Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Srijeda, 08 Septembar 2021

Hit predstava Dragana Marinkovića Mace 22. septembra u Domu kulture

  • Objavljeno u Brcko

 

Jedan od najpopularnijih bh glumaca Dragan Marinković Maca tokom septembra će u nekoliko bh gradova gostovati sa svojom hit predstavom „Kakva ti je žena, takav ti je život“. Ova predstava oduševila je publiku u regionu i brojnu publiku nasmijala do suza. Turneja počinje 22. septembra u Brčkom, nakon čega slijede Tuzla, Tešanj, Zavidovići i Bijeljina.

 

 

‘’Kakva ti je žena, takav ti je život’’ je predstava koja ozbiljno utiče na psiho-fizičko stanje cijelog organizma, izaziva veliku količinu suza od smijeha. Ova predstava će Vas natjerati da razmislite dobro o sebi i svijetu koji Vas okružuje.

 

Predstava govori o uvijek aktuelnoj temi muško – ženskih odnosa , o generaciji koja ne želi vezu, koja lista po aplikacijama u nadi da će pronaći onu pravu osobu. O ljudima koji bi željeli poručiti svoju srodnu dušu ‘’online’’ , čitajući ‘’5 načina kako da znaš da mu se sviđaš’’ i ‘’7 načina kako da je osvojiš’’ misleći da možemo programirati osobu za vezu kao projekat na internetu. Želimo fasadu veze bez truda, držanje za ruke bez gledanja u oči, odugovlačenje bez ozbiljnog razgovora, obećanje bez stvarne posvijećenosti. Želimo proslaviti godišnjicu bez onih 365 dana koji vode do nje. Igramo igre bez pobjednika i na kraju ostanemo sami. Želimo tu ljubav kao iz filma, ali ništa ne činimo. Da li volimo da nas vole ili volimo da volimo? Koliko brak mijenja odnos dvoje ljudi i samu vezu ? Šta je potrebno za skladan brak?

 

Odgovore na vječita pitanja o odnosu muškarca i žene, Dragan Marinkovic-Maca donosi na originalan i samo njemu svojstven način. Ovo je predstava koja će Vas oraspoložiti, nasmijati, zabaviti i zasigurno Vas neće ostaviti ravnodušnim.

 

 

Dragan Marinković Vas poziva na veče dobrog raspoloženja i neobičnih odgovora na vječna životna pitanja, 22. septembra u Domu kulture u Brčkom, 23. 9. u dvorani Kaleidoskop u Tuzli, 24. 9. u Domu kulture u Tešnju, 25.9 u Centru za kulturu u Zavidovićima i 26.9. u Centru za kulturu Semberija u Bijeljini.

 

Limitirani broj ulaznica za brčansku večer dobrog smijeha sa popularnim Macom je u prodaji u Domu kulture Brčko i caffe baru Centro.

Više...

Vlada okončala 25. redovnu sjednicu

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj 25. redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o odobravanju programa samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2021. godini.

 

Svrha Programa samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2021. godini je doprinos razvoju poljoprivrede Brčko distrikta BiH u vidu finansijske podrške za lica koja žele započeti ili su započela poljoprivrednu proizvodnju, kroz stvaranje uslova za samozapošljavanje lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i lica koja su registrovala poslovnu djelatnost u 2021. godini na području Brčko distrikta BiH, s tim da su se prije registracije poslovne djelatnosti vodila na evidenciji lica koja aktivno traže zaposlenje u Zavodu.

 

Za realizaciju Programa osiguran je iznos sredstava od 500.000,00 KM. Iznos sredstava po jednom projektu za aplikante ovog programa ne može biti veći od 20.000,00 KM.

Vlada Distrikta na sjednici usvojila je i Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH – sredstva za nabavku senzora za mjerenje šećera za lica oboljela od dijabetesa. Sredstva za ovu namjenu u 2021. godini osigurana su u visini od 200.000,00 KM.

 

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o kriterijima kao i Prijedlog odluke o usvajanju programa raspodjele sredstava novčane pomoći za nabavku udžbenika djeci poginulog borca i ratnog vojnog invalida u iznosu od 70.000,00 KM, dok visina pojedinačne jednokratne novčane pomoći u 2021. godini za lica koja se redovno školuju iznosi 250 KM.

 

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava za donacije u 2021. godini u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja (II. dio) u iznosu od 1.163.302,00 KM.

Na današnjoj sjednici usvojen je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o odobravanju tekućeg transfera i usvajanju programa utroška sredstava za subvencioniranje dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima, podružnicama i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH, Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o usvajanju programa subvencioniranja dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima, podružnicama i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH – transfer Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta BiH kao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o odobravanju tekućeg transfera i usvajanju programa utroška sredstava za rad i materijalne troškove Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH.

 

Članovi Vlade odobrili su Nacrt prijedloga odluke o pristupanju izradi regulacionog plana dijela stambenog naselja „Centar II“, Prijedlog odluke o odobravanju donacije i programa utroška sredstava Međureligijskom vijeću, Smjernice za izradu prijedloga odluke o utvrđivanju obaveze rada u vrijeme vikenda i praznika i noćnog rada u Uredu gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Smjernice za izradu prijedloga odluke o uvođenju pripravnosti i dežurstva u Uredu gradonačelnika Brčko distrikta BiH i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na nacrt odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u Koordinacioni odbor centralnih jedinica za harmonizaciju BiH.

 

Vlada je primila k znanju i Izvještaj o radu Inspektorata Brčko distrikta BiH za drugi kvartal 2021. godine.

 

Više...

BiH i Hrvatska imaju novi granični prijelaz

  • Objavljeno u BiH

 

Bosna i Hercegovina ovoga mjeseca dobit će još jedan granični prijelaz prema Hrvatskoj - međudržavni most Svilaj u općini Odžak, jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata na autoputu koridora 5C koji povezuje BiH s Hrvatskom, saopćili su iz Vlade Posavskog kantona.

Dodaju kako most ima strateški značaj za izgradnju cjelokupnog autoputa.

 

Kada profunkcionira u punom kapacitetu taj će most predstavljati važnu komunikacijsku poveznicu s koridorima i magistralama europskih puteva, a vrše se posljednje pripreme za otvaranje modernog graničnog prijelaza.

 

Na novom graničnom prijelazu biti će odvojeni putnički od teretnog prometa. Pored toga, imat će četiri traka na ulazu iz Bosne i Hercegovine i tri traka na izlazu iz BiH.

U sklopu novog graničnog prijelaza, uz ostale, sagrađeni su objekti za smještaj službenika policije, inspekcijskih službi, poreznih službi i drugo.

 

Od ostalih značajnih infrastrukturnih objekata na tom su dijelu autoceste izgrađena još i četiri nadvožnjaka, tri podvožnjaka, dvije petlje i odmorište, navodi se u saopćenju.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Danas se obilježava Međunarodni dan pismenosti

 

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan pismenosti, čiji je cilj da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva.

 

UNESKO je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti, a prvi je put obilježen 1967. godine.

 

Svake godine na ovaj dan UNESKO podsjeća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou.

Približno 775 miliona odraslih ima problem s nedostatkom minimalne pismenosti.

Jedno od pet odraslih i dalje je nepismeno, a dvije trećine tog broja čine žene. Čak 60,7 miliona djece ne pohađa školu, a još mnogo njih pohađa je neredovno ili prekine školovanje.

 

Prema UNESKO-ovom “Izvještaju o globalnom praćenju obrazovanja za sve”, južna i jugozapadna Azija imaju najnižu stopu pismenosti za odrasle (58,6%), a prate ih supsaharska Afrika (59,7%) i arapske države (62,7%). Države s najnižom stopom pismenosti u svijetu jesu Burkina Faso (12,8%), Niger (14,4%) i Mali (19%). Ovaj izvještaj pokazuje jasnu povezanost između nepismenosti i izuzetno siromašnih država te između nepismenosti i predrasuda o ženama.

Više...

EU i Vlada Njemačke raspisale javni poziv za bespovratnu pomoć privrednim subjektima

  • Objavljeno u Brcko

 

Evropska unija i Vlada Njemačke izdvojile su 3 miliona eura za ublažavanje utjecaja krize izazvane COVID -19 u metalnoj, mašinskoj i drvnoj industriji u BiH. Tim povodom raspisan je javni poziv za bespovratnu pomoć na koji se mogu prijaviti svi zainteresovani privredni subjekti.

 

Sve neophodne informacije možete pronaći na ovom linku:

http://prsk.bdcentral.net/Content/Read/privredni_razvoj?lang=bs

Više...

Od 177 zemalja, tim iz BiH zauzeo prvo mjestu na takmičenju iz robotike

  • Objavljeno u BiH

 

Tim mladih Bosne i Hercegovine, okupljenih oko Centra za edukaciju robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru - CERIT sudjeluje ove godine na svojevrsnoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021 pod nazivom Discover & Recover i trenutno zauzima visoko 1. mjesto od 177 zemalja sudionica.

 

First Global Challenge je natjecanje čija je misija da inspirira mlade svih nacija u znanosti, tehnologiji, inžinjerstvu i matematici (STEM), i na taj način skreće pažnju na važnost ovakvog tipa edukacije.

 

"Naši reprezentativci predstavljali su BiH 2018. godine u Mexico Cityju, 2019. u Dubaiju gdje su osvojili tri nagrade, i to jednu Outstanding mentor i dvije Safety Awards, te 2020. i 2021. kad se zbog pandemije covida-19 natjecanje održava online", saopćili su iz CERIT-a.

 

Ovogodišnji reprezentativci Bosne i Hercegovine su Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić koji dolaze iz Druge gimnazije Mostar, zatim Fatima Sidran iz Srednje škole Stolac, te Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto koji dolaze iz Srednje škole Čapljina, zajedno sa svojim mentorima - prof. Anes Hadžiomerović, ing. Deni Ajanić, Armin Đidelija i Amila Čagalj.

 

Izvršavajući zadatke koji uključuju dizajniranje i implementiranje projekta u kategorijama ekonomije, ekologije, edukacije, zdravlja, lansiranje CubeSat satelita u atmosferu, izgradnja robota sposobnih za izvršavanje mnogih zahtjevnih radnji, samo su neki od zadataka koje trebaju izvršiti.

 

"Sudjelovanjem u raznim online tehničkim usavršavanjima i angažmana na društvenim mrežama, tim BiH u ovom periodu zauzima vodeću poziciju, na šta smo izuzetno ponosni", naglašavaju iz CERIT-a.

 

Takmičenje je krenulo 27. maja i traje do 28. septembra.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Konačno usaglašavanje izmjena Zakona o demobilisanim borcima 15. septembra

  • Objavljeno u BiH

 

U Sarajevu je za 15. septembar zakazan sastanak predstavnika Federalnog ministarstva za boračka pitanja sa kantonalnim ministrima za pitanja boraca radi definitivnog usaglašavanja izmjena i dopuna Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, rekao je za Faktor Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja.

Dodaje da bi se nakon toga izmjene trebale proslijediti premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću.

Uvođenje u prava oko 2.000 osoba

Suština izmjena je uvođenje u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu nezaposlenih demobilisanih boraca koji su povratnici u RS-u, koji žive na području Brčko distrikt, kao i supruga umrlih boraca koje nemaju primanja, a starosti su od 57 godina i više. Oni bi se finansirali sa federalnog nivoa.

 

 

- Mi smo već poslali pozive ministrima, sastanak će se održati u sjedištu Ministarstva 15. septembra. Nadamo se da će na sastanku definitivno biti usaglašene izmjene Zakona o demobilisanim borcima kojima bi trebalo da se uvede u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu oko 2.000 osoba. Riječ je o nezaposlenim demobilisanim borcima, povratnicima u manji bh. entitet RS, borcima koji žive na području Brčko distrikta i nezaposlenim suprugama umrlih boraca sa 57 i više godina. Nakon ovog sastanka izmjene će biti upućene premijeru Fadilu Novaliću. U paketu sa ovim zakonom u parlamentarnu proceduru bi trebalo da idu još dva zakona, i to Zakon o osnovnim pravima boraca i Zakon o dobitnicima najvećih ratnih priznanja - rekao nam je Terzo.

Upitali smo kada bi pripadnici tri boračke kategorije, zbog kojih se mijenja Zakon o demobilisanim borcima, mogli očekivati isplatu egzistencijalne novčane naknade. Da li, recimo, početkom naredne godine.

 

- To ne zavisi od nas, već od Parlamenta FBiH, kojom brzinom će usvajati predložene izmjene kada im budu proslijeđene - rekao nam je Terzo.

 

 

Podsjećanja radi, do sada pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu sa federalnog nivoa imaju nezaposleni borci sa 57 i više godina. Ta pomoć iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani, pa tako onaj koji ima tri godine vojske ima mjesečno 180 KM.

Borci mlađi od 57 godina imaju pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu sa kantonalnog nivoa, koja je jedina u Kantonu Sarajevo pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje, a u ostalim kantonima po četiri ili tri KM.

Terzo je ovom prilikom pozdravio potez zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji su predložili izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje su potom i usvojene, a koje se tiču ispravljanje nepravde prema demobilisanim borcima.

Nadam se da će Dom naroda FBiH potvrditi izmjene Zakona o PIO-u

 

- Nadam se kako će Dom naroda FBiH potvrditi izmjene Zakona o PIO-u i konačno ispraviti, moram reći, nenamjernu nepravdu koja je učinjena borcima prije tri godine - rekao nam je Terzo.

 

 

Izmjenama će se ratni staž vrednovati sa jednim bodom, za razliku od sadašnjih pola boda. Borci koji odu u penziju prije 65. godine života neće se kažnjavati umanjenjem penzije.

 

Izvor:Faktor

Više...

Brčko: Završetak rekonstrukcije zgrade u pješačkoj zoni do kraja godine

  • Objavljeno u Brcko

 

U sklopu projekta „Rekonstrukcija fasada u pješačkoj zoni“ kojim je obuhvaćeno sedam objekata u središtu grada, nedavno su započeti radovi na zgradi naspram Gradske galerije, a koji bi, ukoliko vremenski uvjeti to dopuste, trebali biti dovršeni do kraja godine.

 

Radovi na rekonstrukciji spomenute zgrade započeli su prije 15 dana, a njima su obuhvaćeni obnova fasade i fasadne stolarije te zamjena krovnog pokrivača.

 

Šefica sektora za održavanje Ureda za upravljanje javnom imovinom, Jelena Duvnjak, kaže kako radovi za sada teku predviđenom dinamikom.

„U ovih petnaest dana postavljena je skela, promijenjen je dio krovnog pokrivača i izbačen otpad koji se nalazio u potkrovlju zgrade. Nakon toga, uslijedit će završetak zamjene krovnog pokrivača i revitalizacija fasade i fasadne stolarije“, rekla je Duvnjak.

 

Za ovaj projekt izdvojeno je 350.000 KM, a njegov završetak se očekuje do kraja godine.

„Rok završetka ugovornih radova je 75 radnih dana, odnosno očekujemo da bi se za naredna tri mjeseca, ukoliko budu povoljni vremenski uvjeti, to moglo završiti“, istaknula je Duvnjak.

Nakon završetka ove faze projekta uslijedit će daljnje uređivanje unutrašnjosti zgrade te bi u ovu zgradu trebao biti izmješten Gradski muzej.

 

 

„Grad je Muzeju dodijelio taj prostor, te za godinu ili najkasnije dvije, kada se taj prostor uredi i kada se pripremi muzejski materijal za izlaganje, bit će otvorene stalne postavke u tom prostoru“, kaže Vanja Žigić, kustosica Muzeja.

 

“U sklopu projekta „Rekonstrukcija fasada u pješačkoj zoni“ preostala je još jedna zgrada, za koju je u tijeku pribavljanje odobrenja za građenje, a za koju se očekuje da će do kraja godine biti raspisana tenderska dokumentacija za izbor najpovoljnijeg ponuđača”, potvrdila je Duvnjak.

 

Pored ovoga, Ured za upravljanje javnom imovinom radi i na projektima izgradnje Doma kulture u MZ Šatorovići i kupališta u Brezovom Polju te je pripremljena tenderska dokumentacija za Kamerni teatar.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com