Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Subota, 26 Novembar 2022

Hoće li HDZ zbog izbora bošnjačkih delegata blokirati Skupštinu Posavskog kantona?

Političke prilike u Posavskom kantonu su uzavrele nakon informacija da je HDZ navodno spreman bojkotovati izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Dok iz SDA javnost na to upozoravaju, iz HDZ-a njihove navode negiraju.

 

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Posavskog kantona mora biti održan do 2. decembra ove godine, kada je krajnji rok Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.
Međutim, Posavski kanton bi mogao ostati bez svojih delegata, ukoliko se ostvare upozorenja koja su stigla iz tamošnjeg ogranka Stranke demokratske akcije (SDA).

Prema njihovom tvrdnjama, zastupnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koji imaju natpolovičnu većinu u Kantonalnoj skupštini, neće se pojaviti na sjednici, a bez kvoruma za rad, nema ni imenovanja delegata.

"Gradonačelnik Orašja iz HDZ-a je po nalogu 15. novembra primio Elmedina Konakovića, iako Narod i Pravda u Posavini nije parlamentarna, a na sastanku iza zatvorenih vrata dogovara tzv. plan C, koji podrazumijeva zakazivanje sjednice Skupštine Posavskog kantona za 1. decembar, a krajnji rok za dostavu izabranih listi CIK-u BiH je 2. decembar. HDZ-ovi zastupnici po već dogovorenom scenariju će biti odsutni na zakazanoj sjednici te bez kvoruma neće biti stečeni uslovi za rad", navode iz SDA Posavskog kantona.

Inače, Konakovićevo ime u priči o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Posavskog kantona našlo se prije nekoliko dana upravo jednim njegovim potezom.

Naime, raniji dogovor da će posavsku kandidatsku listu SDA podržati zastupnik PDA Mujo Puzić, doživio je svoj zaplet, nakon što se njegov potpis našao na drugoj listi, a tu informaciju javnosti je upravo plasirao Konaković prilažući i fotografiju dokumenta.

 

Skupština Posavskog kantona već je kandidirala liste za Dom naroda Parlamenta FBiH, a koje je potvrdio CIK BiH. Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, nosilac liste iz reda hrvatskog naroda je HDZ-ov Ilija Ilić.

Iz reda Bošnjaka stvorene su dvije liste, na SDA-ovoj je nosilac Mehmed Memišević, dok je na nezavisnoj Emir Beširević. Iz reda srpskog naroda nositeljica liste je Svetlana Kamenjaš iz HDZ-a.

"HDZ će opstruirati izbor SDA-ove liste te će se mandat dodijeliti najjačoj poraženoj listi iz drugih kantona. HDZ će opstrukcijom implementacije izbornih rezultata pokušati otežati SDA da osvoji većinu u Domu naroda Parlamenta FBiH. Očigledno se historija ponavlja, a Posavina je ponovno na tapeti i na iskušenju", navode iz posavske SDA.

 

Iz ove stranke ističu i da je Posavina služila za najbolji primjer poštovanja svih njenih sugrađana, međutim, danas je stavljena u fokus prljave političke trgovine, koja bi destabilizirala odnose između Hrvata i Bošnjaka.

 

"U ovoj političkoj trgovini i Hrvati su izdani i prevareni jer neće imati svoj glas u Domu naroda FBiH. Velika se žrtva podnosi od HDZ-a samo kako bi udovoljili Osmorki", poručili su iz SDA.

S druge strane, iz HDZ-a su negirali navode iz SDA. Predsjedavajući Kantonalne skupštine iz HDZ-a Blaž Župarić je kazao za Klix.ba da će svi zastupnici stranke kojoj pripada prisustvovati sjednici, a koja će biti održana u zakonski predviđenom roku.

 

"Sjednica Skupštine još uvijek nije zakazana, ali će sve u roku biti obavljeno. Kod nas nema kalkulacija, sve je relativno čisto. Iznenadilo me kada sam pročitao (informacije SDA, op.a.), svi će se 100 posto pojaviti. Imamo nekoliko zastupnika koji su trenutno bolesni, imaju termine u bolnicama i želimo da svi oni prisustvuju", kazao nam je Župarić.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Jučer su povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom planirane aktivnosti započele u 16.00 sati kada je bilo upriličeno polaganje cvijeća na spomenike pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Centralna aktivnost bila je Svečana akademija koja je održana u Domu kulture s početkom u 17.00 sati.

 

 

Ensar Gobeljić, član Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom, kazao je da je cilj jučerašnjih aktivnosti da svaki građanin koji živi u Bosni i Hercegovini ovu zemlju doživljava kao svoju i da svi zajedno radimo na njenom poboljšanju.

 

„Skoro je 80 godina od obnavljanja državnosti Bosne i Hercegovine. Mi ovakvim obilježavanjem i ovom vrstom svečanosti nastavljamo tradiciju jedne od najboljih generacija bosanskih ljudi, kako u zemlji tako i izvan nje. Nastavljamo borbu za Bosnu i Hercegovinu sa promocijom svih vrijednosti koje ona nudi, a to je da su svi ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini jednaki. Cilj je dva svi građani koji žive u Bosni i Hercegovini ovu zemlju osjećaju svojom i da svi zajednički radimo na poboljšanju kvalitetnijeg života u Bosni i Hercegovini“, poručio je Gobeljić i dodao da nikada Bosna i Hercegovina u svom istinskom biću nije radila na štetu bilo koga.

 

„Uvijek smo pokušavali da nam svi budu dobro došli i da se jednostavno svako osjeća kao u svome što i jeste cilj obilježavanja ovakvih događaja kako bismo se svi zajedno podsjetili na pozitivne vrijednosti koje naša domovina nosi, naravno s naglaskom na najbitnije naše datume: 25. novembar – Dan državnosti i 1. mart Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine“, rekao je Gobeljić. On je još naznačio da je Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, nešto mlađi datum u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine, ali je veoma bitan.

 

Gobeljić je podvukao da je Dan državnosti nešto što zaista opisuje Bosnu i Hercegovinu onakvom kakva ona uistinu jeste jer su se njeni narodi odlučili da se formira njen teritorijalni integritet i da se konstituiše tadašnja vlast, što i jesu elementi jednog državnog suvereniteta koji ovdje postoji više od 1.000 godina.

 

Uvodničar na Svečanoj akademiji u Domu kulture Brčko, magistar povijesti Stjepan Marčetić, napomenuo je da je uloga međunarodne zajednice nakon internacionalizacije jugoslavenske krize postala presudna i Bosna i Hercegovina se nije mogla urediti bez posredovanja međunarodne zajednice.

 

„Prema Kuteljerovom planu iz 1992. godine Bosna i Hercegovina je zamišljena kao država zasnovana na nacionalnim principima. Stajališta tri naroda u Bosni i Hercegovini i njihovih predstavnika bila su sasvim jasna, stavovi međunarodne zajednice bili su dosta kompleksniji, imali su dosta lutanja i daleko je teže bilo precizirati stavove i strategiju međunarodne zajednice“, naglasio je Marčetić.

 

On je još istaknuo da se odluka o referendumu u Skupštini Socijalističke republike Bosne i Hercegovine donijela bez predstavnika Srba, a da je međunarodna zajednica već 6. i 7. aprila 1992. godine priznala državu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj je tada već uvelike bjesnio rat.

 

„Jako je važno naglasiti da su sve tri strane prihvatile Kuteljerov plan o formiranju državnog uređenja Bosne i Hercegovine na nacionalnim principima“, još je napomenuo Marčetić.

 

U sklopu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u brčanskom Domu kulture izveden je i prigodan kulturno-umjetnički program. 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com