Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Ponedjeljak, 15 Mart 2021

Reakcija bh. reditelja - Pašović: "Aida" nije državni projekt, Oscar se dobija zbog umjetnosti, a ne zbog politike

  • Objavljeno u BiH

pasovicMišljenje bh. reditelja Harisa Pašovića jeste da su nakon objave nominacija emocije pomiješane. Sretni smo i ponosni na uspjeh Jasmile Žbanić, Damira Ibrahimovića i glumačke ekipe filma “Quo Vadis, Aida?”, lijepe vijesti nakratko su nam uljepšale tmurnu svakodnevnicu, ali s druge strane - rana stara 25 godina ponovo je otvorena.

 

 

Više...

Isaković: Bosno moja, ljepša si od raja

  • Objavljeno u BiH

alija isakovicPogledajte i oslušnite bosansku zemlju. Bosna nikoga ne ostavlja indiferentnim. Što dublje zalutate u ovu zemlju, to su njena bespuća jasnija, i kad beznadno klonete pred najudaljenijim pragom, dobrodošlica toplog ognjišta i vedrog domaćičkog čela, pokazat će vam da to nije bio kraj puta, već ishodište. Rijetko je gdje sklad suprotnosti, i u prirodi i među ljudima, sveden na manji prostor: tako je vertikalna os kristalizacije, i u reljefu zemlje i u duši naroda, dominantnija od horizontalne.

 

 

Više...

Ljekari iz UKC-a Banjaluka posjetili brčansku Bolnicu

  • Objavljeno u Brcko

bolnicaLjekari iz Univerzitetsko kliničkog centra RS iz Banjaluke, predvođeni zamjenikom direktora ove ustanove, danas su posjetili Bolnicu u Brčko distriktu kako bi razgovarali o uspostavljanju međusobne saradnje između ove dvije zdravstvene ustanove.

Više...

Film Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici nominovan za Oscara!

Quo vadisAmerička akademija za filmsku umjetnost i nauku objavila je zvaničnu listu nominacija za nagradu Oscar na kojoj se nalazi i film "Quo Vadis, Aida?" bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić.

 

Devetnaest godina nakon što je Danis Tanović dobio Oscara za film "Ničija zemlja", u istoj kategoriji zvaničnu nominaciju dobila je i Žbanić za film o genocidu u Srebrenici.

Više...

Tradicionalna manifestacija Izbor za sportistu godine ove godine neće biti održana

  • Objavljeno u Brcko

 

Tradicionalna manifestacija Izbor za sportistu godine ove godine neće biti održana, a umjesto toga biće emitovane emisije, u kojima će biti posvećena pažnja svim sportskim kolektivima koji su bili aktivni tokom 2020. godine.

Serijal o sportskim kolektivima u Brčko distriktu moći ćete pratiti i u programu Radija Brčko od danas, pa do petka 19. marta u terminu 19:30 časova.

Viši stručni saradnik za sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Zvonko Marić je istakao da je to najbolje rješenje, s obzirom da je 2020. godina bila teška za sve sportske koletive.

„Odbor je donio odluku da su svih 60 kolektiva koji su protekle godine bili aktivni da su svi pobjednici i svi će biti predstavljeni kroz emisiju i obrazložiti kako su radili protekle godine“, rekao je Marić.

 

Marić je istakao da je zadovoljan da su sportski kolektivi ipak bili, koliko toliko aktivni.

Novinar Admir Kadrić je rekao da će ovaj put svi dobiti šansu da budu predstavljeni.

„Na ovaj način smo svima dali jednaku šansu da se predstave. Čini mi se da će ovaj serijal biti veoma zanimljiv. Serijal otvara komentar gradonačelnika Brčkog Eseda Kadrića“, rekao je Kadrić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Do ljeta završetak dijela vodovodne i kanalizacijske mreže u MZ Stari Rasadnik

  • Objavljeno u Brcko

 

U ulici Mehmeda Spahe u brčanskom naselju Stari Rasadnik trenutno se radi na izgradnji većeg dijela vodovodne i kanalizacijske mreže, što je finansirano sredstvima iz proračuna Brčko distrikta.

Prema riječima predsjednice ove mjesne zajednice Milanke Čaber ukupna vrijednost radova je oko 290.000 maraka, zahvaljujući kojoj će pitkom vodom, s postojećom vododvodnom mrežom u drugim dijelovima naselja, biti opskrbljeno 75 posto stanovništva.

 

“Radovi su počeli početkom godine, ali zbog vremenskih prilika su prolongirani, tako da očekujemo da će biti završeni do ljeta”, ističe Čaber, podsjećajući da se radi o kritičnom dijelu naselju u kojem nema kanalizacije, te da voda nikada nije bila za upotrebu.

 Od ostalih infrastukturnih projekta u ovoj mjesnoj zajednici predsjednica Čaber ističe da imaju problema i sa uličnom rasvjetom, koja treba zamjenu postojećih drvenih s betonskim stubovima, a za što je potrebno izdvojiti 80.000 maraka. Za razliku od toga ceste su poprilično rekonstruirane i uređene.

 

Na području mjesne zajednice Stari Rasadnik trenutno živi oko 2.000 ljudi.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Dodik i Erdogan sutra potpisuju sporazum o autoputu Sarajevo - Beograd

  • Objavljeno u BiH

 

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić boravit će sutra u službenoj posjeti Turskoj kada bi trebao biti potpisan sporazum o saradnji između dvije zemlje u oblasti infrastrukture.

Državni vrh otputovat će u zvaničnu posjetu Turskoj na poziv predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana. U pismu upućenom krajem januara, Erdogan je naglasio da tom posjetom želi doprinijeti daljem jačanju odnosa.

 

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović ranije je najavio potpisivanje tog sporazuma ocjenjujući važnim ubrzavanje realizacije projekta na izgradnji autoceste Sarajevo - Beograd.

 Kazao je i da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastoji ukloniti sve administrativne prepreke kako bi otpočela i gradnja autoceste od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze ceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prijelaza sa Srbijom.

Turska u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekt izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije, što dokazuje i najavljeno potpisivanje sporazuma.

Kako je ranije isticano, izgradnja autoceste veoma je značajna za odnose BiH, Srbije i Turske, ali i za bolju povezanost i privredni razvoj cijelog regiona.

 

Osim toga, predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH trebali bi s Erdoganom razgovarati i o aktuelnoj situaciji kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

 Dan poslije susreta s predsjednikom Erdoganom bh. delegacija bi se trebala susresti s predstavnicima turskih privrednika gdje bi se nastavili razgovori o ekonomskoj saradnji dviju zemalja.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com