Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Srijeda, 23 Novembar 2022

Vlada usvojila prijedlog osnivanja Turističke organizacije Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na današnjoj 81. redovnoj sjednici usvojila Odluku o osnivanju Turističke organizacije na prijedlog gradonačelnika i u skladu s Zakonom o pravnim licima koje osniva Brčko distrikt.

 

Kako je na konferenciji za medije kazao šef Zakonodavnog ureda Adnan Pašalić, ova turistička organizacija bi trebala započeti s radom od 1. 1. 2023. godine te je pojasnio njen način finansiranja.

„U narednoj budžetskoj godini će se osigurati sredstva za rad iste, a osim budžeta, turistička organizacija bi se također finansirala od boravišnih taksi kao i kroz druge projekte koje bi ostvarila u saradnji s domaćim i međunarodnim strukturama“, izjavio je Pašalić, te dodao da će za smještaj brčanske turističke organizacije biti osigurana atraktivna lokacija u centru grada.

On je kazao da će kadrovska struktura ove organizacije biti preuzeta iz postojeće Službe za turizam u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu.

 

„Turistička organizacija će započeti rad sa 3 izvršioca, a onda će se u daljnjem periodu vidjeti da li će biti potrebe za povećanjem kadrovskih kapaciteta. Ovo je jako značajan projekat Vlade jer se ovakve investicije prepoznaju u regionu i šire, tako da će Brčko radi sve više na poboljšanju turističkih promocija i turističke ponude“, dodao je Pašalić.

Više...

Usvojena rang-lista studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjem nastavku 80. redovne sjednice usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju Konačne rang-liste studenata Brčko distrikta BiH koji su ostvarili pravo na stipendiju za period od 1. 1. 2022. do 31. 7. 2022. godine.

 

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović kazao je da je ove godine programom obuhvaćeno 200 studenata.

 

„Kada su u pitanju studenti prvog ciklusa njih je ukupno 188. Ove godine prvi put smo dodijeli stipendije i studentima drugog ciklusa studija i njih je ukupno 12. Također, donesen je i zaključak da se ide na donošenje odluke o proširenoj rang-listi studenata jer nam je ostalo još 24 studenta koji ispunjavaju uslove, ali zbog limitiranog broja od 200 studenata u ovoj odluci nisu obuhvaćeni. Nadamo se da će u nekih narednih nekoliko dana biti proceduralno sve završeno kako bi i oni ušli u program stipendiranja. Time bi dobili ukupno 224 studenta“, kazao je Bulatović.

 

On je podsjetio da su iznosi ostali isti kao i prethodnih godina uz određene izmjene.

 

„Na mjesečnom nivou izdvojeno je 200,00 KM po studentu s tim što smo uradili i male izmjene u odnosu na prethodni period. Do sada je bilo da se stipendije isplaćuju mjesečno, a sada smo donijeli odluku da se isplate obavljaju u dvije tranše, odnosno za prvih sedam mjeseci u jednoj tranši isplatit će se 1.400,00 KM dok će se za prva tri mjeseca nove akademske godine tj. oktobar, novembar i decembar isplatiti iznos od 600,00 KM“, kazao je Bulatović.

 

Vlada je na 80. redovnoj sjednici na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu usvojila i Zaključak o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Evropske unije „Program jedinstvenog tržišta“. Na prijedlog Odjeljenja za javne poslove usvojen je Zaključak o davanju saglasnosti na Plan i program redovnog čišćenja i pranja javnih saobraćajnih površina za 2023. godinu kao i Zaključak o davanju saglasnosti na Program redovnog čišćenja i pranja javnih zelenih površina za narednu godinu.

Više...

PLANET OBUĆA BRČKO – BLACK FRIDAY - POPUST -40% NA SVE, OD 24.11.22.-26.11.22.

 

U najvećem maloprodajnom lancu obuće “Planet obuća” u Brčkom, na adresi Bulevar mira bb, Sava centar, očekuje Vas Black Friday produženi weekend SA NEVJEROVATNIM POPUSTOM -40% NA SVE.

Ukoliko još uvijek niste izabrali poklon za nadolazeće praznike ili želite osvježiti svoju kolekciju obuće, sada je pravi trenutak, jer već od četvrtka 24.11.22. do subote 26.11.22. u “Planet obući” u Brčkom, Vas očekuje popust -40 % NA SVE modele atraktivnih gležnjača, čizmica, pokućnica i ostalog asortimana, uključujući i nove modele aktuelne kolekcije JESEN-ZIMA 2022/2023 i to po do sada NAJNIŽIM CIJENAMA.

I TO NIJE SVE, pored sjajnih BLACK FRIDAY popusta, u Vašoj najdražoj trgovini “Planet obuća” u Brčkom, na adresi Bulevar mira bb, Sava centar, očekuju Vas i odlični popusti do -60% na odabrane modele iz kolekcije JESEN-ZIMA.

Požurite u Vama najdražu trgovinu “Planet obuća” u Brčkom i uživajte u sjajnim popustima čak četvrtak, petak i subotu.

Ukoliko niste u mogućnosti posjetiti trgovine “Planet obuća” ili više volite kupovati iz udobnosti svog doma, sve modele, uključujući i modele nove kolekcije JESEN-ZIMA 2022/2023 možete naručiti putem NOVE REDIZAJNIRANE web stranice: www.planet-obuca.ba, kao i Olx shop-a: PlanetObuca - OLX shop - OLX.ba te ostvariti online popust od -20% na sve artikle.

Popusti se u trgovinama obračunavaju na kasi, a online nakon potvrde online narudžbe.

Posjetite nas i uvjerite se u najveći izbor i najniže cijene! 

 

 

Više...

Brčko: Održana Policijska akademija za mlade 2022.

  • Objavljeno u Brcko

 

U organizaciji Policije Brčko distrikta BiH, Odjeljenja za obrazovalje pri Vladi distrikta i nevladine organizacije „PH Internacional“ danas je u našem gradu održana Policijska akademija za mlade 2022 sa temom „Socijalizacije s pravom i prevencija maloljetničkog kriminala“.

 

Učenici srednje Poljoprivredne – medicinske škole i njihovi vršnjaci iz srednje Ekonomske, njih 40 imali su priliku da se kroz praktičan rad sa pripadnicima Policije Distrikta upoznaju sa pojmom maloljetničkog kriminala kao i da se kroz praktična predavanja mladi aktivno uključe u prevenciju maloljetničke delikvencije.

 

Šef kabineta policije Brčko distrikta Mile Jurošević obraćajući se polaznicima Akademije rekao je ovaj projekat samo jedan u nizu koji se realizuje na polju prevencije maloljetničkog kriminala.

 

„Unazad dvije godine ovaj projekat se sprovodi u Distriktu i važno je da bude u narednom periodu održiv jer su u proteklom periodu službenici u policiji i obrazovanju edukovani za implementaciju ovog proketa“, istakao je Jurošević i dodao da bi u narednom periodu aktivnosti iz ovog projekta trebalo da uđu u sastavni dio programa unutar svih škola i postanu praksa za naredni operiod.

 

Samir Čorbadžić šefa Pododjeljenja za zajedničke poslove u Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta rekao je da je ovaj projekat održiv i da se kroz nastavne i vannastavne aktivnosti stručni saradanici kroz obuke koje su prošli mogu svoja znanja prenositi i ubuduće.

„Smatramo da su i učenici koji su prošli kroz ovaj projekat stekli određena znanja i koje mogu prenositi svojim vršnjacima,“ rekao je Čorbadžić.

 

U ime implementatora ovog projekta, koji je finansiran od strane Vlade SAD, Odjeljenja za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i sprovođenju zakona, nevladine organizacije „PH International“ koordinatorica Marina Vasilj istakla je da je cilj ovog projekta da se na specifičan način obuče učenici sedam osnovnih i srednjih škola iz Brčkog mladi upoznaju o prevenciji maloljetničkog kriminala.

 

„Glavni cilj projekta je da se mladi upoznaju o njihovim pravima i obavezama, o značaju vladavine prava i posljedicama kršenja zakona. Takođe cilj nam je bio da se što više radi na prevenciji maloljetničkog kriminala čime se jača veza između rada policije i mladih,“ istakla je Vasilj.

 

Polaznici Policijske akademije 2022. imali su priliku, pored teorijskog dijela gdje su im brčanski policajci ukazali na značaj prevencije, da se kroz praktični dio upoznaju sa opremom i naoružanjem koje Policija Distrikta posjeduje.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Snažan zemljotres pogodio Tursku, povrijeđeno 46 osoba

 

Zemljotres magnitude 5,9 po Richteru pogodio je u 4:08 po lokalnom vremenu (2:08 po našem vremenu) zapadnu Tursku u blizini grada Duzce, oko 210 kilometara istočno od najvećeg turskog grada Istanbula.

Podrhtavanje je bilo dovoljno jako da se poprilično osjetilo u Istanbulu i glavnom gradu Ankari.

Povrijeđeno je 46 osoba, prema podacima Ureda za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD).

Ukupno 37 osoba je povrijeđeno u Duzceu, gdje je bio epicentar zemljotresa, dok su ostali povrijeđeni u Istanbulu, Sakaryji, Boluu i Zonguldaku, saopćio je AFAD.

Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, koji je stigao u Duzce odmah nakon zemljotresa, rekao je da nema poginulih.

AFAD je saopćio da je zemljotres jačine 5,9 stepeni Richterove skale pogodio okrug Golyaka u ranim jutarnjim satima.

Zemljotres se dogodio na dubini od 6,81 kilometar.

Osjetio se i u Istanbulu i drugim provincijama, uključujući sjeverozapadni Bolu, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Bilecik, te zapadni Izmir i provincije Kutahya, kao i glavni grad Ankaru.

Nakon snažnog zemljotresa zabilježena su ukupno 74 naknadna.

Guverner Duzcea Cevdet Atay rekao je da će škole biti zatvorene u srijedu zbog zemljotresa.

 

Izvor: AA

Više...

U Rijadu obilježen Dan državnosti BiH: Govorio i princ koji je nosio Fahdovo pismo Clintonu tokom agresije na BiH

 

U Rijadu je sinoć u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Ministarstva vanjskih poslova KSA i naučno-istraživačkog centra Kralj Fejsal obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine i trideset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države.

 

Uz prijem kojem su prisustvovali diplomate, državni zvaničnici, poslovni ljudi, predstavnici medija i prijatelji Bosne i Hercegovine te bosanskohercegovački građani koji žive i rade u Saudijskoj Arabiji organizovana je tribina "Saudijsko-bosanskohercegovački odnosi, historijski pogled i refleksije za budućnost".

 

Na početku tribine uvodno obraćanje je imao njegovo visočanstvo princ Turki El-Fejsal, predsjednik Fondacije Kralj Fejsal i Centra Kralj Fejsal za istraživanje i islamske studije koji se prisjetio svoje uloge tokom rata u Bosni i Hercegovini kada je lično nosio pismo kralja Fahda predsjedniku Billu Clintonu u kojem se traži hitna intervencija međunarodne zajednice kako bi se zaustavila agresija na Bosnu i Hercegovinu. Kazao je kako su odnosi Bosne i Hercegovine i Saudijske Arabije utemeljeni na bratskim vezama koje ništa ne može poljuljati.

 

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rijadu Muhamed Jusić govorio je o budućnosti odnosa između dvije države sa fokusom na investicione prilike i različita polja moguće saradnje.

 

Među govornicima su bili i dr. Abdullah bin Abdulaziz Al Rabeeah, bivši ministar zdravstva KSA, sadašnji upravnik Centra Kralj Selman za humanitarnu pomoć i savjetnik na Kraljevskom dvoru koji je govorio o historiji odnosa između Bosne i Hercegovine i Saudijske Arabije sa posebnim osvrtom na ulogu Kralja Selmana u podršci Bosni i Hercegovini.

 

Jedan od uvodničara bio je i predsjedavajući Grupe prijateljstva u Parlamentu/ Šuri Kraljevine dr. Abbas Ahmad Hadi koji je govorio o parlamentarnoj saradnji između dvije države i historiji diplomatskih odnosa.

 

Prije početka tribine i prijema otvorena je izložba slika o posjetama Kralja Selmana Bosni i Hercegovini i prirodnim i kulturnim znamenitostima Bosne i Hercegovine koju će u narednim danima moći posjetiti građani Rijada, saopćio je ambasador Jusić.

 

Izvor:Faktor

 

Više...

Završetak radova na sanaciji stare zgrade Policije i Vlade Brčko distrikta BiH do kraja godine

  • Objavljeno u Brcko

 

Nakon završetka utopljavanja objekata u prvom ciklusu tokom prošle godine, trenutno se privode kraju radovi na obnovi i rekonstrukciji zgrada dva javna objekta drugog ciklusa u Distriktu. U suradnji sa UNDP-om radi se na poboljšanju energetske efikasnosti javnih objekata u Brčko Distriktu.

 

U Kancelariji za upravljanje javnom imovinom kažu da su zadovoljni brzinom i načinom izvođenja radova na sanaciji i obnovi stare zgrade Policije Brčko distrikta i zgrade Vlade Brčko distritka.

“Radovi teku jako dobro što se tiče dinamike načina i izvođenja na zgradama brčanske Vlade i stare zgrade Policije. Kada je u pitanju završetak radova, očekujemo da će biti završeni do kraja sljedećeg mjeseca ukoliko to vremenski uslovi dozvole”, rekla je Biljana Gavrić inženjer arhitekture u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom.

U ovoj Kancelariji kažu da je teško procijeniti tačnu vrijednost radova na objektima u ovom ciklusu obnove, s obzirom da se početak radova na ostalim zgradama očekuje tokom sljedeće godine.

“Ukupna vrijednost radova na četiri objekta u ovom ciklusu obnove iznosi oko 2 miliona KM. Procedura izbora najpovoljnijeg izvođača radova na zgradi Doma kulture je u toku, pa stoga ne možemo znati tačnu vrijednost radova”, dodala je Gavrić.

Vlada Brčko distrikta vrši odabir objekata koji će se obnoviti u sklopu jednog ciklusnog projekta, rekla je Gavrić, te pojasnila da je do sada realizovan jedan ciklus obnove. Sa obnovom zgrada Vlade Brčko distrikta i stare zgrade Policije započet je drugi ciklus u kome su uključene zgrade Doma kulture i Poreske uprave, a njihova obnova planirana je tokom sljedeće godine.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com