Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Petak, 18 Novembar 2022

FIS donirao 30.000 KM udruženjima za brigu o djeci sa posebnim potrebama

  • Objavljeno u BiH

 

Kompanija FIS donirala je ukupno 30.000 KM za 17 udruženja za brigu o djeci sa posebnim potrebama koja aktivno rade na području cijele BIH.

 

Donacija je pripremljena i uručena povodom 20. novembra –Svjetskog dana djeteta.

Ovaj dan se obilježava od 1989.godine kada je u UN-u usvojena Konvencija o pravima djeteta. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava i njihova zaštita tokom razvoja do ostvarenja punih potencijala.

 

Kao društveno odgovorna, kompanija FIS je kroz decenije svog postojanja konstantno iskazivala senzibilitet prema društveno osjetljivim kategorijama, među kojima su i djeca.

 

"Brojnim donacijama, kroz razne projekte doprinosili smo razvoju zajednice i podizanju kvalitete života, a uvijek smo vodili posebnu brigu o socijalno najranjivijim skupinama društva. Kao društveno odgovorna kompanija želimo i dalje pomagati, davati podršku onima kojima je najpotrebnija – ovoga puta djeci sa poteškoćama u razvoju. Donacija će biti raspoređena udruženjima koja su veoma posvećena onome što rade i želimo ih poduprijeti. Vjerujemo da sva djeca apsolutno zaslužuju jednaka prava, a do nas je da im pružimo i jednake mogućnosti za ostvarenje istih. Mi u FIS-u dajemo svoj primjer", kazala je Dijana Brkan, voditeljica odjela za odnose s javnošću FIS-a.

 

Donaciju su dobili: Udruga za pomoć osobama sa teškoćama u razvoju "Betanija"- Vitez, Humanitarno udruženje "Sreća za sve" - Travnik, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Drin" - Fojnica, Udruženje "Leptir"- Bugojno, Udruženje "Naša djeca" - Kiseljak, Udruženje "Dajte nam šansu" - Sarajevo, Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama i lica s invaliditetom "Moja luka" - Banja Luka, Osnovna škola "Cazin II"- Centar za razvoj inkluzivnih praksi - Cazin, "Projekat Nada" - namijenjen djeci s posebnim potrebama u sklopu Fondacije Domovinska bašta - Sanski Most, Udruženje "Radosti druženja" - Bihać, Udruženje roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Brčko distrikt - Brčko, Centar za socijalni rad -dnevni centar za djecu s posebnim potrebama Bijeljina, Udruženje roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama "Futura" - Gračanica, "Duje", prihvatni centar Doboj, Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama "Los Rosales" - Mostar, Humanitarna organizacija roditelja djece s posebnim potrebama "Put u život" - Livno i Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama Žepče/Maglaj.

 

Iz udruženja su zahvalili kompaniji FIS što je prepoznala njihove potrebe i donirala sredstva koja će im pomoći u realizaciji redovnih aktivnosti.

 

"S obzirom da smo neprofitabilna organizacija koja brine o 40 djece s teškoćama u razvoju ova sredstva su nam dobrodošla u unapređivanju i podizanju kvalitete rada s našim članovima koji su vrlo često gurnuti na margine društva. Smatramo da ova populacija i socijalna inkluzija ne smiju biti ekonomska kategorija što je vaše poduzeće i prepoznalo", izjavila je Helena Štrbac, predsjednica Udruge "Betanija" iz Viteza.

 

"Ovom prilikom želimo da se zahvalimo 'FIS' d.o.o. iz Viteza, kao društveno odgovornoj firmi koja tradicionalno pomaže i svojim donacijama poboljšava i kvalitet života osoba sa invaliditetom, što je odabrala da donira i naše udruženje.Korisnici Udruženja su djeca i mladi sa najtežim onesposobljenjima, teško pokretni i nepokretni, koji se zbog prirode i težine svog invaliditeta ne mogu obrazovati, radno okupirati niti osposobljavati za samostalan život, tj. koji su potpuno ovisni o tuđoj pomoći. S obzirom da Udruženje 'Moja luka' svoj rad finansira projektima i iz donacija humanih ljudi i organizacija, ova donacija je više nego dobro došla", istakla je Gordana Adamović-Đorđević, izvršna direktorica Udruženja "Moja luka" iz Banja Luke.

 

"FIS d.o.o. Vitez dokazani je prijatelj Zavoda Drin. Već dugi niz godina, moglo bi se reći tradicionalno, nastoji, koliko je moguće, pružiti podršku našoj ustanovi, ustanovama poput naših, te pružiti ruku prijateljstva, našim korisnicima, možemo slobodno reći, najosjetljivijoj kategoriji društva.

Kompanija FIS d.o.o., i u ovim, za sve nas, teškim vremenima, nastavlja ispunjavati svoju misiju humanosti, te je i ovaj put obezbjedila donaciju za Zavod Drin. Donacija obuhvata robu, proizvode, iz okvira njihove djelatnosti, što je za nas svakako dobro došlo, obzirom da smo veliki potrošači istih zbog prirode bolesti naših korisnika.

 

Također, ovim putem u ime uposlenika i korisnika Zavoda Drin, zahvaljujemo se Upravi FIS-a, uposlenicima koji nas ne zaboravljaju, te im želimo uspjeh u svim budućim projektima", navela je Fahra Džafić,službenik za donacije i odnose s javnošću Zavoda "Drin" iz Fojnice.

 

 

Izvor: Klix

Više...

STUDEN-AGRANA: Konkurs za poziciju Radnik na istovaru sirovog šećera

  • Objavljeno u Brcko

 

Kompanija STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera raspisuje konkurs na poziciji Radnik na istovaru sirovog šećera.
Uslovi: SSS – tehničkog smjera, poželjno ali nije neophodno radno iskustvo na fizički zahtjevnim poslovima, vozačka dozvola B kategorije.

 

Rok za slanje prijava je 18.12.2022. godine.

Kandidati koji uđu u uži izbor biće obavješteni u roku od 3 do 7 dana od zatvaranja konkursa.

Više informacija na linku: https://sco-group.talentlyft.com/sco-holding/jobs/radnik-na-istovaru-sirovog-secera-w1l

Više...

Zbog pojeftinjena željeza i čelika od naredne godine jeftinije i nekretnine?

  • Objavljeno u BiH

 

Zbog nižih cijena željeza i čelika na svjetskom i našem tržištu, tokom naredne godine trebalo bi da dođe do smanjenja cijena nekretnina u Republici Srpskoj, smatraju sagovornici "Nezavisnih".

 

Dragan Milanović, direktor Agencije za nekretnine "Remax" iz Banjaluke, istakao je da su se cijene željeza i čelika spustile na prošlogodišnji nivo, prije velikih poskupljenja.

 

Ekonomista Milenko Stanić naveo je da se generalno može očekivati da naredne godine dođe do smirivanja cijena.

"Cijena željeza je već polovinom ove godine pokazala tendenciju pada, a obično kada padnu cijene sirovina potrebno je da prođe jedan period da se to odrazi na kretanje cijena finalnih proizvoda. U ovom slučaju to su nekretnine, odnosno stanovi, jer veliki dio proizvoda od željeza se ugrađuje u stanogradnju i sigurno je da će to uticati na zaustavljanje rasta cijena stambenog prostora, koji smo imali tokom cijele ove godine", kazao je Stanić.


Prema njegovim riječima, drugi faktor koji će uticati na niže cijene nekretnina je slabija potražnja zbog skupoće.

"Prihodi stanovnika ne mogu da prate visoku inflaciju pa je tako došlo do slabije potražnje za stanovima i drugim nekretninama, što će takođe uticati na to da tokom naredne godine cijene na tržištu budu niže", pojasnio je Stanić.

Miloš Vidić iz firme "Komerc mali" iz Prnjavora rekao je da je došlo do pojeftinjenja željeza i čelika i u Bosni i Hercegovini zbog nižih cijena na svjetskom tržištu.

"Inflacija ipak radi svoje pa je situacija u narednom periodu neizvjesna. Evidentno je da je prodaja željeza i čelika opala kako na svjetskom nivou, tako i kod nas. Do kraja godine možemo očekivati da će cijene manje-više biti na istom nivou kao sada. Trenutno su cijene kao polovinom prošle godine. Ne znamo da li će cijene još padati zbog visokih cijena energenata", pojasnio je Vidić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u toku prvih 10 mjeseci ove godine uvezeno je željeza i čelika, kao i proizvoda od željeza i čelika, u iznosu od 1,6 milijardi KM.

"Najviše je uvezeno iz Srbije, i to za oko 220 miliona KM, pa slijedi uvoz iz Hrvatske za 98 miliona KM, te Turske za oko 85 miliona KM", stoji u podacima UIO BiH.

U toku prošle godine uvezeno je ukupno željeza i čelika, kao i proizvoda od željeza i čelika, za iznos od 1,5 milijardi KM.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend: Trodnevna vremenska prognoza

 

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje je registrovana kiša. Bez padavina na istoku zemlje.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Povremeno će biti i jakih udara juga. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15°C, na jugu do 18°C.

Sutra u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera.

U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7°C, na jugu do 12°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 11°C, na jugu zemlje do 16°C. U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme.

U Bosni sa slabom kišom. Na planinama može padati slab snijeg.

U Hercegovini lokalni pljuskovi. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

U Hercegovini vjetar južnog i jugoistočnog smjera. Temperatura zraka većinom između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 11 do 16°C, saopćeno je iz FHMZ.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com