Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Nedjelja, 28 Mart 2021

Preminuo doc.dr. Suvad Dedić načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla

  • Objavljeno u BiH

 

Načelnik Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Prof. dr. med. sc. prim. Suvad Dedić (1962) izgubio je bitku sa opakim koronavirusom.

 

Kako saznajemo doc. dr. Dedić je posljednjih dana vodio tešku borbu sa koronavirusom, a njegovo zdravstveno stanje je dodatno bilo pogoršano i zbog srčanih problema.

Prerani odlazak uvaženog doc. dr. Suvada Dedića nenadoknadiv je gubitak za zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona, društvo i akademsku zajednicu.

 

Prof.dr.med.sc.prim Suvad Dedić bio je i profesor na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Također, podsjećanja radi, od posljedica COVID-19 u 72. godini života preminuo je dugogodišnji načelnik Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u penziji doc. dr. med. sc. prim. Sead Jamakosmanović.

Od posljedica COVID-19 u Tuzli preminuo je i dr. Adnan Burina šef Odjeljenja za kliničku neurofiziologiju i neuromišićne bolesti, Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla.

Nažalost žrtva korona virusa bio je dr. Jovan Petković, infektolog Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla koji je preminuo u 63. godini života. UKC Tuzla i dalje ima veliki broj uposlenika koji su pod infekcijom COVID-19 dok je s druge strane epidemiološka situacija na području TK izuzetno teška zbog čega se 165 pacijenata nalazi na hospitalizaciji.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Dr. Drljević: Zbog opasnog južnoafričkog soja prijeti nam kolaps

 

U Bosni i Hercegovini otkriven je jedan od najopasnijih sojeva koronavirusa. U Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjoj Luci izolirali su južnoafrički soj.

 

Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici u Sarajevu, kaže da je veoma zabrinjavajuće to što se jedan od najopasnijih oblika pojavio u našoj zemlji.

 

- Južnoafrički soj još nije detektiran u Federaciji BiH, ali je njegova pojava u Banjoj Luci alarm da se nešto hitno treba poduzeti, jer će se brzo proširiti. Stigao je u RS, eto ga vrlo brzo i u FBiH. Treba što prije uvesti drastične mjere i spriječiti širenje - kaže Drljević.
On smatra da je neophodno potpuno izolirati Banju Luku, ili čak cijelu RS, i na taj način spriječiti da virus cirkulira dalje. To, navodi Drljević, treba uraditi državna vlast, ali ona trenutno samo šuti, kao i krizni štabovi.

 

- Južnoafrički virus jedan je od najopasnijih i njegovim udruživanjem s britanskim i češkim, s kojima se trenutno borimo, nastat će kolaps u cijeloj državi. Ionako smo svi na izmaku snaga, i zdravstveni radnici i građani.

Moje mišljenje je da je jedini spas uvesti “lockdown” u BiH i da se Banja Luka potpuno izolira da bi se spasili ljudski životi - navodi Drljević.

 

Izvor: Dnevni avaz

Više...

Od danas pooštravanje mjera na skijalištima u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Na skijalištima Ski centra Bjelašnica-Igman od danas će biti strožije mjere zbog naglog porasta broja zaraženih virusom korona u BiH, saopšteno je iz sarajevskog preduzeća “ZOI’84”.

 

Iz ovog preduzeća pojašnjavaju da stožije mjere predviđaju ograničenje broja karata koje će biti dostupne za prodaju i smanjenje dozvoljenog kapaciteta parkinga.

 

 

“U saradnji sa policijskim organima, pored propisanih mjera za nepoštivanje odredbi, naši kovid redari biće ovlašteni da oduzmu karte onima koji ne budu poštivali obaveze nošenja zaštitnih maski i držanja fizičke distance”, navodi se u saopštenju.

 

Iz ovog preduzeća ističu da zaposleni pružaju maksimalne napore u sprovođenju propisanih mjera i da uz podršku policije i inspekcijskih organa, koji vrše stalne nadzore, nastoje da svim posjetiocima ponude siguran boravak na skijalištima, prenosi Radio Brčko.

 

“Korisnici usluga Ski centra se pridržavaju propisanih mjera, ali i ovom prilikom apelujemo na sve skijaše i posjetioce na obavezno pridržavanje mjera”, navode iz preduzeća “ZOI`84”.

 

Podsjeća se da je ključni razlog zatvaranja velikog broja skijališta u Evropi korištenje zatvorenih kabinskih žičara i zatvorenih ugostiteljskih objekata, dok se boravak na planinama, uz poštovanje fizičke distance, preporučuje.

Više...

Što je potrebno za ulazak turista u Hrvatsku?

hrvatska bih 810x493 1Hrvatska je otvorena za turiste koji imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, antigenski test koji je na listi odobrenih u EU ili potvrdu da su u posljednja tri mjeseca preboljeli koronavirus ili da je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom vakcine, a ta pravila važit će i tijekom ljetne sezone, rečeno je u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com