

Prisutna djeca su pozdravila gradonačelnika, zatim su se predstavili te iskoristili priliku da pokažu svoje znanje o pravima djeteta. Ujedno, postavljali su njima zanimljiva pitanja, uputili pohvale, iskazali svoje želje za budućnost te izrecitovali prigodne pjesmice.

 

„Djeca su se vrlo dobro pripremila za ovaj susret i drago mi je da su, bez imalo oklijevanja, postavljali pitanja i izrekli svoje želje. Oni su naša budućnost i budućnost ovog grada“, kazao je Kadrić.

 

Nakon razgovora gradonačelnik je zajedno s djecom obišao prostorije Gradske vijećnice, jedne od prepoznatljivih građevina i simbola grada.

 

Međunarodna sedmica djeteta se tradicionalno obilježava svake godine u prvoj punoj sedmici oktobra, a za cilj ima naglašavanje prava i potreba djeteta, kao i položaj djeteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com