Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Srijeda, 16 Novembar 2022

Vlada Distrikta okončala 79. redovnu sjednicu, započeta 80. sjednica

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je okončala 79. redovnu sjednicu usvajanjem prijedloga Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u vezi sa Smjernicama za izradu nacrta zakona o zaštiti mentalnog zdravlja. Cilj donošenja ovog zakona jeste omogućavanje provođenja međunarodno utvrđenih standarda zaštite u oblasti mentalnog zdravlja, kao i da se građanima Distrikta osigura pravo na zaštitu mentalnog zdravlja putem mjera promocije mentalnog zdravlja i prevencije mentalnih poremećaja, dijagnostike, liječenja i psihosocijalne rehabilitacije.

 

Za potrebe realizacije projekta „Vodosnabdijevanje Brčko“ koja podrazumijeva izgradnju glavnog transportnog cjevovoda Plazulje – Potočari i pripadajućih hidrotehničkih objekata za vodosnabdijevanje grada, prigradskih naselja i gravitirajućih industrijskih zona na području Brčko distrikta BiH s izvorišta Plazulje i dijela vodovodne mreže, Vlada je usvojila Odluku o zaduženju Distrikta po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj na iznos od 6.500.000,00 EUR.

Spomenuti projekat vodosnabdijevanja sastavni je dio projektnog ugovora „Zeleni gradovi 2 – Vodovod Brčko“ koji je potpisan u maju 2022. godine između Brčko distrikta BiH i EBRD-a, u sklopu programa „Zeleni gradovi“.

Vlada je ujedno započela 80. redovnu sjednicu odobrivši Smjernice za izradu nacrta zakona o preduzetničkoj infrastrukturi u Brčko distriktu BiH, na prijedlog šefa Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.

Osnovni cilj ovog zakona je zakonsko regulisanje sistemske podrška jačanju konkurentnosti privrede Brčko distrikta BiH u domaćim, regionalnim i globalnim lancima vrijednosti, u uslovima rastuće digitalizacije i dekarbonizacije, te je neophodno smjernicama propisati svrhu i sistem preduzetničke infrastrukture, način osnivanja i uspostave kao i kriterije za kategorizaciju preduzetničkih zona i slično.

Na prijedlog Šefa Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove odobrena je Odluka o pristupanju izradi izmjena dijela Regulacionog plana dijela stambenog naselja „Mujkići II“.

Spomenuta izmjena Regulacionog plana vršit će se u skladu s namjenom zemljišta predviđenim Izmjenama i dopunama Urbanističkog plana grada Brčko (II) – planski period 2007–2017. godine, u smislu planiranja i izgradnje objekta Nastavnog školskog centra Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Brčko distriktu BiH.

Više...

Zavod za planiranje završio Prijedlog trase buduće autoceste kroz Brčko distrikt BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH završio je svoj dio posla oko utvrđivanja trase budućeg auto-puta koji treba proći kroz Distrikt i očekuje se da će vrlo brzo taj prijedlog biti dostupan javnosti kako bi i građani mogli uputiti svoje prijedloge i kritike na ponuđeni prijedlog.

 

„Mi smo svoj dio posla završili i sada je na Odjeljenju za prostorno planiranje Vlade Brčko distrikta da zakaže javne rasprave na kojima bi građani Distrikta, predstavnici institucija i druga zainteresovana lica mogli iznijeti svoje primjedbe na ponuđeni prijedlog trase auto-puta kroz Brčko“ istakao je Ismet Dedeić direktor Zavoda.

Zadnja usaglašavanja između državnih, entitetskih i institucija Brčko distrikta su bila u septembru kada su vršene korekcije trase kroz naselje Brka i kada je postignut konačan dogovor kojeg su uposlenici Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta prenijeli na papir.

 

“Korekcije su se odnosile na prijedlog predstavnika iz Republike Srpske po kojem bi auto-put išao kroz središte naselja Brka što bi dovelo do rušenja velikog broja objekata, na šta smo mi stručnim argumentima intervenisali pojašnjavajući kako je to neopravdano te da je prijedlog trase kojeg nudi ovaj Zavod racionalan jer predviđa da na cijeloj dužini trase od 30 kilometara auto-puta koliko prolazi kroz Brčko distrikt bude porušeno pet objekata” naglasio je Dedeić.

 

Ukoliko sve bude realizovano u skladu sa predviđenom dinamikom, do kraja godine bi trebala biti konačno utvrđena trasa auto-puta kroz Distrikt a potom bi se pristupilo izradi Idejnog projekta koji će odgovoriti i koliko će u konačnici koštati cijeli ovaj projekat.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Inspektorat Brčko distrikta: Plan rada za ovu godinu 16.000 kontrola u 20 društvenih oblasti

  • Objavljeno u Brcko

 

Inspektorat Brčko distrikta u planu rada za ovu godinu za cilj ima 16.000 kontrola u oko 20-ak različiti društvenih oblasti u Brčko distriktu. Plan je realiziran u iznosu od 78 posto za 10 mjeseci godine, a cilj je da se do 31. decembra ovaj plan i ispuni.

 

Šef Inspektorata Brčko distrikta Adnan Drapić za Radio Brčko napomenuo je da je Inspektorat Brčko distrikta sa svojih 50 i nešto inspektora na terenu, posebno bio angažavan u kontroli ugostiteljskih objekata, velikih tržnih prodajnih centara, kao i kod inspekcija u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama. Drapić je napomenuo da je aktivna bila građevinska inspekcija kod gradnje objekata i spriječavanja nelegalne gradnje, kao i inspekcija za nadzor u odjelima brčanske Vlade. Neki odjeli Inspektorata radili su dobro, dok neki nisu u cjelosti ispunili planirane aktivnosti, ali cilj je do kraja godine biti što bliže ostvarenju plana za ovu godinu u svih 20 društvenih oblasti koje su predmet kontrole.

 

Inspektorat Brčko distrikta trebao bi od početka naredne godine da pređe na softverski način rada i na taj način učini znatno efikasnjim rad na terenu za sve inspektore. Drapić je kazao da će novi softver omogućiti uvid i transparentnost u inspekcijski postupak od izdavanje rješenja i prekršajnih naloga koje treba da ima Inspektorat, kao Vlada i Skupština Brčko distrikta i dodao da će uska konekcija biti ostvarena i sa Sudom Brčko distrikta BiH.

„Odmah nakon donošenja nove Vladine odluke o kontroli i ograničavanju marži na cijene goriva i marži na određene proizode, Inspektorat će krenuti u kontrolu istih“, kazao je Drapić.

On je napomenuo da će ova kontrola obuhvatiti 50-ak poslovnih subjekata koji se bave prodajom naftnih derivata, tržne centre i manje trgovinske objekte koji se bave prodajom prehrambenih artikala.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Donald Trump službeno podnio kandidaturu za predsjedničke izbore u SAD

 

Donald Trump, 45. američki predsjednik, koji je tu dužnost obnašao od 2017. do 2021., službeno je podnio kandidaturu za iduće predsjedničke izbore u SAD-a 2024. Za 76-godišnjeg Trumpa bit će to treći predsjednički izbori u političkoj karijeri. U premijernima je odnio pobjedu te postao predsjednikom, dok je 2020. izgubio od Joe Bidena, sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Inače, unutar svoje stranke Trump je posljednjih dana imao preporuke da odustane od kandidature jer su određeni kandidati koje je podržavao ostvarili loše rezultate na nedavnim izborima za Senat. Trumpovi saradnici podnijeli su dokumentaciju za predsjedničku kandidaturu 2024., dok je Trump primio brojne pristaše i poštovatelje u svom luksuznom imanju na Floridi, u Mar-a-Lagu.

 

“Povratak Amerike počinje upravo sada”, rekao je nositelj republikanske liste svojim donatorima i pristašama te je najavio kako će svoju kampanju pokrenuti skoro dvije godine prije samih izbora koji su planirani 5. novembra 2024. godine. Još nije poznato ko će biti lider Demokrata na predsjedničkim izbornika. Sadašnji prvi čovjek SAD-a Joe Biden po ranijim izjavama ima namjeru kandidirati se za još jedne izbore, a svoju bi odluku trebao prezentirati iduće godine. Pošto su njegovi sljedbenici doslovce izveli invaziju na zgradu američkog Kapitola, Trump je Washington napustio u nezamislivu haosu. Ipak je odlučio ostati u političkoj areni te je nastavio prikupljati novac za održavanje skupova širom zemlje.

 

Smatra se da objavom kandidature Trump želi potkresati krila republikanskoj zvijezdi u usponu, Ronu DeSantisu, koji je prošle sedmice ponovo izabran za guvernera Floride i mnogi ga žele vidjeti kao predsjedničkog kandidata Republikanske stranke za izbore 2024., a za što ima potporu utjecajnog konzervativnog medijskog carstva Rupera Murdocha.

 

Na putu Trumpova novog pokušaja ulaska u Bijelu kuću stoje i druge zapreke, višestruke istrage o mogućim nepravilnostima u njegovu poslovnom carstvu koje su vođene prije kampanje, tijekom njegova predsjednička mandata i nakon njega i to bi moglo rezultirati njegovom diskvalifikacijom.

 

 

Izvor: Tuzlanski

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com