Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

GIF BANER vodoravni

Srijeda, 03 Mart 2021

Brčko: Učenici JU Poljoprivredne i medicinske škole pomažu svojim školskim kolegama

  • Objavljeno u Brcko

JU Poljmed skolaOrganiziranjem još jedne humanitarne akcije pod nazivom „Prikupljanje pomoći za materijalno ugrožene porodice naših učenika“ i prikupljanjem financijskih sredstava za školske kolege i njihove obitelji koje su u potrebi, učenici Poljoprivredne i medicinske škole, zajedno s članovima menadžmenta i kolektivom ponovno su pokazali plemenitost, solidarnost i empatiju.

 

Više...

Čović kažnjen zbog sukoba interesa: Nevladinoj organizaciji HNS dijeljen novac iz budžeta

  • Objavljeno u BiH

covic draganOvu odluku danas je jednoglasno donijela Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH, a informaciju je za medije potvrdila Mira Pekić, predsjedavajuća ove Komisije i zastupnica PDP-a u Parlamentu BiH.

Zbog sukoba interesa koji mu je utvrđen, Dragan Čović, lider HDZ BiH i prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, bit će kažnjen obustavom isplate deset posto od plaće koju prima, i to na jedan mjesec.

Ovu odluku danas je jednoglasno donijela Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH, a informaciju je za medije potvrdila Mira Pekić, predsjedavajuća ove Komisije i zastupnica PDP-a u Parlamentu BiH.

Pekić je kazala da je utvrđeno kršenje zakona jer je nevladina organizacija, tačnije Hrvatski narodni sabor (HNS), iz budžeta dobila oko 6.000 KM više od dozvoljenog iznosa od 10.000 KM.

Podsjetimo, kako je ranije objavljeno, Čović je u isto vrijeme bio član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a.

- Radi se o 2017. godini. Ovaj predmet nam je ostao iz prošlog saziva komisije – dodala je Pekić.

Komisija je danas odlučila kazniti i Nenada Nešića, zastupnika DNS-a u bh. Parlamentu, odbijanjem deset posto od plaće koju prima, i to u periodu od šest mjeseci.

- On je imao zabranjene aktivnosti jer je bio istovremeno v.d. direktora Javnog preduzeća "Putevi RS" i zastupnik u Zastupničkom domu. To je trajalo dvije godine – rekla nam je Pekić.

Komisija je danas odlučivala o još pet predmeta. Tako je odlučeno da se pokreću postupci za utvrđivanje sukoba interesa za Vojina Mitrovića, aktuelnog ministra prometa i komunikacija BiH, zbog pitanja članstva u određenim nadzornim odborima, zatim za Damira Šišića, aktuelnog pomoćnika direktora BH MAC-a, te Seada Jusića, koji je bio zamjenik miinstra odbrane BiH.

Pekić je kazala da u ova tri slučaja postoji opravdana sumnja u postojanje sukoba intersa, te da se stoga i pokreće postupak tokom kojeg će biti prikupljene dodatne informacije, poput izjave.

U dva predmeta koja su bila na dnevnom redu, a tiču se Amira Đogića i Uroša Pene, Komisija se proglasila nenadležnom.

Inače, u Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH su, osim Pekić, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić (SDA) i Mijo Matanović (HDZ BiH), zatim delegati u Domu naroda bh. Parlamenta Munib Jusufović (SBB), Bariša Čolak (HDZ BiH) i Sredoje Nović (SNSD), te, po funkciji, direktor i zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Dnevni Avaz

Više...

Brčko: Predstavljeno novo vatrogasno vozilo i oprema Civilne zaštite i spasilačkog tima

  • Objavljeno u Brcko

vatrogasciU okviru obilježavanja 21. obljetnice Brčko distrikta BiH te Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana zaštite i spašavanja gradonačelniku Brčko distrikta BiH Esedu Kadriću i predstojniku Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH Bogdanu Bratiću danas je prezentirano novo navalno vatrogasno vozilo i dio opreme koju koriste Civilna zaštita Brčko distrikta BiH i spasilački tim.

Više...

Milan Bandić sahranjen na zagrebačkom Mirogoju, ispratile ga hiljade ljudi

BandicGradonačelnik Zagreba Milan Bandić ukopan je danas nešto poslije 13 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj, a na posljednji počinak ispratilo ga je nekoliko hiljada ljudi uz brojne zvanice iz političkog i kulturnog svijeta Hrvatske i regije.

Od ranih jutarnjih sati Zagreb se pripremao za posljednji ispraćaj gradonačelnika Milana Bandića. Od 9:30 sati u Gradskoj upravi bila je otvorena knjiga žalosti u koju su se upisali brojni političari i poznate ličnosti iz Hrvatske i regije.

Između ostalih, u Knjigu žalosti upisali su se i gradonačelnici Beograda, Splita, Ljubljane, Skoplja, kao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je također prisustvovao sahrani. Pored gradonačelnika Skake, sahrani Milana Bandića prisustvovao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Posljednje zbogom zagrebačkom gradonačelniku i dugogodišnjem prijatelju Milanu Bandiću, kojemu danas u Zagrebu zajednički odajemo počast na koncu ovozemaljskog životnog puta. Počivao u miru Božjem", napisao je Čović na zvaničnom Twitter nalogu.

 

Pored brojnih regionalnih političara, sahrani je prisustvovao i politički vrh Hrvatske, odnosno premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković, ali i brojni drugi čelnici SDP-a, HDZ-a i drugih stranaka u Hrvatskoj.
Sprovod je počeo oko 12 sati, a emotivan oproštajni govor održala je zamjenica gradonačelnika Bandića Jelena Pavičić Vukičević.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com