Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Ponedjeljak, 11 April 2022

Džaferović: Pozdravljam britanske sankcije Dodiku, očekujem od država EU da urade isto

 

Odluka Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske je opravdana, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon što je Vlada Velike Britanije uvela sankcije članu Predsjedništva BiH i predsjednici Republike Srpske Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

 

– Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od svjedoka Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira, te je nužno da reagira kada se Dejtonski sporazum potkopava, a to upravo rade vlasti entiteta Republika Srpska – ocijenio je Džaferović.

 

Kako je dodao, nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti entiteta RS su izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

 

– Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u Bosni i Hercegovini, što je naročito zabrinjavajuće uzimajući u obzir rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti RS predvođene Dodikom podržavaju tu agresiju – istaknuo je.

Pozdravljajući odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, ponovio je i poziv državama članicama Evropske unije da uvedu sankcije vlastima entiteta RS, jer evropska sigurnost i stabilnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih prijepora u EU.

 

– Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus o tom pitanju, EU ne smije biti talac jedne od članica te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede – zaključio je Džaferović.

 

Zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potkopavanja institucija Bosne i Hercegovine, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca dužnosnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) od danas zabranjena putovanja u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, kao i poslovanje s britanskim državljanima.

 

Vlada Velike Britanije, radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, izrazila je nadu da će današnje sankcije potaknuti druge države da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

 

Izvor: Fena

Više...

Brčko: Učenici nakon proljetnog raspusta ponovo u školskim klupama

  • Objavljeno u Brcko

 

Učenici osnovnih i srednjih škola na području distrikta Brčko od jutros su ponovo u školskim klupama, nakon sedmodnevnog proljetnog raspusta, potvrdio nam je Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta.

 

On kaže da se nastava u školama za više od 6000 učenika osnovnih i 2700 učenika srednjih škola odvija prema ranije utvrđenom nastavnom planu i programu. Bulatović je izrazio zadovoljstvo što se nakon dvije godine zbog pandemije virusa korona, redovni proljetni raspust odvijao u zakonom predviđenom terminu.

 

Ova školska godina bi se po nastavnom planu i programu za maturante srednjih škola trebala završiti 13. maja ove godine, za učenike završnih razreda osnovnih škola 10. juna, dok za ostale učenike nastava prestaje 17. juna ove godine kada počinje i ljetnji raspust.

 

Prema ranijim najavama iz Odjeljenja za obrazovanje Vlade Distrikta danas je započelo i testiranje djece za upis budućih prvačića u prve razrede u 15 osnovnih i muzičkoj školi u Brčkom.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Iz BiH krenulo 20 tona humanitarne pomoći za Ukrajinu, upućen zahtjev Vijeću ministara

  • Objavljeno u BiH

 

Dvadeset tona humanitarne pomoći poslano je danas iz Sarajeva za Ukrajinu, nakon mjesec dana prikupljanja u organizaciji Instituta za razvoj zajednice PROI.

 

Uliana Bakh iz Instituta izjavila je da pomoć sadrži hranu i posebno hranu za bebe, kao i higijenske proizvode, ali da najveći dio čine lijekovi i medicinski materijal za čim je izražena najveća potreba.

 

Dodala je da su u procesu prikupljanja pomoći najviše sarađivali s kompanijama iz cijele zemlje, a imali su i jako dobar odziv domova zdravlja i apoteka.

 

– I određeni broj bh. građana je u malim količinama doprinio prikupljanju ove pomoći – istakla je Bakh.

 

Podsjetila je da BiH još nije riješila pitanje izbjeglica iz Ukrajine koji u zemlju ulaze s turističkim vizama, što znači da mogu ostati samo 30 dana.

 

Bokh je zatražila od Vijeća ministara BiH da po uzoru na EU i zemlje regiona uvede privremeni status za ukrajinske izbjeglice, što bi im omogućilo ostanak do godinu dana, zdravstveno osiguranje i mogućnost zapošljavanja.

 

Pojasnila je da se većinom radi o ženama s djecom koje su smještene kod prijatelja ili rodbine i za koje nisu potrebna velika socijalna davanja, već samo žele ostvarenje osnovnih prava.

 

Izvor: Fena

Više...

Brčanski voćari traže otvaranje Graničnog prijelaza Orašje radi lakšeg izvoza roba

  • Objavljeno u Brcko

 

Ovogodišnji urod voća na području Brčko distrikta BiH mogao bi biti jako dobar, naročito šljive i jabuke. Plasman takođe ne bi trebao biti problem, posebno kad je riječ o izvozu. Ono što bi moglo predstavljati poteškoću, jeste izvoz samo preko graničnih prijelaza Gradiška i Metković, što voćarima iz Distrikta dodatno povećava troškove transporta.

 

 

„Veoma nam je važno da svi nadležni, od nivoa Distrikta do Vijeća ministara BiH, razumiju problem u vezi sa graničnim prijelazom Orašje, odnosno otvore ga za izvoz voća iz BiH. Time bi bar donekle ublažili troškove transporta, s obzirom da su cijene goriva drastično porasle“, naglasio je predsjednik Udruženja „Savremeni voćar“iz Šatorovića, Bahrija Ribić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U Bosni i Hercegovini poskupjelo i suho meso

  • Objavljeno u BiH

 

Brojna poskupljenja osnovnih životnih namirnica udarila su na novčanike građana, a među njima je i ono što je omiljeno širom zemlje - suho meso. Poskupljenje od 20 posto neki opravdavaju, dok drugi smanjuju količine koje kupuju.

 

Ova informacija posebno je pogodila građane koji vole da uživaju u okusu suhog mesa, a kako su nam kazali proizvođači najkvalitetnijeg suhog mesa u BiH, iz Visokog, poskupljenje je bilo nezaobilazno s obzirom da je poskupjela i sirovina.

 

Edin Babić koji je omiljen kod Visočaka zbog kvalitete svog mesa, dugo godina je držao istu cijenu, međutim, posljednja poskupljenja primorala su ga da poveća cijenu.

 

"Što se tiče mesa i mesnih proizvoda, kao i svi proizvodi, lančanom reakcijom došlo je do poskupljenja žive stoke i to od 25 do 30 posto. Samim tim je poskupila i sirovina za proizvodnju suhog mesa. Mi ne uzgajamo svoju stoku, ali prema informacijama od farmera od kojih kupujemo stoku, stočna hrana je poskupila za čak 50 posto pa je razumljiv i porast cijene naše 'sirovine'", kazao je Babić.

 

Dodao je kako je lančanom reakcijom došlo i do poskupljenja mesa, ali da su ona minimalna. Prošle godine u oktobru je skočila cijena za 10 posto te u martu za deset posto.

 

Minimalno povećanje cijena, kako kaže Babić, ublažilo je reakcije kupaca koji danas umjesto kilograma uzimaju na grame, ali ima i onih što su dosljedni pa za ćeif ne žale izdvojiti novac.

 

"Većina ih je reagovala na način da kažu 'sve je poskupilo', neki su smanjili količinu, uzimaju manje, a neki kažu 'preživjet ćemo, samo da ne puca' i tako sami sebe, a i mene tješe u ovoj situaciji", pojašnjava Babić.

 

Ističe da je potražnja za suhim mesom u ovo doba godine opada s obzirom da dolaze topliji dani, a u toku je i ramazan pa se manje traži, ali da se nada da će naredna sezona biti stabilnija bar što se tiče cijena.

 

"Mi bukvalno radimo i živimo od danas do sutra, strahujemo za nedostatak sirovine jer je to neizvjesno. Trenutno je takva situacija da ne smijete pitati koliko košta sirovina, nego sam dali ima ili nema. Koliko god da vam obraćuna farmer ili klaonica, morate pristati da bi radili", zaključio je Babić.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Cijene brašna će mirovati bar do juna

  • Objavljeno u BiH

 

Cijena brašna u RS ne bi trebalo da se mijenja bar do juna ove godine, do kada će mlinari na raspolaganju imati pšenicu iz Mađarske po cijeni koja je ranije ugovorena.

 

To poručuju iz Udruženja mlinara RS, u kojem kažu da vreća od 25 kilograma standardnog brašna u RS u prosjeku košta 30, a onog kvalitetnijeg, namjenskog, 33 KM.

 

– Nema nestašice žita na tržištu, a iz Mađarske i dalje uvozimo pšenicu za koju je isporuka ugovorena po 315 evra, dok je njena trenutna cijena u ovoj državi 370 evra po toni. Dakle, bar u narednih mjesec i po dana cijena brašna se neće mijenjati – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Zoran Kos.

 

Prema njegovim riječima, do cjenovnih poremećaja bi moglo da dođe mjesec i po dana prije žetve, u slučaju da mlinari potroše pšenicu po pomenutoj cijeni, pa je budu morali nabavljati skuplje.

 

– Međutim, Vlada RS je u okviru interventne nabavke kupila određenu količinu pšenice. Time bi se, u međuvremenu, moglo intervenisati. A kad bismo pšenicu morali da kupujemo za 370 evra po toni, vreća brašna bi bila 35 KM. Na našem tržištu brašno nekih proizvođača košta i 40 KM po vreći od 25 kilograma, ali riječ je o spekulativnim cijenama. Jer, ni oni ne nabavljaju pšenicu toliko skupo da bi njihov proizvod ovoliko koštao. Ako žetva, koja kreće oko 15. jula, protekne kako treba, cijena pšenice će pasti, što se dešava svake godine. Onda ćemo i mi naniže korigovati naše cijene. Međutim, ne vjerujem da će nakon žetve tona u Srbiji biti ispod 200, a u Mađarskoj ispod 300 evra – naglašava Kos.

 

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Do kraja godine niže carinske stope za uvoz e-vozila u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Izradili smo Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, koji treba da bude usvojen do 31. decembra ove godine, rekao je za "Nezavisne" Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

"Završili smo proces e-konsultacija te su zatražena mišljenja nadležnih institucija prije upućivanja u dalju proceduru. Većina mišljenja na prijedlog odluke je dosad dostavljena i ona su pozitivna, međutim još očekujemo odgovor određenih nadležnih institucija, te se nadamo da će u što skorijem roku i to biti dostavljeno. Nakon toga Ministarstvo će odluku uputiti Savjetu ministara BiH na razmatranje i usvajanje", naglasio je Košarac.

 

Naime, prijedlogom odluke predviđeno je da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 na pet odsto za hibridna vozila, te sa pet odsto na nula carinsku stopu na automobile na električni pogon.

 

"Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila, od čega bi BiH imala višestruku korist, kako s aspekta smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine, tako i s aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja", pojasnio je Košarac.

 

Dodao je da ova odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira na to gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju.

 

"Takođe, odlukom bi se izvršila i harmonizacija carinskih stopa koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu prilikom uvoza ovih proizvoda", kazao je Košarac.

 

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, istakao je da trenutno još ništa nije urađeno ni realizovano po ovom pitanju, ali postoje pozitivne najave.

 

"Što se tiče ukidanja carina, ima pomaka, ali još nemamo krajnji stav. Još treba da odluče Ministarstvo finansija BiH po ovom pitanju te Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Nakon što oni iskažu svoj stav, ova odluka se upućuje Vijeću ministara BiH i oni će tada glasati", objasnio je Muratović.

 

Na pitanje kada očekuje da ova odluka bude usvojena i realizovana, Muratović odgovara da bi trebalo u toku ove godine, jer su realizovane sve pretpostavke koje je trebalo da se dese.

 

"Imamo neke pozitivne najave i u vezi sa subvencijama za ekološki prihvatljiva vozila, prvenstveno u Federaciji BiH. Planirano je oko milion KM za ovu subvenciju. Takođe, Fond za zaštitu okoliša FBiH je i dosad imao subvencije za električne punionice i nadamo se da će to biti i za električne automobile", naveo je Muratović.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Vraća se proljeće: Narednih dana u BiH temperature i do 20 stepeni

 

Nakon hladnog i snježnog vikenda, Bosnu i Hercegovinu narednih dana očekuje sunčano vrijeme sa temperaturama tipičnim za ovo doba godine.

 

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Po kotlinama ima magle. U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka danas će biti oko 11°C.

 

U Hercegovini se očekuje pretežno sunčano, u Bosni umjeren razvoj oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 16°C.

 

 

Sutra u našoj zemlji će biti pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C.

 

U srijedu u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22°C.

 

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Cijene nafte u padu drugu sedmicu zaredom

 

Cijene nafte danas su u padu za više od dva dolara po barelu, nakon što su svjetski potrošači najavili planove da će na tržište iz strateških rezervi pustiti rekordnu količinu sirove nafte i derivata dok se u Kini nastavljaju blokade za suzbijanje širenja covida 19.

 

U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora manja za 2,32 dolara i sad je 100,46 dolara po barelu.

 

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte pala za 2,37 dolara i iznosi 95,89 dolara po barelu.

 

Ovo je druga sedmica zaredom da cijene nafte u sviejtu padaju, a nakon što su SAD i druge članice Međunarodne agencije za energiju najavile prodaju nafte iz strateških rezervi kako bi povećale ponudu i spustile cijene.

 

Tržište sa pažnjom prati razvoj situacije u Kini gdje su vlasti blokirale Šangaj, grad sa 26 miliona stanovnika. Kina je najveći svjetski uvoznik nafte.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

RS: Benzinske pumpe kažnjene sa milion maraka

  • Objavljeno u BiH

 

U Republici Srpskoj je u toku marta izvršeno 129 kontrola benzinskih pumpi, a propusti su utvrđeni u 71 slučaju, pa su izdati prekršajni nalozi u vrijednosti 1.037.200 KM, rekli su u republičkom Inspektoratu.

 

Predmet kontrole bilo je poštovanje Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata, prema kojoj se propisuje maksimalna veleprodajna marža na 0,06 KM po litru, a maksimalna maloprodajna 0,25 KM po litru.

“Propisane kazne su visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan”, naveli su iz Inspektorata.

 

Tržišni inspektori su, pored pumpi, kontrolisali i markete i tržne centre gdje je ustanovljeno 4.239 KM nezakonito stečene dobiti, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz Inspektorata.

 

Izvor: Srna

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com